Jano, ona ta chuť (šťavnatost) je hodně ovlivněna půdou a počasím v době zrání.
Já mám oba (Martin a Smoky) na severní straně domu, takže tam mají sluníčko ráno a navečer,
žádný úpal, relativně vlhčí a jílovitou zeminu - je tam sud s vodou a pořád něco vybryndám,
případně přetéká při dešti, atd.
A chutově je to vynikající.
Pak mám ty samé (a mnohé další kultivary) v muchovníkovém hájku na chalupě,
jižní svah, kamenná navážka, žalostná zemina a obrovské sucho + hryzci,
a tam jsou ty plody nejen poloviční, ale i jaksi upečené a opravdu suché a málo šťavnaté.
Nevím, jestli seto změní, až to budou dospělejší keře a budou mít kořeny dostatečně hluboko.
Každopádně pokud je dlouhodobě sucho a horko a zrovna dozrávají muchovníky, tak ta chuť
nebude taková hitparáda. Ale to platí i pro jahody, třeba.
Do se výšky týká - Martin má tak 220 cm, Smoky 200 cm, Martin je tu určitě pět let,
Smoky asi o rok-dva méně. Tvaruju je jako stromek, jinak mohou být i jako rybízový keř,
jak si kdo udělá, tak to má.