Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Vaše zahrady

Re: Vaše zahrady 15. kvě 2011 10:55 #253475

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
Už vidím architekta co bych mu zadala moje požadavky (asi by padnul do mdlob) Barák musí objet traktor s vlečkou, dostatek místa na složení dřeva a manipulaci s ním, parkoviště pro 10-15 aut a místo na stany. Joooo a taky kytky, stromy a to vše v hojném počtu a rozmanitiosti druhů, které vydrží i přes metr sněhu (někdy), 720m nm., jarní několika denní sněhové přeháňky a někdy i hnusná deštivá léta, zvaná třetihory.... No a musí to vypadat přirozeně je to v CHKO B) :woohoo: :whistle:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: lenpel

Re: Vaše zahrady 15. kvě 2011 11:27 #253477

• loro
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 275
Gabreta napsal:
Loro, to není zahrada po dvou letech. Ty pnoucí růže takhle narostly po dvou letech. Zahradu jsem začala dělat před 14 lety, když jsem se sem přistěhovala. Ty fotky jsou z roku 2009. Růže a jiné kytky byly postupně dosazované. Kamarádce u Prahy, které jsme je nařízkovala, narostly po dvou letech mnohem víc, má tam víc slunce a tepla, ale taky nepropustné podloží, stojí to přímo na cihlářské hlíně, takže jim tam kolikrát stojí voda. Ale na rozdíl od ostatních, kteří si tam nechali zahradnickými firmami položit stejné travní koberce, vybudovat stejné velké bazény a do kůry zasázet "rostlinné prefabrikáty", ona si všechno dělala taky sama, její zahrada je nádherná, neustále jí tam prý koukají lidi přes plot a ptají se, jestli je zahradní architektka a zda by jim taky navrhla zahradu. Odpovídá, že nikoli, že má matfyz :laugh:
Jo, lehátko, kávička a co bylo to další? Tak to se snad ještě nikdy nekonalo.

Bohužial svojím spôsobom je tu i kritika na mňa.Ja viem. Chcela som si uľahčiť začiatok a dať niekomu urobiť základnú kostru, aby som si mohla rokmi dotvárať a formovať záhradu podľa svojho. Ja viem, čo zahradničenie obnáša, mám takú lesnú skalku na chate,kde driem celé víkendy, na tejto mojej tiež pracujem niekoľko hodín denne. Preto ma prekvapilo, že sa toto dá zvládnuť za dva roky. Ďakujem za odpoveď a ešte raz- nádhera.
Téma bylo zamčeno.

Re: Vaše zahrady 15. kvě 2011 14:44 #253508

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
Já si myslím, že to Loro kritika na tebe není, máš obrovské rozměry, to co máš ty jen skalku, mám já půlku zahrady a skalku bych já vůbec nedělala, nemám na ni cit, vůbec tomu nerozumím.
Už jsem o zahrad. architektech hodně slyšela, většina říká, že lidé žádají bezúdržbovou zahradu, vyloženě nechápu co to vlastně chtějí :ohmy:
A nedivím se že si někdo dá udělat zahradu když začíná, bude mi 50 a stále se něčemu učím. A když chtějí mít upravené okolí, tak proč ne.
Taky si většiny těžších prací dělám sama, semo tamo mi pomůže syn, chlap by to zabetonoval.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: loro

Re: Vaše zahrady 15. kvě 2011 16:46 #253533

• Gabreta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 448
Co se týče prací na zahradě - až do loňského roku jsem si taky naprosto všechno dělala sama (nejen na té maličké zahrádce, co je výše nafocená, to nestojí za řeč, ale ještě na 11 arové zahradě po prarodičích a další malé u rodičů, a poslední 4 roky na té u chalupy, která má asi 12 arů). I to, co obvykle dělají chlapi - jako třeba rozebírání kamenné zdi s cementovou maltou. Takže to dopadlo tak, že čemu se pán dosud vyhýbal, letos zkrátka dělat musel, protože jsem skončila s kolenem v nemocnici, a pokud chce, aby mu stará ještě nějaký rok sloužila, holt musí občas překonat lenost.
Loro, to nebylo míněno jako kritika na tebe. Při tvých rozměrech zahrady to jinak nejde. Když jsou na to peníze, je lepší si těžké práce nechat udělat. Jen si neumím představit, že někam přijde člověk, vidí místo poprvé v životě a vymyslí tam kompletní zahradu. Podle mě je třeba to místo nějaký čas pozorovat, poznávat, zjišťovat, jaké má mikroklima atd., a pak postupně něco vytvářet. Při zadání zahrady "na klíč" tohle asi není možné. Nebo je?
Já osobně bych si tedy nikdy žádného zahradního architekta nepozvala, nesnesla bych, aby mi někdo určoval, co mám na zahradě kam zasadit a jak ji mám uspořádat :) Jo, aby mi někdo udělal přesně to, co já bych si vymyslela, to by se mi líbilo - ale to mi bohužel nehrozí.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, loro, Vlaďka, JaninkaH

