Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Řez růží

Řez růží 06. dub 2021 08:07 #328204

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
alenak napsal:
Vypadá to, že staré růže letos asi ne všude dopadly dobře

Došla jsem k stejnému názoru. Ještě v únoru jsem si libovala, že jsou růže v pořádku, mrazová postižení minimální. Největší mráz za celou zimu byl "jen" -15°, možná i díky inverzi. Alespoň si to tak vysvětluji.
Před týdnem jsem dostříhala poslední růže a byla jsem dost překvapená uschlými výhony právě na starších keřích. A aby toho nebylo málo, tak dost růží je postiženo korovou spálou. Co teď s tím ? Před několika lety jsem nemocné růže poctivě stříkala Kuprikolem, ale bylo to k ničemu. Ještě si to srovnám v hlavě, ale pravděpodobně se budu těch nejcitlivějších postupně zbavovat. Je to smutné, ale jiné řešení asi není. :( Na boj s korovou spálou nemám chuť a ani energii.

Řez růží 06. dub 2021 08:35 #328205

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7634
Není jich na korovou spálu většina angličanek? Oni asi vědí, proč vyřazují tolik odrůd ze sortimentu. Mladí jsou akčnější, než byl starý pán.......
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Řez růží 06. dub 2021 09:56 #328207

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3707
Evi, tak přesně tohle jsem si taky říkala......zatím jsem KS moc neměla, sem tam, ale letos to nevypadá dobře, tak asi taky zvolím razantnější přístup.....já tedy nestříkám a je fakt, že "síly ubývají" a piplat se s nemrcouchy a ještě nemocnými to tedy opravdu už mi nebaví...... :whistle:
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Ajka

Řez růží 06. dub 2021 11:49 #328208

• Anonym
Ze 120 růží, co mám na zahradě, nemám korovou spálu jen u cca pěti. Jinak letos opravdu děs a hrůza (dalo se to u nás čekat, protože bídně vypadaly už na podzim). Bohužel dost růží je napadených až ke krčku. Netuším, co s tím, střihem to neodstraním. 2 už jsem letos vykopala (Falstaff a Munstead Wood - takže ano, angličanky), dolů ke krčku má korovou spálu i Marie-Louise Velge, Postillion a další a nechtějte vidět, co mi zbylo z popínavek - byla jsem letos nekompromisní, takže jsou pár cm nad zemí. Na korovou spálu mi nejspíš letos zašla Julia Child (Jiřina Bohdalová), ta se jeví úplně mrtvě, korová spála ke krčku.
Ostříháno mám zatím tak pětinu, zbytek příští víkend. Doufala jsem, že pomůže Kuprikol, ale čtu, že nikoli, tak nevím, zda se s tím vůbec dělat, protože na postřiky si jinak vůbec nepotrpím.
Jana V., Vysočina, 500 m.n.m.

Řez růží 06. dub 2021 13:15 #328209

• alenak
  • Platinum Boarder
Postillion jsem měla už špatný vloni, letos opět. Je to stará, asi 12letá růže. Kousek od ní mám 2letý řízek, tomu vůbec nic není, zajímavé. Asi bych to vše vzala zkrátka a silně pohnojit, přihodit i silný ledek. Dříve se říkalo, že dusík startuje, musí to být ale dobře zakořené růže, ne mláďata. Když se růže málo stříhají, nemají bujné mladé výhony, staré na vše trpí, zima je pak odrovnává a zkracuje se životnost. Pnoucí je dobrá růže Amadeus, pouze nevoní.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, quendery, Ajka

Řez růží 08. dub 2021 15:04 #328211

• Kamcule1
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 310
Já stále se střihem váhám. Zaltice sice už v plném květu, ale v noci stále teploty pod 0, hlásí i na příští týden. K tomu ten mrazivý vítr.
Příliš chráněné stanoviště nemají. Bojím se abych nestřihla a ony pak neomrzly.

Řez růží 08. dub 2021 17:38 #328213

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3940
Já jsem ostříhala zatím 5 růží, také čekám. Korovou spálu mám také u mnohých růží. Na podzim jsem dost přesazovala, ale vypadá to, že je životaschopné vše. Uvidíme.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja

Řez růží 08. dub 2021 19:58 #328214

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
u mně je to taky bída. navíc jsme dělali nový plot a z druhé strany se navařovala vyvrácená branka. což znamenalo , že jsme dost růží vzali už na podzim u země- no jo , síly ubývají , nemůžu chodit a nemá se o to kdo starat . takže obříci jako P.H . Musk , Leonardo da Vinci , Růže Olivetská , Goldfinch , Pomponella a ještě pár dalších šlo k zemi. nevím , jestli je ještě nechám obnovit . spíše už ne. :(

Řez růží 08. dub 2021 20:53 #328217

• alenak
  • Platinum Boarder
Můj názor je ten, že obzvlášť přesazovaná a mladá růže se má střihnou, nečekat. Když má zakořeňovat a dělat kořínky a nahoře po celé větvičce pučet, dá ji to zabrat. ;) Po střihu se soustředí jen na pár půpenů. Když se nechá delší větev, tak pučí na konci nebo se snaží po celé a pak se ta její snaha ostříhá. Příroda pracuje, i když je chladno. Vidím na zahradě, i když je do rána pod 0, tak stromy jsou napučené a nalité pupeny se zvětšují i přes chladné počasí, stačí trochu sluníčka. Mám vše ostříhané. :)
Kdyby sem nakoukla Květa a její názor :)
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, Kamcule1, Ajka

Řez růží 08. dub 2021 23:38 #328218

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3707
Alenko, souhlasím s tebou.......dneska jsem stihla další kus zahrady, většina šla " na ježka", bohužel jste měly pravdu s těmi Austinkami, korovka si na všech smlsla, musela jsem brutálně šmiknout i tu mojí letitou Hyde Hall, málem jsem uronila slzu. :unsure: Mám celkem hotovo asi 2/3, zítra a v neděli to nejspíš dodělám....no čekají mě hlavně pnoucí a ramblery...nejvíc se "těším" na Parník Liptov.....je rozlezlý po dvou letitých zeravech a bohužel jeden musíme porazit.....ten Parník je zelený od shora dolů a je jak chobotnice všude, prostě györovky jsou opravdu vesměs nezničitelné....... :woohoo:
Poslední úprava: 08. dub 2021 23:39 od quendery.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.
Moderátoři: Eva L., Květa