Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Plody z našich zahrad a zahrádek

Plody z našich zahrad a zahrádek 02. lis 2015 22:05 #301491

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
mišpule napsal:
Recept na hrušková nebo jablečná povidla:
Knedlíkový kastrol naplníme nakrájeným ovocem,přidáme 1 dcl 8% octa a 2 dcl vody,mírně vaříme,až se ovoce začne rozpadat.Přidáme 1 kg cukru a vaříme ještě 20 min.Před ukončením přidáme 1 petol.
Jen dodám variantu:
S babičkou jsme hrušky každý den košík jen krájely na kousky, šouply do mělkého širokého hrnce a pak něco přes 2h za stálého míchání vařily, než nám to přišlo dost husté (rozpadají se snad už po 10 minutách). Je v tom tolik cukru, že to chutnalo jak cumel i tak, žádný jsme nepřidávaly. Jen to asi bez octa poněkud zhnědne, ale ta chuť...
Jablka jsou kyselejší, ty jen sušíme na křížaly.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Jikra

Plody z našich zahrad a zahrádek 04. lis 2015 19:18 #301541

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
004_2015-11-04.jpg

Měli jsme vinobraní,hodně pozdní sběr,ledové víno ;) A teď co s tím,sníst to nezvládneme,tak jsem nastartovala el.odšťavňovač a jeden kyblík jím prohnala,než se zahltil :whistle: .Rozebrala,umyla a vytáhla starý mlýnek na ovoce,snad to půjde líp.Šťávu spotřebujeme rychleji,je výborná.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., sany, Jikra, alenak

Plody z našich zahrad a zahrádek 07. lis 2015 20:34 #301608

• Vendy
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2275
No ledové víno je ledové víno :laugh: ale ledová šťáva taky dobrá ;)
My taky šťávujeme, dneska jsem vytahala ještě kilo mrkviček, řepu a zlatý soused nám dal jablíčka. Vitamíny jsou teď fakt potřeba. A na taky jsme zjistitla, že musím ještě dodělat jeden restík - tak posílám Admirala vcelku.

DSC_0420.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., mišpule, Evka, Jikra, Ajka

Plody z našich zahrad a zahrádek 16. úno 2016 13:41 #303473

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Jani V, budeš-li shánět rajče Orkado, dnes jsem koupila v Hornbachu od MoravoSeed. Taky jsem koupila Philovitu, na tu nedám dopustit. A zkusím i Conqueror, byl pěkně drahý, prý to má být rezistentní rajče. Nicméně už jsem se dočetla, že je to prý blud, alespoň vzhledem k plísni bramborové. Tož uvidíme.

Plody z našich zahrad a zahrádek 16. úno 2016 21:03 #303495

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Genoveso, už mám nakoupeno, letos ho má MOravo-seed i Nohel. Ty ostatní jsou dost drahá ( ale četla jsem na : www.zahrada.cz/forum/plodova-zelenina/ra...159/?stranka_oblast= , že rajčata lze řízkovat a tak i z těch drahých semínek se dá nakonec získat až 5ks z jednoho semínka ;) , ale nezkoušela jsem to )

Plody z našich zahrad a zahrádek 16. úno 2016 21:23 #303496

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
A máš už i vyseto? :)

Plody z našich zahrad a zahrádek 16. úno 2016 21:31 #303497

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Rajčata jsem ještě nesela, ještě je brzy. Ale chtěla jsem vysít pár kousků na pokusy s řízkováním,ale ještě jsem se k tomu nedostala. Včera jsem sela ty namočené papriky, potřebuju vysít zbytek petunií a už teď nemám místo na parapetu :whistle: . Naštěstí si po přepikýrování vezme půlku paprik máma a už si je dopiplá a tak zas bude místo na další ;)

Plody z našich zahrad a zahrádek 17. úno 2016 06:57 #303501

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Odolné rajče by mělo být tohle Crimson Crush F1
www.suttons.co.uk/Gardening/Vegetable+Pl...son+Crush_242971.htm ,může být sice postiženo 15-20% listů,ale nemá vliv na kvalitu plodů a užitkovost,jestli jsem to dobře pochopila. ;)
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Genovesa

Plody z našich zahrad a zahrádek 09. bře 2016 20:07 #304194

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Protože nám vloni odešly obě meruňky a taky pořád chci velkou jabloň a na podzim jsme to kvůli jiným starostem prošvihli,šmejdila jsem teď po netu a hledala.
Nakonec máme z Fytosu jabloň Rubinola-vysokokmen a meruňky Bergeron a Kjóto.Chtěla jsem Hargrand,ale to byly hrozné nitěnky,tak máme tyhle dvě.zatím jsou založené,vpátek je namočíme a v sobotu budeme sázet.
Na tu Rubinolu jsem zvědavá,jsou na ni dobré recenze.

Plody z našich zahrad a zahrádek 09. bře 2016 20:36 #304197

• Jana V.
  • Platinum Boarder
MIšpul, na tu Rubonolu jsem tedy hodně zvědavá. Mám dvě a žádná radost. Pozdě nastupuje do plodnosti. Zřejmě nesnáší jarní řez, protože pak neplodí. Plodí zřejmě až na delším dřevě. Tu první z nich jsem zkoušela roky pěstovat jako zákrsek, díky tomu střihu roky vůbec neplodila. Pak jsem jeden rok nestíhala ořezat, ustřelila mi nahoře a vytvořila korunu. Jablka jsou tedy úplně nahoře, nedosáhnu tam. Napichují je vosíci, spadne to v září nahnilé dolů, takže jsme za 10 let měli asi 5 jablek. Pořád jí vyhrožuju, že jí vykmitnu. Protože neplodila, usoudila jsem, že je to asi špatný kus a pořídila jsem si najaře 2012 novou, od začátku pěstovanou jako vysokokmen a loni poprvé kvetla, ale opět žádné plody. Nemyslím, že by to bylo tím, že nemá opylovače, mám krom nich ještě Spartana, Gloster a soused má taky dvě různé jabloně.
Následující uživatel poděkoval: mišpule
Moderátoři: Eva L., Květa