Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růže ke kapličce v polích

Re: Růže ke kapličce v polích 21. srp 2011 19:20 #266923

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Honzo, díky, Medeo je opravdu krásné a kombinace s yzopem skvostná. :up
Kombinace Sonnenröschen a Medeo mi moc nesedí. Raději jedno nebo druhé.

Re: Růže ke kapličce v polích 21. srp 2011 19:29 #266928

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Květa napsal:
no, já to myslela tak, že pokud jich chcete mít vysazené takové množství než ostříháte budete šílet. Ona má ty šípečky po malých shlucích, leckde po stonku... piplačka. Proto ji nestříhám. Nemám na to trpělivost.
Vysoká je u mne 15 cm ( ? ), opravdu se plazí po zemi. Zítra změřím.

Edit - tady na obr. je to rozložení šípečků trochu vidět, ne však zcela, je jich zrovna tady málo.
Navíc, výhony jsou přes sebe, houština a dost píchá, šikulka.

Květo, díky za doplnění. Jestli jsem to správně pochopila, propletou se šlahouny přes sebe a je asi i obtížné ji opečovávat - stříhat šípky atd. Tohle nás nenapadlo. Už i lépe chápu, proč je stříhání odkvetlých květů na bobříka trpělivosti. Přednesu to a zvážíme co a jak.

Re: Růže ke kapličce v polích 23. srp 2011 09:27 #267043

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9275
Heleno, Pink Robusta a Roztomilá byly v úvaze, v nějakém výběru anebo ne? Jsem včera u babi silně ochal nad její Roztomilou.
Mám dvě, ona dvě, ta růže nemá chybu. Nemá. Snad jen, že babi ji má lepší, než já. Ona kdyby zapíchla hrábě... :laugh:

Pink Robusta - tu tady opěvovala MartaZ., objednal jsem si ji u Tantau. Na HMF taky samá chvála.
U nás na náměstí máme (sláva) slovy tři růže, je to Robusta (její matka), je bezva. Vydrží asfalt všude kolem, vyvýšený úzký záhon,
ten v zimě snadno promrzá, nezálivku, nepéči, má už teď šípky a přitom jiné větve krásně kvetou.
Poslední úprava: 23. srp 2011 09:28 od HonzaPM.

Růže ke kapličce v polích 13. čec 2016 18:06 #311407

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Ať se nenudíte - vymyslete osázení poklonky v polích.
Nejsou to ani Boží muka, je to betonový sloupek 15*15cm, 150cm výška, na něm betonová krabice s výklenkem 15*40*50cm. Je to obyčejný beton, takový starý plotový sloupek. U jeho paty je hromádka kamenů, asi jako kotvení. Jestli je to zabetonované jsem nezkoumala.
Je postavená přímo u dost frekventované polní cesty mezi dvěma vesnicemi (turisti, důchodci, matky s kočárky, cyklisti), zapíchnutý do malé úzké meze. Za ním je táhlý široký kopec, opticky ukončený po asi 700m starou jabloňovou alejí. Takže pozadí je většinou jenom jednolitý porost obilí nebo kukuřice. Mez je vesměs holá, sem tam nějaký dřín, takže okolí taky ničím nerušené. Orientace přesně k jihu čelem, k severu zády, 480mnm.
Vítr přiměřeně, mrazy o 3 stupně horší než v Brně. Zeminu pro výsadbu lze vylepšit, stejně tak jako zajistit nějaké občasné přihnojení, postřik, střih a krytí (radši bych to málo-bez-údržbové), nějaká startovací nebo krizová zálivka tak 1-2x týdně by byla možná.
Výsadbu můžou tvořit růže i trvalky, nechci vám omezovat kreativního ducha podsunutím nějaké kompozice, na kterou myslím já. Mělo by to byt něco prostorově malého - z jedné strany družstevní pole, z druhé polňačka, takže spíš šířka než hloubka. A pokud růže, tak kromě kvetení a zdraví myslete i na dostupnost a cenu - jestli si to má nějaký turista odnést v batohu, tak by to nemusela byt růže za 600.
Tak se posaďte své růžové zahradě na lavičku s kafem, představte si cestu uprostřed letních polí, bzučící hmyz, vlaštovky, kráčíte po kamenité cestě a před sebou u cesty vidíte sloupek a kolem něho krásné......

