Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Volné-přírodní živé ploty

Re:Volné-přírodní živé ploty 09. lis 2009 19:49 #2612

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 670
Dreslo, pokud tedy nevyhovují ani zhuje, což takhle cesmíny? Ty si mohou sousedi stříhat za plotem jak chtějí, jsou neopadavé a Argenteomarginata nebo Rubricaulis aurea i barevné.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Volné-přírodní živé ploty 09. lis 2009 20:53 #2613

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Vendy, nějak jsem netkance nepřišla na chuť. Snažila jsem se s její pomocí pěstovat jahody. Těmi pidiďurkami se protlačovaly všemožné plevele(většinou právě kopřivy), když jsem se je snažila vytrhnout, rozervala jsem textilku, protože byly zplstnatělé přirostlé k ní. Nakonec jsem v dalších letech mulčovala trávou. Ale to je fuk, mohu použít mulč z kartonů, i něco jiného. Psala jsem to spíš, jestli jste si taky nevšimly. Bylo to mimořádné řešení, zaujalo nás.

Zuzano, popravdě mě cesmína vůbec nenapadla. Napoprve mi to přišlo málo venkovské, ale čím víc o tom přemýšlím, tím víc se mi nápad pozdává. Určitě bych zvolila zelenou - neutrální. Výhodu vidím v tom, že jsou velká kvanta odrůd a šla by asi najít taková, která poroste "tak akorát". No a jako bonus bobulky. Nevýhodu vidím v pořizovací ceně. Je to cca 35 metrů. (třeba se pletu)

Re:Volné-přírodní živé ploty 09. lis 2009 20:55 #2614

• fanynka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1611
Těší mě, že i ostatní řeší ploty a sousedy...

Mě to zaměstnává už řadu let. Mám dlouhé hranice, 5 sousedů, minimálně 2 jsou exoti.

Je to trochu smutné, ale "nejlepší" je zeď a nechat popnout přísavníkem trojcípým - brzo raší, je elegantní, krásně se vybarví, jediný problém je to listí - množství je děsivé a pokud se nějak nepodrtí, ani v kompostu nic moc.
Asi to ale není nejlevnější řešení.
Mám taky keřové ploty - vajgélie, pustoryl, kolkvitzie, zákula japonská, taky hlohyě, růže svraskalá, zlatý déšť různě na střídačku - tak trochu džungle - krásně to kvete, voní, v zimě to pochopitelně úplně nekryje, ale to tak nevadí, jenže té práce a materiálu. A po štaflích se mi už taky lézt nechce. Navíc to nechci nechat přerůst kvůli stínu (před zahradou máme staré stromořadí lip a to je stínu dost (a toho odpadu!).

Velkých stromů bych se trochu bála - já bych měla obavu, že mi to přeroste přes hlavu a někoho s tím omezuji. Jako můj soused mě se smrkem 30 cm od plotu a výškou 15 m. On tedy výčitky nemá .... bohužel.

V tomhle není asi nic úplně ideální - záleží na tom, co člověk spíš skousne.

Re:Volné-přírodní živé ploty 09. lis 2009 20:58 #2615

• fanynka
  • Platinum Boarder
a není ta cesmína trochu choulostivá na mráz? Mě by se taky kousek líbil, ale nějaké krytování by mě nebavilo a abych každý druhý rok začínala od nuly, asi taky ne.

Re:Volné-přírodní živé ploty 09. lis 2009 21:10 #2616

• dresla
  • Moderator
fanynka wrote:
(před zahradou máme staré stromořadí lip a to je stínu dost (a toho odpadu)

NEEEE to není odpad, to je POKLAD!!!!Pro jílovité půdy to nejlepší hnojivo. Posbírat do sekačky a zarýt. (kdysi jsem opečovávala zahradu v Jičíně u Valdštejnovy lipové aleje - to byla černozem:) ) Tady mám před domem 2 lípy, každoročně seřezané na babku:angry: .

Fanynko, souhlasím, že zeď by byla nejlepší. Jenže jsem fajnovka a tak by se mi líbila z kamenů, jako máme hospodářky, nebo z červených klinkrů - no a kdo by to (přes 2000m2 pozemku) uplatil. Máme sousedů 8 a nejlepší jsou ti, co mají vlastní živý plot. Ani mi nevadí stín, protože mám moc ráda stínomilky - stinné záhony mi přijdou zajímavější, než ty na slunci. A musím napsat, že i 2000 m2 je na intimitu málo. Tak aspoň hektar a pak tu zeď.:)

Re:Volné-přírodní živé ploty 09. lis 2009 21:13 #2617

• dresla
  • Moderator
Snad se najdou odolné kultivary. Z toho důvodu jsem vyloučila bobkovišeň.

Kdysi jsem si přivezla do Jičína semenáček cesmíny od známých v Německu, roste tam a bují. Ale byla to asi ta největší možná varieta. Sem potřebuju něco nižšího a kompaktnějšího.

Re:Volné-přírodní živé ploty 09. lis 2009 21:17 #2618

• fanynka
  • Platinum Boarder
Kdybys potřebovala listí, květ, zrníčka atd. tak zajed´- já to celoročně vymEtám i z ložnice .... semenáče likviduji po celé zahradě.
Samozřejmě do kompostu to jde taky , těch lip je deset a jsou 90 let staré a NEŘEZANÉ !!!!!

dobrou

Re:Volné-přírodní živé ploty 09. lis 2009 21:19 #2619

• dresla
  • Moderator
To se tak někdo má :P :P :P

Re:Volné-přírodní živé ploty 09. lis 2009 21:36 #2620

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 670
Dreslo, cesmíny prý dorůstají šířky 1-2 metry. Já mám mix - Blue princes a Argenteomarginata + 1 Blue princ pro oplodnění. Sázela jsem je asi 0,75cm od sebe. Teplotu snášejí bez problémů až do -25°. Ta panašovaná vůbec nevypadá špatně - a pokud by ti někde dali množstevní slevu... Nemyslím, že by to někde kazilo venkovský vzhled - pokud to ze své strany nebudeš moc stříhat, aby to nevypadlo, jak když střelí, tak by to bylo v pohodě.

Re:Volné-přírodní živé ploty 09. lis 2009 22:21 #2621

• Adriana
Zuzano, a jak rychle rostou?
nápad je to výborný, ale mně přijde, že rostou strašně pomalu....než jsem si dovolila ulomit větvičku do vánoční dekorace, to trvalo...:dry:
a zase, nemusí být plot jen jednodruhový, třeba 4m cesíny, proložit bezem, a pak třeby habry 5m atd....

Dreslo, ještě jednou napiš něco o 2000m2 a že je Ti málo, a přestanu jsem chodit! :P
Moderátoři: Eva L., Květa