Re: Vaše zahrady 15. kvě 2011 19:26 #253583

• JaninkaH
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1780
danah napsal:
Gabreto, znám to, před pár lety jsem měla velké problémy se zády a dva roky jsem se mohla jen dívat, jak zahrada zarůstá a přerůstá, jiné rostliny zase zcela byly vytlačeny...partner a dva synové se sami nijak nesnažili a o všechno si říkat :unsure: :down
No a nakonec jsem zjistila, že ač ze zahrady záda bolí velice často, je to pro mě ta nejlepší rehabilitace i relaxace, zatnu zuby a dělám, že nic :evil: Naučila jsem se i říct si o těžší práce a on nakonec vždy některý z nich jde, vykope jámu, přehází kompost, poryje. Jen se musí přesně zadat úkol - např. - vykopej jámu 50 cm v průměru, 30cm hlubokou zde, nejlépe zatlouci v daném místě kolík, až se dotyčnému zrovna bude chtít, tento záhon zrýt na hloubku rýče - označit daný záhon třeba převráceným kbelíkem, až se dotyčnému zrovna bude chtít, přeházej kompost odsud sem.....nikdy nesmím požadovat dvě věci najednou :evil: a chválit a chválit.....
Danah, tak jsem dnes při pobíhání po zahradě zjistila, že bych taky potřebovala říditele :P , protože nikdo nebyl po ruce, nařídila jsem si, že zasadím zelí a letničky, normálně bych okolo dělala 10 různých nutných a důležitých prací a večer by zelí ani letničky nebyly zasazené. Měla jsem velké nutkání udělat i něco okolo, ale n a ř í d í l a jsem si dokončení práce. A ejhle, zbyl mi čas i na přesazení lilií, které skoro nešlo ani vydolovat, ostříhání buxusu, zasazení Cornusu a a pak přišla návštěva. Budu se úkolovat! JSEM ZVĚDAVÁ, JAK DLOUHO MI TO VYDRŽÍ.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka

Re: Vaše zahrady 15. kvě 2011 20:46 #253598

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Janinko :laugh: :laugh: :laugh: :up
Časem najdu jeden text, který tohle naše konání přesně vystihuje a což taky tak dobře znám...ještě když jsem pracovala na tzv. volné noze, jsem vždycky říkala, že si umím poručit, ještě se tak umět poslechnout :woohoo:

Loro napsala:
Bohužial svojím spôsobom je tu i kritika na mňa.Ja viem. Chcela som si uľahčiť začiatok a dať niekomu urobiť základnú kostru, aby som si mohla rokmi dotvárať a formovať záhradu podľa svojho. Ja viem, čo zahradničenie obnáša, mám takú lesnú skalku na chate,kde driem celé víkendy, na tejto mojej tiež pracujem niekoľko hodín denne. Preto ma prekvapilo, že sa toto dá zvládnuť za dva roky. Ďakujem za odpoveď a ešte raz- nádhera.

Taky si nemyslím, že by to byla kritika tebe, Loro, ty se o rostliny zajímáš a máš k nim vztah, zahradničíš. U vás určitě hrála roli ta rozloha a problematický pozemek ...je pochopitelné, že jste si mysleli, že se vše díky odborníkům vyřeší. A věřím tomu, že až časem mouchy vychytáte, výsadba se zapojí, bude to krásná zahrada!
Já architekta vůbec nezatracuju, ani v případě bydlení...nedovedu si to sice představit u sebe, když mám k obojímu (zahradě i bydlení) trochu blíž, něco málo výtvarného vzdělání, neskromně možná i citu a vlastních představ.....ale může vzniknout krásný a osobitý návrh, díky komunikaci architekta se zákazníkem, kdy zákazník má aspoň přibližnou ideu, co by na své zahradě (bydlení) chtěl mít a architekt zákazníka usměrňuje, co je a co není možné realizovat a vzájemně si padnou tzv. do noty.

