Divoká rajčata jsem měla asi dva roky, semena jsem získala na nějakém permakulturním kurzu na Rozmarýnku v Brně. Jako kuriozita do zahrady dobré, ALE...rostlina je obří, udělá aspoň metrovou kouli. Takže zabere dost místa. Rajčátka jsou malinká, chutná, ale malinkatá. V horkém létě dozrávala ve velikosti větších rybízových kuliček. Přesévají se sama, už je záměrně nepředpěstovávám ani neseju, ale pokaždé se tam na jaře na porytém záhonu objeví nějaké rostlinky a ty si tam bez péče vesele rostou a plodí.
Pokud se týká malolodých rajčat šlechtěných, tam mám dobré zkušenosti s kombinací Vilma - Venus - Aztek do truhlíku jak muškáty, nebo do samozavlažovacího květináče. Jsou zakrslá. Ildi je super tyčkové, dělá velké vějíře plodů, ale už je to klasicky tyčkové, takže potřeba místa, vody, kvalitní zeminy. Děti mají rády Perun pro tvar, nevadí jim moučnatost ani praskání. Goldkrone jim loni chutnalo nejvíc u kamarádky na záhonu, tak ho letos dáme i doma. Nemám dobré zkušenosti s Tumbling Tom, rostliny nic moc, plodnost slabá, piplala jsem se s nimi. Opakovaná zkušenost. Někde byla chyba, ale nevím. Měla jsem nějaká noname z vybraných semen oranžových datlových asi z Lídlu, taky to rostlo, děti to spasou a v salátu to vypadalo dobře. Letos chci zkusit Sweet Aperitif a Artisan Golden Bumblebee od Dobrá semena, jsou k sehnání v eshopu nebo mají i stojany v zahradnictvích.