Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Vaše zahrady

Re: Vaše zahrady 15. kvě 2011 07:58 #253444

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Gabreto, díky.
Myslím, že už jsi zahradů snů vytvořila. Ale chápu, že když člověk nemůže, tak ho plevel hodně rychle přeroste. Zahrada je přeci pro radost a ikdyž není zrovně v perfektním stavu, dá se na ní krásně relaxovat a čerpat síly. Občas stačí posekaný trávník a i ten plevel v záhonech se tak nějak dá přehlédnout.... :P Moc ti přeji, aby jsi načerpala nových sil a nápadů... Třeba se najde i nějaký pomocníček.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Re: Vaše zahrady 15. kvě 2011 08:19 #253445

• Gabreta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 448
Tak plevel v záhonech mě zrovna moc netrápí :laugh: A co se týče pomocníků - co to je? Jestli máš na mysli něco jako chlapa, tak ty mám dva, muže a dvacetiletého syna, ale ti nikdy na nic dobrovolně nesáhli, a doprošuju se nerada. Bohužel už teď občas musím, a není to radostné.
Téma bylo zamčeno.

Re: Vaše zahrady 15. kvě 2011 08:32 #253446

• maggi
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1289
Gabreto nezoufej. Takových, co máme klouby nadranc je nás tady víc. Prostě, co se stihne a zvládne, to se udělá a ostatní má smůlu. Budou růst ty vitální rostliny, co si svůj prostor uhájí samy. A plevel přehlížím, vytrhám to co nejvíc vyčuhuje a je to.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Lísteček

Re: Vaše zahrady 15. kvě 2011 08:40 #253448

• Gabreta
  • Platinum Boarder
Proto se chci zaměřit už jenom na rostliny, které jsou nenáročné, spíš přírodní nebo jen málo vyšlechtěné druhy, které netrpí chorobami a jsou odolné proti mrazu. Bohužel občas se nechám unést a ujedu :lol: Naštěstí to rychle samo chcípne (viz Tasmánský tygr)
Plevel jsem nikdy moc neřešila ;) Sranda byla, když sem nahodou občas zavítala nějaká vyhraněně pořádkumilovná návštěva a nedokázala potlačit zděšený výkřik: "Tady je ale plevelu!" ( v zeleninových záhonech a na cestičkách, ty trvalky ho mezi sebe moc nepustí).
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kachnishte

Re: Vaše zahrady 15. kvě 2011 08:49 #253451

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Gabreto, znám to, před pár lety jsem měla velké problémy se zády a dva roky jsem se mohla jen dívat, jak zahrada zarůstá a přerůstá, jiné rostliny zase zcela byly vytlačeny...partner a dva synové se sami nijak nesnažili a o všechno si říkat :unsure: :down
No a nakonec jsem zjistila, že ač ze zahrady záda bolí velice často, je to pro mě ta nejlepší rehabilitace i relaxace, zatnu zuby a dělám, že nic :evil: Naučila jsem se i říct si o těžší práce a on nakonec vždy některý z nich jde, vykope jámu, přehází kompost, poryje. Jen se musí přesně zadat úkol - např. - vykopej jámu 50 cm v průměru, 30cm hlubokou zde, nejlépe zatlouci v daném místě kolík, až se dotyčnému zrovna bude chtít, tento záhon zrýt na hloubku rýče - označit daný záhon třeba převráceným kbelíkem, až se dotyčnému zrovna bude chtít, přeházej kompost odsud sem.....nikdy nesmím požadovat dvě věci najednou :evil: a chválit a chválit.....
V té stinné malé zahradě by se ale dalo udělat osázení se stíno a vlhkomilnými, které by tolik práce, jako tahle nádhera růžová, nedalo. I to by mohlo být kouzelné, i když jiné. Vrbka, nějaký rododendron, kapradiny, hosty, astilbe atd.....už to vidím....
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Gabreta, helena, Lísteček

Re: Vaše zahrady 15. kvě 2011 08:55 #253454

• loro
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 275
Gabreta s tými pomocníkmi je to ak u nás tak. Deti a muž hrajú"mŕtveho chrobáka" a potom zmiznú, že ich nemôžem nájsť, keď ich požiadam o pomoc v záhrade.
Tvoja ružová záhrada je nádherná. Neuveriteľné, že takto vyzerá po dvoch rokoch. Dať si tam lehátko, kávičku a oddychovať. Ale to sa podarí málokedy, že?
Janinka, krásna kombinácia v záhone.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JaninkaH

