Amazonko, cos mi to sem poslala za nečas ?
vyhnal mne ze záhonů !
asi budu reagovat neadresně, páč to, co chci napsat se vzájemně překrývá s předchozími příspěvky od různých přispěvatelů.
míchání různobarevných růží ( HMF ).
Dle mne je veliký rozdíl pokud máte růžový záhon ( pak lze téměř vše ) nebo záhon ( i ) s růžemi. V tu nudli by se člověk ( asi ) měl zamýšlet nad tím, kt. růže k sobě vysadí. Páč trvalky, vnáší další barvu ( ne jednu ) a pak by mohl snadno vzniknout paskvil. Ne že bych ho mnohde na záhonech neměla.
Když to uvedu v příkladech, pak :
Vezměme zahradu Evy, kt. má formální základ ( záhony převážně keře růží, trvalka jen sem tam, vysypané cestičky kačírkem ). Velké množství kultivarů, barevný mišmaš, přitom soulad. Ovšem pro období roku kdy růže nekvetou má vytvořené záhony z úplně jiných rostlin - růžemi je jen doplňuje ( sem/tam vysazené ).
Pak mne napadá druhý typ záhonů - růže s lemem. Do nich si dokážu představit i tu růžovou se žlutou ( Janinky ), ale pak olemování by mělo být pouze z jedné ( třetí ) barvy - levadule ( ? ). Takový záhon ale je krásný jen v určitém období roku.
Třetím typem je ten smíšený záhon.
Snaha o vytvoření čehosi,
co se bude majiteli líbit ( majitel od majitele má ovšem jinou představu. Myslím, že moje zahrada se leckomu nelíbí, mně ano - a to je hlavní ),
co bude koukatelné ( v ideálním případě ) po většinu roku.
odbočím k trojúhelníkům :
sice je pravda, že příroda si to vypořádá sama, nejvyšší dozadu, menší dopředu. Ale ta není ohraničená ploty, může si šáhnout na vedlejší mez. Fakt je, že pokud někdo dokáže sadit ( aspoň kosterní ) rostliny do trojúhelníků, působí to symetricky a uklidňujícně ( trojspony ).
myslím, že na této f. je vidět, co by bylo kdyby...
geneze : původně byl záhon užší, sázela jsem do něj trávy , do trojúhelníku. Loni na podzim se mi to znelíbilo ( byl tam pouze takový úzký výběžek, lem byl přibližně v místech, kde je teď vidět holina ) ... a tak jsem přiryla. Trávama jsem ale byla líná hnout.
ojojoj... o co lépe by to vypadalo, kdyby pravý nejnižší misc. byl symetricky v trojúhelníku mezi oběma vyššími, že...