Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Plody z našich zahrad a zahrádek

Plody z našich zahrad a zahrádek 30. bře 2015 15:01 #295330

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
much.jpg

Hm, já jsem nerozumně koupila 2 muchovníky u stánku Pražáka z Droždína na Floře. Pídila jsem se po kultivaru, zamumlal cosi, co jsem vzhledem k jeho vadě řeči doma na netu rozluštila jako možná alnifolia a možná něco úplně jiného. Pár plodů tam loni bylo, muž ho znechuceně vyplivl a mně přišel mdlý. Ale tak co už, aspoň budou pro ptáky a nebudem se muset s nima přehadovat :D. Máme tu i kanadské borůvky a kamčatské též, plakat nemusíme :) . Ještě mám v merku Aronii.
Přidávám foto muchovníku v květu, třeba ho někdo pozná...
Poslední úprava: 30. bře 2015 15:01 od Genovesa.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Plody z našich zahrad a zahrádek 30. bře 2015 15:06 #295331

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Jano, tak zakopaný pes bude v tom, že malvičky jíte nezralé, ne? Plus to sucho.

Geno, olšolistý je klasický základní muchovník - druh. Tj. zřejmě bez kultivaru.
Rozdíly mezi základními neprošlechtěnými druhy a odrůdami skutečně jsou.

Pokud někdo vnímá jen chuť a pomíjí hodnoty muchovníku, o kt. jsem psal výše, je to možná škoda.

Plody z našich zahrad a zahrádek 30. bře 2015 15:36 #295332

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Aha, zjistila jsem, že jsem nějak přeskočila příspěvky a některé z nich nečetla.

Honzo, k podmínkám: je pravda, že ten můj muchovník je prakticky na celodenním slunci. Netvářil se nikdy, že by mu to vadilo, plody měl celkem velké. Mě chutnají spíš v té polozralé fázi, kdy jsou ještě trošku kyselé. Jak dozrajou, chut už je jen sladká a pro mě "mdlejší".
Ale zas mi chutnají víc plody na jeho jižní straně, na severmí mi přijdou málo sladké :P . Holt každý ty chutě vnímá jinak...
Zkusím letos tedy víc zalévat ( stěhovat ho nebudu má cca 2m) a jsem zvědavá, jestli v tom bude rozdíl.

Zkoušel jsi muchovník nějak množit? Kdybych věděla jak, zkusila bych udělat řízek a zasadila někam víc do stínu, abych měla porovnání ;) .

Plody z našich zahrad a zahrádek 30. bře 2015 18:23 #295344

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
HonzaPM napsal:
Jano, tak zakopaný pes bude v tom, že malvičky jíte nezralé, ne? Plus to sucho.

Geno, olšolistý je klasický základní muchovník - druh. Tj. zřejmě bez kultivaru.
Rozdíly mezi základními neprošlechtěnými druhy a odrůdami skutečně jsou.

Pokud někdo vnímá jen chuť a pomíjí hodnoty muchovníku, o kt. jsem psal výše, je to možná škoda.
Špatně jsme se pochopili. Já jsem je zasadila dva vedle sebe do živého plotu, odcloní mi čumily. Plody měly být bonus. Zobání pro děti. Když nám nebudou chutnat, nevadí. Nakrmíme ptáky,časem tam můžou hnízdit. A to přece není málo! Místo tu je, ničemu neubírají. A jsou odolné a pěkné. Ale tak možná jsme plody chutnali moc brzo, ještě nezralé.

Plody z našich zahrad a zahrádek 30. bře 2015 18:25 #295345

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
zajímavé je , že to ovoce vůbec neznám a tady na Moravě jsem u sousedů ani nikde neviděla . :dry:

Plody z našich zahrad a zahrádek 30. bře 2015 19:54 #295361

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
Hoho, Morava se hlásí, mám muchovník Lamarckův pro okrasnou hodnotu, kupován v Hornbachu v okrasných, bez kultivaru, volně rostoucí keř má po 5 letech asi 3m, uvádí se výška asi do 6m, plody jsou pro nás taky bonusové, ptáci nechají dost (a oberou ten vršek), chuť výborná, sladkokyselé s kapkou trpkosti, ty černající už jsou mdlé, zrnka nevnímám..
image_2015-03-30.jpg
Poslední úprava: 30. bře 2015 20:08 od Iveta.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, alenak

Plody z našich zahrad a zahrádek 30. bře 2015 23:00 #295393

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7634
Kupovala jsem ho v nakupovací sobotě v Adavu ve Velkým Oseku, je roubovaný za 150 Kč, tím roubováním prý nebude odnožovat, měli tam i řízkovaný za 68,- ale ten prý hodně vyhání odnože, tak uvidíme, děkuji Vám všem za rady :)
Následující uživatel poděkoval: Jana V.

Plody z našich zahrad a zahrádek 31. bře 2015 10:49 #295422

• ivik
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 736
Mám muchovník zakořeněný a za 5 let co ho mám nehodil ani jednu odnož :( a že by se mně hodila ;)
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Plody z našich zahrad a zahrádek 31. bře 2015 11:08 #295426

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Moje muchovníky taky neodnožují, jsou pravokořenné. Ale beru, že na trzích plácají prodejci kde co.

Jano V, nezkoušel jsem množit, ale řízkováním nebo hřížením by to asi šlo.
Teď mám u Smokyho takový šikovně vypadající proutek, co by snad mohl být odkopeček.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja

Plody z našich zahrad a zahrádek 31. bře 2015 23:06 #295454

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Muchovníky se chutí dost liší,
mám Smouky a Martin z Bormata - www.bormato.cz/index.php?option=com_cont...ction&id=5&Itemid=30
- Smoky je asi nejrozšířenější proto, že v té době byl pro plantážníky nejdostupnější, za mne nic moc, je to prachsprostě sladké a skoro bez kyselinky, takže mdlé.
Martin je proti tomu o mnoho chutnější, pro mne vyvážený cukr s kyselinkou.
Mám tu ještě muchovník kanadský, ten je mládě, ještě neplodil, ale v Dendologii v Průhonicích z něj mají tvarovaný živý plot a co si pamatuju z ochutnávky v roce asi 1992? tak byl spíš sladší, dobrý, ale ne tak výrazný jako Martin. V létě případně upřesním.
Pro tvar tu zkouším i kultivar "Obelisk" a amelanchier spicata (z Kostelce, školka ČZU), oba měli pár plodů - nebyly špatné, ale zatím nej asi Martin. Co jsem se dopídila, hodně lidí si na chuť chválí Northline.
Roubovaný Obelisk jsem hodně musela hlídat a šmikat prorůstající podnož (klasický alnifolia), první rok se to spolu dost pralo, druhý už se umoudřil a začal přirůstat tam kde bylo třeba.
Martin i Smoky mi tedy dělají dost odnoží, Smoky víc, ač zasazeny vedle sebe do stejných podmínek.
Krom Much. kanadského se na podzim z uvedených barví všechny mdle žlutě, "Kanaďan" byl krásně šarlatový a i teď raší do červena, dnes jsem viděla první (nechlupaté) pupence. Kdybych brala jednoho z estetického hlediska, byl by to kanadský (nemám Balerinu, s tou nemohu porovnat).
Všechny mám na plném slunci, vláhy dost, půda v místech kde rostou bohatá díky listovce, spíš do jílovita, s troškou rašeliny. Krutozima bez jakýchkoliv následků.
V létě doplním dle ochutnávky.
Následující uživatel poděkoval: Evka
Moderátoři: Eva L., Květa