Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Volné-přírodní živé ploty

Re:Volné-přírodní živé ploty 09. lis 2009 22:43 #2622

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 670
Adriano, pravdu máš v tom, že rostou pomaleji. On asi člověk holt nemůže mít všechno:) Buď je to opadavé, nebo pomalé, nebo vysoké. Já je tam mám teprve rok, respektive - sázela jsem je touhle dobou loni, takže začali až na jaře. Já se pro ně rozhodla hlavně proto, že je tam absolutní stín a ten oni snesou a taky, že soused tam má ošklivý shnilý prkenný plot, kterému dávám tak max. 5 let. Pak to spadne a já tam chci mít něco hustého (až větve prorostou do sebe) a neprostupného. Poporostly tak o 10cm a udělalo se i pár červených kuliček - to byl další důvod. Jednak je to veselé, dvojak je tu dost všelikejch fťáků, co si rádi zobnou.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Volné-přírodní živé ploty 10. lis 2009 22:51 #2633

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
No, pokud se ale dreslo bojíš u tisu, že by se sousedovo budoucí mrně otrávilo, u cesmíny bych se tedy bála desateronásobně. Míšky tisu pokud vím jedovaté nejsou, jen semínka, ale řekněte batoleti, aby je plivalo! (Jehličí a kůru nepředpokládám, že by okusovalo.) Co takhle nejedovatá náhrada - mahonie? Ta má plody prý jedlé (já to ale nezkoušela), funkci by měla plnit stejně jako cesmína a jistotně nevymrzne - jen se obávám, že roste dost pomalu. U nás v lese dosahuje celkem slušné výšky, ale těžko říct, jak vysoko se jí bude chtít, když ji stromy nebudou nutit vytahovat za sluncem. Sice mi to nepřijde moc jako echt venkovský plot, no ale když to má být neprůhledné...

Re:Volné-přírodní živé ploty 11. lis 2009 07:26 #2643

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
No, je to o nervy:blink: Tak jsem trochu zagůglila a vypadly na mně tyhle stránky. Jsou tam i věci, které nás nenapadly, je tam ceník a hlavně! - jsou tam fotky, jak ten plot vypadá. www.ziveploty.eu/

Re:Volné-přírodní živé ploty 11. lis 2009 23:40 #2644

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Stránky pěkné, habr pěkný:) , škoda, že neprovozují cesmínu.

Lenko, jaká mahonie vám roste volně v lese a je použitelná na vysoký živý plot??:ohmy:
Musím uvést na pravou míru - nemám strach o sousedovy děti, ale o svůj hypotetický tisový ŽP:P . O jedovatosti cesmíny se tolik nepíše, asi, že se tak nepěstuje. Tis je svinstvo, snad stačí 3 zrníčka. Máme kus plotu tisového (pěstují sousedi) a naše děti přežily. Když byly v oslím věku, tak jsem pár let orvávala a rozšlapávala dostupné míšky, aby je to náhodou nezlákalo. Mám obavu, aby si soused neusmyslel, že bezpečnost dítěte by byla zajištěná likvidací plotu. Nařídit nemůže, ale prudit jo.

Re:Volné-přírodní živé ploty 12. lis 2009 12:57 #2646

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
U nás v lese roste mahonie cesmínolistá, která v ČR občas zplaňuje - už jsem ji viděla v lese i leckde jinde - v našem případě je zdrojem nejspíš blízký zámecký park. Mezi borovicemi jich tam roste několik o výšce odhadem tak 3-4 m (zajdu se ti tam podívat s metrem, až se mi uzdraví dítko - doufám, že ji ještě najdu, v tu stranu moc často nechodím). Poprvé jsem na ni natrefila v lese v Anglii, tehdy mě to dost překvapilo, protože jsem ji znala ze zahrad jako dost nízký keř. Když jsem pak googlila, většinou uváděli výšku jen do 2 m, takže možná víc naroste opravdu jen v lese, kde se musí vytahovat za sluncem. Jestli se z ní dá udělat vysoký živý plot, to opravdu netuším. nikdy jsem žádný neviděla - byl to jen takový nápad v souvislosti s tou cesmínou (která je opravdu hóóódně jedovatá). Roste dost pomalu. Aby sis udělala obrázek: jednu mi ptáci zanesli až na zahradu, a protože byla na docela příhodném místě, nechala jsem ji tam - za tři roky, co o ní vím, to vytáhla na pouhých 70 cm a dva prakticky nerozvětvené výhony - ovšem ve srovnání s hlohem to vlastně není tak zlé. Možná by se dala spíš použít v kombinaci s nějakými vzrůstnějšími dřevinami (které by nemusely být nutně tak neprůhledné) jako takové zahušťovadlo spodní části plotu). Řekla bych, že tu opravdovou neprůhlednost člověk potřebuje tak do 2 m a pak už stačí sem tam nějaká větev, ne?

Re:Volné-přírodní živé ploty 12. lis 2009 14:37 #2647

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
Tak mi to nedalo a vydala jsem se na oblídku těch svých cesmínek - zatím jsou tam rok, tak moc předvést nestihly. Franc u Blue Princess uvádí 20-30cm ročně, já to přesně neměřila, ale těch 20cm myslím potvrdit mohu - ale jak říkám, jsou tam rok.
Takže Blue Princess
Blue_Princess.jpg

Re:Volné-přírodní živé ploty 12. lis 2009 14:39 #2648

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
A tady je Argenteomarginata, ta má přírůstek menší - tak 10cm, ale za to víc zhoustla.
Argenteomarginata.jpg

Re:Volné-přírodní živé ploty 12. lis 2009 23:21 #2651

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Měla jsem mahonii po pův. majitelích. Když se kopalo, snažila jsem se ji přestěhovat, nepovedlo se, ale ve škvíře mezi betonem a domem mi vyrostla náhradní. Tato, i ty letité, co mám v paměti z Chotkových sadů byly tak do metru. Proto mě výška 2 metry překvapila.Slyšela jsem stížnosti na její vynikající schopnost samovysévat se.

Cesmíny vypadají dobře, jen bych potřebovala , aby trochu rychleji přirůstaly. Zkusím se na přesnou odrůdu zeptat odborníka na stromy, keře, ŽP. Dám vědět.

Ještě mi vrtal hlavou název keře, který jsem viděla teď na podzim prodávat va Volu. Nakonec se zadařilo a našla jsem www.esveld.nl/htmldiadu/k/kopani.htm
Vypadá trochu jak mahonie a tvoří ozdobné měchýřky.

Re:Volné-přírodní živé ploty 13. lis 2009 07:10 #2652

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
Podle toho, co píše Franc, tak nejrychleji rostoucí odrůdou je právě Blue Princess . Já moc na vybranou neměla, je to místo trvale zastíněné a vlhké, takže cesmína byla asi nejlepší řešení. Koukala jsem ještě na ty habry, vůbec to nevypadá špatně a přírůstek mají půl metru ročně. Mělo by to výhodu, že čím víc by to soused stříhal, tím rychleji by houstli;)

Re:Volné-přírodní živé ploty 13. lis 2009 09:11 #2655

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
:laugh: Takového souseda bych potřebovala. Posílám fotečku s Rugosou ze včerejška - nádherné zbarvení. Má tak 1,5-1,6 m. Do živého plotu krásná.
DSCN5202.JPG
Moderátoři: Eva L., Květa