Muchovníky se chutí dost liší,
mám Smouky a Martin z Bormata -
www.bormato.cz/index.php?option=com_cont...ction&id=5&Itemid=30
- Smoky je asi nejrozšířenější proto, že v té době byl pro plantážníky nejdostupnější, za mne nic moc, je to prachsprostě sladké a skoro bez kyselinky, takže mdlé.
Martin je proti tomu o mnoho chutnější, pro mne vyvážený cukr s kyselinkou.
Mám tu ještě muchovník kanadský, ten je mládě, ještě neplodil, ale v Dendologii v Průhonicích z něj mají tvarovaný živý plot a co si pamatuju z ochutnávky v roce asi 1992? tak byl spíš sladší, dobrý, ale ne tak výrazný jako Martin. V létě případně upřesním.
Pro tvar tu zkouším i kultivar "Obelisk" a amelanchier spicata (z Kostelce, školka ČZU), oba měli pár plodů - nebyly špatné, ale zatím nej asi Martin. Co jsem se dopídila, hodně lidí si na chuť chválí Northline.
Roubovaný Obelisk jsem hodně musela hlídat a šmikat prorůstající podnož (klasický alnifolia), první rok se to spolu dost pralo, druhý už se umoudřil a začal přirůstat tam kde bylo třeba.
Martin i Smoky mi tedy dělají dost odnoží, Smoky víc, ač zasazeny vedle sebe do stejných podmínek.
Krom Much. kanadského se na podzim z uvedených barví všechny mdle žlutě, "Kanaďan" byl krásně šarlatový a i teď raší do červena, dnes jsem viděla první (nechlupaté) pupence. Kdybych brala jednoho z estetického hlediska, byl by to kanadský (nemám Balerinu, s tou nemohu porovnat).
Všechny mám na plném slunci, vláhy dost, půda v místech kde rostou bohatá díky listovce, spíš do jílovita, s troškou rašeliny. Krutozima bez jakýchkoliv následků.
V létě doplním dle ochutnávky.