Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Výsadba ve smíšených záhonech

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 21. říj 2010 14:32 #20467

• maggi
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1289
Možná vám to bude připadat divné, ale já tohle opravdu taky moc neřeším. Barvy do tónu k sobě bávám na určité ostrůvky, aby celá zahrada nebyla strakatá, ale jinak na dlouhé záhony dávám mišmaš spíše podle výšky. Ona příroda také není tak přísná a mydlí si ty barvičky k sobě, jak se jí zachce. A je to nádhera.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 21. říj 2010 14:43 #20468

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Amazonko díky - takže shrub 2. m - jo? neumím anglicky ale snad jsem to pochopila. těším se na tu růži , i když asi jak na fotkách z Californie nebude. letos jsem si objednala fialové tři a jednu mám od p. Šípa vloni na podzim . letos už narostla do toho 1, 5m tak uvidím příští rok. byla to William Lobb.
P6250242.JPG

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 21. říj 2010 14:57 #20469

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
JJ, je to keř(sadovka) do dvou metrů.

Jinak, taky engliš nic moc, tak buď zkopíruju přímo adresu stránky, nebo jen text, co potřebuju přeložit, a vložím do okýnka sem translate.google.cz/# a mám sice krkolomný překlad, ale lepší něco, než nic. A nejen z angličtiny, ale z kteréhokoliv jazyka :) a to se u růží hodí ;)

Taky mám fialovky a mám je moc ráda, škoda, že většinou jsou je jednoukvetoucí :(
Hippolyte
hypolite.jpg

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 21. říj 2010 15:19 #20470

• JaninkaH
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1780
Hihi, Honzo!! Čuňačinky! Jsem se od strdce zasmála:laugh: Až nasadím růže a příští rok mi pokvetou, tak tady přísahám, že vám tu čuňačinku, kterou asi vytvořím (páč růže znám jen z obrázků) pošlu:)

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 21. říj 2010 15:20 #20471

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
jsem našla letošní keřík Williama- byl malinký, ale už je nad oporou
P6300016-b1e32960f1eb1a2c8c5a1ab6cdf2f4e5.JPG

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 21. říj 2010 17:46 #20474

• jana
květo,mně se kombinace LdV s pomponellou líbí,navíc je to pro mě inspirace,chci si ji pořídit už dlouho a teď ještě víc...

jo,a ještě k těm kombinacím,k pilgrimu je krásný clematis recta,taky je stejně vysoký,hezky voní a trochu zjemní tu pilgrimovu naftalínovou vůni...(nic proti ní nemám)...A k Sally Holmes jsem teď dala Omoshiro,a na to jsem hodně zvědavá.

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 21. říj 2010 18:06 #20475

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Amazonko, cos mi to sem poslala za nečas ?
vyhnal mne ze záhonů !:(

asi budu reagovat neadresně, páč to, co chci napsat se vzájemně překrývá s předchozími příspěvky od různých přispěvatelů.

míchání různobarevných růží ( HMF ).
Dle mne je veliký rozdíl pokud máte růžový záhon ( pak lze téměř vše ) nebo záhon ( i ) s růžemi. V tu nudli by se člověk ( asi ) měl zamýšlet nad tím, kt. růže k sobě vysadí. Páč trvalky, vnáší další barvu ( ne jednu ) a pak by mohl snadno vzniknout paskvil. Ne že bych ho mnohde na záhonech neměla.
Když to uvedu v příkladech, pak :
Vezměme zahradu Evy, kt. má formální základ ( záhony převážně keře růží, trvalka jen sem tam, vysypané cestičky kačírkem ). Velké množství kultivarů, barevný mišmaš, přitom soulad. Ovšem pro období roku kdy růže nekvetou má vytvořené záhony z úplně jiných rostlin - růžemi je jen doplňuje ( sem/tam vysazené ).

Pak mne napadá druhý typ záhonů - růže s lemem. Do nich si dokážu představit i tu růžovou se žlutou ( Janinky ), ale pak olemování by mělo být pouze z jedné ( třetí ) barvy - levadule ( ? ). Takový záhon ale je krásný jen v určitém období roku.

Třetím typem je ten smíšený záhon.
Snaha o vytvoření čehosi,
co se bude majiteli líbit ( majitel od majitele má ovšem jinou představu. Myslím, že moje zahrada se leckomu nelíbí, mně ano - a to je hlavní ),
co bude koukatelné ( v ideálním případě ) po většinu roku.
odbočím k trojúhelníkům :
sice je pravda, že příroda si to vypořádá sama, nejvyšší dozadu, menší dopředu. Ale ta není ohraničená ploty, může si šáhnout na vedlejší mez. Fakt je, že pokud někdo dokáže sadit ( aspoň kosterní ) rostliny do trojúhelníků, působí to symetricky a uklidňujícně ( trojspony ).
P1070843.JPG

myslím, že na této f. je vidět, co by bylo kdyby...
geneze : původně byl záhon užší, sázela jsem do něj trávy , do trojúhelníku. Loni na podzim se mi to znelíbilo ( byl tam pouze takový úzký výběžek, lem byl přibližně v místech, kde je teď vidět holina ) ... a tak jsem přiryla. Trávama jsem ale byla líná hnout.
ojojoj... o co lépe by to vypadalo, kdyby pravý nejnižší misc. byl symetricky v trojúhelníku mezi oběma vyššími, že...

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 21. říj 2010 18:07 #20476

• Květa
  • Moderator
kaja wrote:
no Emilko vidíš sama, že je to krásné- mimo to se mi Pilgrim jeví teplý . je to žlutá - i když ne do oranžova je sluníčková. neumím přeposlat s HM F obrázek , ale ten Atonio Motta se mi tam líbí nejvíce. má růže nahusto , barvy neřeší , ale je to nádhera. je fakt , že třeba žlutou tam má s oranžovou , ale na jiné fotce klidně s fialovou
Jo jo fotky Antonio Motta se mi taky moc libi, taky libi se mi že ruže nahusto a jeho barevny chaos je užasny. www.ameroses.com/rose_pages/garden.html

... jé, a já si myslím, že on právě barvy řeší.

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 21. říj 2010 18:13 #20477

• Květa
  • Moderator
Lenpel, jj, vždycky je to příští rok ( ehm ) překvápko.

Když člověk vychází pouze z barev v katalozích, leckdy pak jen valí bulvy cože mu tam vyrostlo. ( to nemluvím vůbec o možnosti záměn kultivarů, o velikosti/vzrůstnosti rostlin ).
Př. :
Dohadovala jsme se s Evou o barvě této růže na vyobrazení
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.40554&tab=1
Eva ji viděla růž. s meruňkovým středem ( je to správně Evo ? ) na mém monitoru se zobrazuje střed olivový.
Vykvetla takto :
P1070300.JPG

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 21. říj 2010 18:14 #20478

• Květa
  • Moderator
ještě jednou dtto
P1070301.JPG
Moderátoři: Eva L., Květa