lenpel napsal:
Quendery napiš prosím recept:)
Tak plním slib - tady je recept na to zelíčko.
Zelí kvašené v lahvích je jednoduché, léty vyzkoušené a nám moc chutná…..
5 kg zelí, balíček kmínu, sůl podle chuti
Zelí nakrájím nožem najemno, přidám kmín a sůl a ve větší míse promíchám. Nechám hodinku dvě odstát, až zelí pustí šťávu. Potom vezmu normální litrové zavařovací sklenice, rukou do nich zelí napěchuji tak, aby asi 2 cm od okraje byla šťáva/ když je jí málo klidně přidám vodu/. Potom zavíčkuji /používám sklenice se závitem z obchodu, které si střádám/ a nechám tak 10 – 14 dnů kvasit v teplé místnosti / já ho mívám většinou v kuchyni/. Dobré je sklenice postavit třeba do pekáče nebo do umyvadla – jak kvasí, občas z něj ta šťáva vytéká.
No a potom ho přeneseme do chladna třeba do sklepa a postupně konzumujeme. Musí se dát pozor, aby člověk měl opravdu zimní zelí, potom zůstane krásně bílé i do další sklizně/ tedy kdy vydrží /. Kdo chce zelí použít třeba na saláty a ne na vaření, nedá kmín a zelí si dochutí později.
Jenom jedno upozornění - vaří se trochu déle, než normální kysané - ono totiž zůstane takové "chřupavé".