Re: Vaše zahrady 15. kvě 2011 09:23 #253460

• Gabreta
  • Platinum Boarder
Loro, to není zahrada po dvou letech. Ty pnoucí růže takhle narostly po dvou letech. Zahradu jsem začala dělat před 14 lety, když jsem se sem přistěhovala. Ty fotky jsou z roku 2009. Růže a jiné kytky byly postupně dosazované. Kamarádce u Prahy, které jsme je nařízkovala, narostly po dvou letech mnohem víc, má tam víc slunce a tepla, ale taky nepropustné podloží, stojí to přímo na cihlářské hlíně, takže jim tam kolikrát stojí voda. Ale na rozdíl od ostatních, kteří si tam nechali zahradnickými firmami položit stejné travní koberce, vybudovat stejné velké bazény a do kůry zasázet "rostlinné prefabrikáty", ona si všechno dělala taky sama, její zahrada je nádherná, neustále jí tam prý koukají lidi přes plot a ptají se, jestli je zahradní architektka a zda by jim taky navrhla zahradu. Odpovídá, že nikoli, že má matfyz :laugh:
Jo, lehátko, kávička a co bylo to další? Tak to se snad ještě nikdy nekonalo.

Danah, to všechno tam je, jen to na fotkách není vidět :) A ty růže, co jsou nafocené, těm se daří, ty jsou stále větší a větší.
Poslední úprava: 15. kvě 2011 09:28 od Gabreta.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, loro, JaninkaH

Re: Vaše zahrady 15. kvě 2011 09:29 #253462

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Danah, to je přesné. Zadat konkrétní úkol a s přesným popisem...
Dám jeden pidi záhonek, kde celý rok žádná obsluha není potřeba. Žlutolisté rostliny už jsou pryč, vyfotím aktuální fotku...
Jenom zjara očištění kontryhele a přelindy + zahrácení tavolníku ( moc se mu tam nedaří, ale když už tam je...).
Během roku potom po okvětu pěnišníků vylomení odkvetlých květů. Ji
Asi 1m od tavolníku je smrk.
DSCN4206.JPG

Nezalévám, za plotem je asi 5m řeka, takže spodní hladina vody je vysoká.

Dřevěný mostek už shnil, od lonska mám skluzavku... Manža uděl nový půlkulatý, ale udělal ho moc kulatý, tak se tomu smějeme, že je skluzavka pro děti....
Tady je trochu vidět ...
DSCN0311_2011-05-15.JPG
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, fanynka, jaja99, Kaja, Gabreta, JaninkaH, Eva.Trifon, helena, Doubravka, VláďaJ

Re: Vaše zahrady 15. kvě 2011 10:42 #253473

• VláďaJ
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 425
Tak to asi my chlapi zahrádkáři máme jednodušší. Všechny práce si udělámě sami. Já mám, ale i zdatný pomocníky. Moje holky a ženu. Samozřejmě musím taky zadávat úkoly s přesným zněním :-). Jinak by vyplely vysetý letničky, nebo vykopaly něco co vidím většinou jen já :-D. Ale je to sranda. Jedna dcera je dobrá na stříhání živého plotu, má pro to prostě cit, takže to je její práce, ale jen když se jí chce. Když se jí to řekne, tak nemá čas. A taky ráda seká zahradu, takže to jsou kolikrát komické situace, já se rýpu v záhonku a oni dřou, sekají trávu atd. Ale jinak těžký práce jsou samozřejmě moje doména. Stejně tak plánování, kde co bude, kde se čemu jak bude dařit atd. Přece jen jsem na té zahradě nejvíc a přesně vím kde co je v zemi a kde je jaká půda, podmínky a kde je potřeba to vylepšit. Ale jinak to je týmová práce, to zase jo :-). A odpočinek si taky dopřejeme a rádi. To se pak hezky sedí, povídá a kouká a obdivuje. Je to fajn. Architekta, nebo zahradnickou firmu bych si nikdy neobjednal. Ale jinak nic proti . Je to taky cesta jak mít poměrně rychle pěkně udělanou zahradu. To co se stalo Loře mě v tom jen utvrdilo. Ale zase na tu rozlohu pozemku to chápu, že to jinak nešlo. Sama by to také budovala několik let. Však ona i ta údržba jí dá dost práce. Je to opravdu park a věřím, že napodruhé to bude už v pořádku!
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Re: Vaše zahrady 15. kvě 2011 10:55 #253474

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Hmm, noo, tak já dělám i těžké práce sama. Jediné, co dělá chlap relativně dobrovolně, je sekání, ovšem s tím, že já pak počítám škody (včera podťal kiwi a spodní větev kaliny :huh: ).

Což o to, chlapa nemám úplně líného, ale vyznačit místo pro výkop, a dočkat se provedení za půl roku (minimálně) otráví i mě, a to mám dost velkou trpělivost, a pokud do něj hučím, tak to otráví jeho. Takže je pro mě snazší si to udělat sama.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa