Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Odpovědět k tématu: Růže ke kapličce v polích

Jméno
Subjekt
Boardcode
B) :( :) :laugh: :cheer: ;) :P :angry: :unsure: :ohmy: :huh: :dry: :lol: :sick: :silly: :blink: :blush: :kiss: :woohoo: :up :S :evil: :whistle: :down
Zpráva
Zvětšit /  Zmenšit

Topic History of: Růže ke kapličce v polích

Zobrazit nejstarší 10 příspěvků - (Poslední příspěvek nejdříve)
14. čec 2016 21:23 #311488

alcearosa

Avatar uživatele alcearosa

Bradhal já vidím vpravo historickou Ispahan, kvete skoro 2 měsíce a je prakticky "bezúdržbová",nebo
Chloris. Obě mají bílé menší květy s jemně růžovým středem, je jich moóc na keři a silně obě voní.Jsou skoro původní, tak se do přírody hodí. Nezanedbatelné je i jejich velká mrazuvzdornost kolem - 35st, a Chloris je skoro bez trnů. Podsadila bych 3 kusy Sonnenrochen, ta kvete furt. Má hodně drobných šípků do jara, pak ji brutálně ostřihám na 30cm , nevadí ji to - naopak. Je sice trnitá, ale aspoň ji nikdo nebude otrhávat.
Vpravo vidím vyšší barevné trvalky, které kvetou v létě. Kopretiny , šalvěje, chrpy. A vzadu lípu s hukotem včel, jak už zde bylo řečeno. Snad bych i zasadila lípový proutek, aby snad jednou.....jako lípa Semtínská.
14. čec 2016 21:22 #311487

Kika

Avatar uživatele Kika

Ja bych si u toho dokazala predstavit i trs tech obycejnych oranzovych denivek nebo skupinu bergenii.
14. čec 2016 15:55 #311470

bradhal

Avatar uživatele bradhal

Ano, šípková by tam seděla, rostou kousek od toho u skal, kde se cesty rozchází, ale jak píše JanaV., obávám se, že by ji pak někdo vzal křoviňákem (občas tam do výklenku nějaký křesťan dá kytku, občas jsou okolo vytrhané největší plevele). Kámen by byl pěkný, ale nereálný. Malá lavička by tam být mohla, nízká. Ale zasmála jsem se představě pozorovat jabka v aleji - vidět Strýmky na 700 metrů, to teda klobouk dolů. Já jsem ráda, že vidím ty stromy.

Moje představa byla něco jednoduše kvetoucího většího, ale aby bylo jasno, že to není obyč šípková, k pravému zadnímu rohu a doplnit něčím menším k levému přednímu. Souhlasím s tím, že by to nemělo byt moc řvavě kulturní-šlechtěné, ale úplně divoké přírodní asi taky ne. Kopretina zahradní by nemusela opticky rušit v krajině, přesto je jasné, že to není ta obyč a mohlo by to někoho zastavit v oškubání. Tmavě modré stračky na levou stranu projdou nebo ne? Uvítám další vaše představy a návrhy, jiné prostorové rozdělení, jiné nápady.
poklonka02.jpg
Přílohy:
14. čec 2016 13:46 #311465

Jana V.

Avatar uživatele Jana V.

Honzo, obávala bych se, že r.canina a další tyhle jednoduché budou lidi považovat zas jen za planou růži a podle toho se k ní chovat :unsure: . Nepolemizuji, že by se tam hodily, ale většina lidí to prostě asi neocení. Planých šípků je tam opodál prý dost :whistle: .
14. čec 2016 13:23 #311463

HonzaPM

Avatar uživatele HonzaPM

Tak já tam květiny vidím. Ale takové, aby nemohly ovlivňovat luční kvítí a křížit se s ním.
Čili původní čekanku, původní hlaváčky a původní kakosty...
Kopretiny? Zvonky? Nebude to už kýč přílišného chtění?

