Janinko

Časem najdu jeden text, který tohle naše konání přesně vystihuje a což taky tak dobře znám...ještě když jsem pracovala na tzv. volné noze, jsem vždycky říkala, že si umím poručit, ještě se tak umět poslechnout
Loro napsala:Bohužial svojím spôsobom je tu i kritika na mňa.Ja viem. Chcela som si uľahčiť začiatok a dať niekomu urobiť základnú kostru, aby som si mohla rokmi dotvárať a formovať záhradu podľa svojho. Ja viem, čo zahradničenie obnáša, mám takú lesnú skalku na chate,kde driem celé víkendy, na tejto mojej tiež pracujem niekoľko hodín denne. Preto ma prekvapilo, že sa toto dá zvládnuť za dva roky. Ďakujem za odpoveď a ešte raz- nádhera.
Taky si nemyslím, že by to byla kritika tebe, Loro, ty se o rostliny zajímáš a máš k nim vztah, zahradničíš. U vás určitě hrála roli ta rozloha a problematický pozemek ...je pochopitelné, že jste si mysleli, že se vše díky odborníkům vyřeší. A věřím tomu, že až časem mouchy vychytáte, výsadba se zapojí, bude to krásná zahrada!
Já architekta vůbec nezatracuju, ani v případě bydlení...nedovedu si to sice představit u sebe, když mám k obojímu (zahradě i bydlení) trochu blíž, něco málo výtvarného vzdělání, neskromně možná i citu a vlastních představ.....ale může vzniknout krásný a osobitý návrh, díky komunikaci architekta se zákazníkem, kdy zákazník má aspoň přibližnou ideu, co by na své zahradě (bydlení) chtěl mít a architekt zákazníka usměrňuje, co je a co není možné realizovat a vzájemně si padnou tzv. do noty.
Služeb architekta využívající, si dělím na čtyři skupiny:
1.skupina - chtějí mít všechno hned, pokud možno na odiv, nevadí jim, že v tom nebudou mít otisk sama sebe, ale soused i obsoused bude mít zahradu(barák, byt) jak přes kopírák
2. nebo naopak chtějí být za každou cenu originální a mít co nikdo jiný nemá a vznikají tak hrůzné záležitosti, že se jeden nestačí divit, co je možné navrhnout, vymyslet, schválit, postavit, vysadit....
3.skupina - z toho opravdu nejsou a děsí je oraniště okolo novostavby (a prázdné stěny), prostě neví, neumí ...ale zase umí vydělat ty potřebné prachy
4. skupina - s citem a jasnou vizí, konzultují vše s max. zájmem o věc, nejradši by si vše udělali sami, ale vzhledem k náročnosti úprav a rozlehlosti pozemku jim nic jiného nezbývá, než se svěřit do rukou odborníků a věřit, že ti svému řemeslu rozumějí.....
....ovšem, ani tehdy výsledek nemusí vždy splnit očekávání, jak je vidno a je škoda vynaloženého úsilí i materiálu....což si myslím, že je váš případ.