poklonka.jpg
Poslední úprava: 13. čec 2016 18:07 od bradhal. Důvod: příloha

Růže ke kapličce v polích 13. čec 2016 19:45 #311411

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
... krásné od srnek ožrané růže? :)
Následující uživatel poděkoval: papla

Růže ke kapličce v polích 13. čec 2016 22:59 #311432

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Ono zrovna tady moc srnek není. Vidět běžně na poli stádo, jak je to třeba na Uherskobrodsku, to teda nehrozí. Srnu jsem tu v poli viděla za pět let jednou. Na druhé straně vesnice je obrovský blok lesa, tam velmi zřídka časně po ránu přeběhnou cestu, na této straně je myslím velký šrumec a nedostatek úkrytů. Ani stopy ve sněhu nevídám, tak jsem problém okusu vypustila z hlavy. Zajíci tu nejsou vůbec. Šípkové růže od toho místa do obou stran 50-100 metrů bují, že je pak spásají najatými kozami.
Ale dobrý postřeh, zeptám se na stavy zvěře nějakého místního myslivce, jestli ho najdu (není tu ani myslivecké sdružení).

Růže ke kapličce v polích 14. čec 2016 07:28 #311437

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Máme část historických růží vysázených jen tak na mezi za vsí a zatím je srny nechávají být.
Horší je to se stromkama, bývají buď okousané od zajíců nebo orvané od parůžků, ale i to se dá vyřešit klíckou z králičího pletiva ( u nás není problém se sněhem, kdysi ( tuším 1996/97) nasněžilo asi 40 cm, dodnes se o tom vypráví jako o kalamitě :P )

Růže ke kapličce v polích 14. čec 2016 08:35 #311442

• Vendy
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2274
Bradhal pokud si představím obrázek jak by to mohlo vypadat, aby to bylo libé mému oku, tak je to stoletá lípa s lavičkou, ale to asi nedáme :-)

Jinak bych tam viděla něco s jednoduchým květem, samostojícího/rozkladitého, voňavého! a aby to na podzim dělalo krááásné šípky. Trvalky tam žádné nevidím :-) Možná nějaké rugosy? S odrůdou už neporadím, na tom nemám znalosti.

Růže ke kapličce v polích 14. čec 2016 09:04 #311446

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Mně v první chvíli napadla Ballerina, ona totiž výtečně jde na vlastních, takže by šla udělat i z řízku a v případě mrazů vyjede z pod země ;) , je skoro beztrnná, což je fajn pro lidi, ale i pro srny :unsure: . Líbily by se mi její jednoduché květy. U mě je celkem nízká (výpek a sucho), do září tak max. 1,8m, ale i to mi přijde moc vysoké.
Líbilo by se mi tam něco tak max do výšky 1m, aby ta "budka" nad tím dominovala, takže asi spíš něco nižšího, nebo Ballerinu po oddvětu šmiknout níž, ale ona mi ty 1,8m pruty dělá na konci 1. kvetení ( řezem bych se připravila o květy). Kvete ale skoro celé léto.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2

Růže ke kapličce v polích 14. čec 2016 13:23 #311463

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Tak já tam květiny vidím. Ale takové, aby nemohly ovlivňovat luční kvítí a křížit se s ním.
Čili původní čekanku, původní hlaváčky a původní kakosty...
Kopretiny? Zvonky? Nebude to už kýč přílišného chtění?

Z růží - Rosa canina.
Pokud tam v okolí nejsou jiné růže, se kterými by se mohly křížit, pak klidně
Rosa glauca nebo Rosa pomifera nebo až tak, že Rosa gallica ´Complicata´.

Člověk nejvíc času tráví venku v létě, je i nejdelší den, tak je to logické,
a ty v létě kvetoucí růže mají prostě to kouzlo okamžiku, které se nebude opakovat.
To kouzlo dělá největší zahradní architekturu.
Teď a tady. Teď a nikdy jindy. Teď anebo nikdy.

Teď kvetou a na podzim budeme s láskou vzpomínat, jak byly v létě krásné.
Ballerinu uprostřed strniště či zoraného pole si představit neumím, krásné šípky ano.
Jejich velikost a červeň rozzáří podzimní chmuravé dny a bude doplňovat jablka v áleji,
pro ty, co vnímají komplexně.
Na jarní efekt pár Narcissus poeticus ´Recurvus´, doplní kvetoucí jabloně,
na podzimní efekt pár jednoduchých ocúnů nebo nic.

V umírněné variantě - velký soliterní kámen vhodného druhu by nebyl marný.
Moderátoři: Eva L., Květa