Z růží - Rosa canina.
Pokud tam v okolí nejsou jiné růže, se kterými by se mohly křížit, pak klidně
Rosa glauca nebo Rosa pomifera nebo až tak, že Rosa gallica ´Complicata´.

Člověk nejvíc času tráví venku v létě, je i nejdelší den, tak je to logické,
a ty v létě kvetoucí růže mají prostě to kouzlo okamžiku, které se nebude opakovat.
To kouzlo dělá největší zahradní architekturu.
Teď a tady. Teď a nikdy jindy. Teď anebo nikdy.

Teď kvetou a na podzim budeme s láskou vzpomínat, jak byly v létě krásné.
Ballerinu uprostřed strniště či zoraného pole si představit neumím, krásné šípky ano.
Jejich velikost a červeň rozzáří podzimní chmuravé dny a bude doplňovat jablka v áleji,
pro ty, co vnímají komplexně.
Na jarní efekt pár Narcissus poeticus ´Recurvus´, doplní kvetoucí jabloně,
na podzimní efekt pár jednoduchých ocúnů nebo nic.

V umírněné variantě - velký soliterní kámen vhodného druhu by nebyl marný.
14. čec 2016 09:04 #311446

Jana V.

Avatar uživatele Jana V.

Mně v první chvíli napadla Ballerina, ona totiž výtečně jde na vlastních, takže by šla udělat i z řízku a v případě mrazů vyjede z pod země ;) , je skoro beztrnná, což je fajn pro lidi, ale i pro srny :unsure: . Líbily by se mi její jednoduché květy. U mě je celkem nízká (výpek a sucho), do září tak max. 1,8m, ale i to mi přijde moc vysoké.
Líbilo by se mi tam něco tak max do výšky 1m, aby ta "budka" nad tím dominovala, takže asi spíš něco nižšího, nebo Ballerinu po oddvětu šmiknout níž, ale ona mi ty 1,8m pruty dělá na konci 1. kvetení ( řezem bych se připravila o květy). Kvete ale skoro celé léto.
14. čec 2016 08:35 #311442

Vendy

Avatar uživatele Vendy

Bradhal pokud si představím obrázek jak by to mohlo vypadat, aby to bylo libé mému oku, tak je to stoletá lípa s lavičkou, ale to asi nedáme :-)

Jinak bych tam viděla něco s jednoduchým květem, samostojícího/rozkladitého, voňavého! a aby to na podzim dělalo krááásné šípky. Trvalky tam žádné nevidím :-) Možná nějaké rugosy? S odrůdou už neporadím, na tom nemám znalosti.
14. čec 2016 07:28 #311437

Jana V.

Avatar uživatele Jana V.

Máme část historických růží vysázených jen tak na mezi za vsí a zatím je srny nechávají být.
Horší je to se stromkama, bývají buď okousané od zajíců nebo orvané od parůžků, ale i to se dá vyřešit klíckou z králičího pletiva ( u nás není problém se sněhem, kdysi ( tuším 1996/97) nasněžilo asi 40 cm, dodnes se o tom vypráví jako o kalamitě :P )
13. čec 2016 22:59 #311432

bradhal

Avatar uživatele bradhal

Ono zrovna tady moc srnek není. Vidět běžně na poli stádo, jak je to třeba na Uherskobrodsku, to teda nehrozí. Srnu jsem tu v poli viděla za pět let jednou. Na druhé straně vesnice je obrovský blok lesa, tam velmi zřídka časně po ránu přeběhnou cestu, na této straně je myslím velký šrumec a nedostatek úkrytů. Ani stopy ve sněhu nevídám, tak jsem problém okusu vypustila z hlavy. Zajíci tu nejsou vůbec. Šípkové růže od toho místa do obou stran 50-100 metrů bují, že je pak spásají najatými kozami.
Ale dobrý postřeh, zeptám se na stavy zvěře nějakého místního myslivce, jestli ho najdu (není tu ani myslivecké sdružení).
13. čec 2016 19:45 #311411

HonzaPM

Avatar uživatele HonzaPM

... krásné od srnek ožrané růže? :)