Služeb architekta využívající, si dělím na čtyři skupiny:
1.skupina - chtějí mít všechno hned, pokud možno na odiv, nevadí jim, že v tom nebudou mít otisk sama sebe, ale soused i obsoused bude mít zahradu(barák, byt) jak přes kopírák
2. nebo naopak chtějí být za každou cenu originální a mít co nikdo jiný nemá a vznikají tak hrůzné záležitosti, že se jeden nestačí divit, co je možné navrhnout, vymyslet, schválit, postavit, vysadit....
3.skupina - z toho opravdu nejsou a děsí je oraniště okolo novostavby (a prázdné stěny), prostě neví, neumí ...ale zase umí vydělat ty potřebné prachy
4. skupina - s citem a jasnou vizí, konzultují vše s max. zájmem o věc, nejradši by si vše udělali sami, ale vzhledem k náročnosti úprav a rozlehlosti pozemku jim nic jiného nezbývá, než se svěřit do rukou odborníků a věřit, že ti svému řemeslu rozumějí.....
....ovšem, ani tehdy výsledek nemusí vždy splnit očekávání, jak je vidno a je škoda vynaloženého úsilí i materiálu....což si myslím, že je váš případ.
Téma bylo zamčeno.

Re: Vaše zahrady 15. kvě 2011 21:26 #253599

• loro
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 275
Neviem ani čo povedať, aspoň že vám ďakujem všetkým a som vám nesmierne vďačná za milé a povzbudivé slová, ja tie kvitnúce lány tam chcem,síce som teraz sklamaná, ale zatiaľ nemám chuť to vzdať.
Téma bylo zamčeno.

Re: Vaše zahrady 15. kvě 2011 21:48 #253601

• Rhea
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 834
Loro, nevzdávej! Sen se ti určitě splní , budeš sem dávat fotečky krásné zahrady a my budeme čubrnět :up
Téma bylo zamčeno.

Re: Vaše zahrady 15. kvě 2011 21:56 #253603

• VláďaJ
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 425
Loro s tou kritikou to možná vypadalo ode mě, ale nebylo to tak. Přesně si myslím jako danah, že patříš do té čtvrté skupiny. Je vidět, že k tomu máš vztah a že se práce rozhodně nebojíš, ta skalka je parádní a musela dát spousty dřiny. Však jsem to taky napsal, že v Tvém případě a rozloze to bylo asi nejlepší řešení. Že to nedopadlo podle představ je jiná věc. Ale u nás se říká, že všechno zlý je na něco dobrý a v tomto případě to platí dvojnásob. Ano, všichni se učíme pořád, celý život. Zahrada a příroda všeobecně je tak rozmanitá, že nikdo z nás nemůže vědět všechno. Na těchto stránkách a foru a jim podobným se mi právě líbí ta rozmanitost názorů, zkušeností a rad a hlavně moc milí a fajn lidé, kteří jsou ochotni pomoci, poradit věnovat nějakou tu rostlinku atd. Je jasné, že nic není univerzální, co jinde funguje, u druhého nemusí. Každopádně myslím, že jsme všichni rádi, že jsi to nevzdala, byla by to opravdu velká škoda. Já se rozhodně těším na to, až tu uvidím jak se Ti daří a všechno vzkvétá. A přeji mnoho štěstí. :) :) :) :up
Téma bylo zamčeno.

Re: Vaše zahrady 16. kvě 2011 08:02 #253658

• Gabreta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 448
Loro, teď mě napadá - samozřejmě jsem tvou zahradu neviděla, jen na fotkách, takže o ní nevím nic než to, že je podmáčená, což je velmi málo, ale - co toho využít a založit si (alespoň na části) nějakou tůňku nebo mokřad? Vzpomínám si, když jsem jednou byla u té zmiňované kamarádky, že tam právě jeden soused hned vedle ní měl na pozemku vedle rozestavěného domu krásnou mokřinu plnou rákosí a žab. On to samozřejmě nechal pak zahrnout, položit travní koberec, postavit bazén a kolem okrasně osázet tůjemi, jak to vypadá dnes, nevím, od té doby jsem tam nebyla. Ale tehdy mě hned napadlo - jé, tady by bylo krásné přírodní jezírko, stačilo by to jen nechat to trochu vyhrábnout bagrem, voda by se tam jistě natáhla sama.To je totiž můj sen, mít jezírko. Závidím každému, kdo má na někde na zahradě bažinu, hned bych ho tam dělala :) My tu bažinu sice taky máme, ale bohužel ve stodole :down
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa