Mám je několik let, celkem osm. Dva jsem přemístila na chatu, jeden malé plody, druhý hořkost. Místo nich mám nové Leningradskij velikan a Bakčarskij velikan, loni kupované sazenice, letos už mají pár bobulek. Z těch starých Amur + Altaj, to je osvědčená klasika, Vostorg, ostatní už si nepamatuju. Je dobré mít dvě odrůdy, i když někteří prodejci deklarují i samosprašnost.
Jsou to totálně nenáročné rostliny, nezmrznou, nic to nežere, chorobami netrpí, speciální půdu ani hnojivo nepotřebují. Ale je dobré je dat někam k vodě, vidím to na těch mých, že při dostatku vody jsou plody větší. Je to úplně první ovoce, začínají i u nás zrát už teď, děti to jí s nadšením už od mala, dospělým se trochu křiví obličej, že je to kyselé. S cukrem nebo v marmeládě, buchtě...jsou dobré. Plody jsou většinou dost malé, hlavně při nedostatku vody, do centimetru, některé odrůdy kolem dvou, jen speciálky málo sehnatelné jsou větší. Holt nejsme v Rusku, není tu ten výběr ještě.
Keříky narostou určitě do metru, kvetou brzo nenápadnými květy, v srpnu už začínají opadávat, končí jim sezóna. Okrasné to extra není. Jak jsem psala, mám jich doma šest, dopnila jsem stav, ale že bych z nich dělala plantáž, to určitě ne. Půjdou k plotu, kde je okap z šopy, je to zajímavost, ale chuťově dávám přednost kanadským borůvkám.
Pokud máte místo, tak si dvě kupte, pokud chcete pořádný užitek, kupte si asi radši kanadku nebo rybíz. A doporučuju někde ochutnat předem, je to jak moruše, je to hit, spousta lidí si to pořídí a pak je zklamaná a haní to. Zas jsou nadšenci, co mají opravdu i víc než 10-20 kusů.
Starší dospělý nestříhaný keř na celkem suchém stanovišti - je vidět vyholení zespodu, bobule rostou jen na mladých větvičkách, v tomto případě na vrcholku keře. Letos ho rozhodně prostříhám, aby měl mladý obrost po celé délce a více tak kvetl.
Ještě zelené bobule, bez měřítka, ale jsou do dvou cm.