Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Keře v zahradě II

Keře v zahradě II 21. zář 2017 11:00 #320632

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Kiko, na jaře jsi se zajímala o Viburnum pl. Summer Snowflake.
Párkrát jsem ji při foťákové obchůzce zachytila, tady je jedna z pořízených fotek. Teď jsem na ni narazila při pátrání po f. hortenzie.

DSCN6012.jpg

pořízení 29,7. Kvetla ale i před tímto termínem, květy na ní doposud stále jsou. Již ne v takovém množství jako na f., ale kvete průběžně, celé léto.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Kika, alenak, Marta

Keře v zahradě II 22. zář 2017 11:10 #320637

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Jee, dekuju, Kveto, ze na me myslis. :up Je moc hezka a ten tvar ma docela kompaktni, cekala jsem, ze bude vic dosiroka.

Keře v zahradě II 22. říj 2017 19:48 #320768

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 442
měla bych prosím dotaz na skalníky...
mám takový koutek s bobkovišní, tupolistým cypříškem (vysoký úzky) , kousek od nich je kumule(tu držím na pár vzdušných proutcích)...je tam místečko tak metr x metr ....líbil by se mi tam skalník, původně jsem myslela nějaký klasický buď Coral beuaty a nebo horizont a nechat je vysoupat na výšku spíš.....ale líbí se mi i franchetii a nebo divaricatus.....ale děsí mě jejich uváděna výška v dospělosti.....zvlášť ten franchetův se mi líbí tou vzdušností......ale nemám s něma zkušenosti a netuším zda li stříháním se dají udržet v rel přijatelné velikosti???......osobně si představuju tak do metru na všechny strany i výšku...pokud občas vyhodí ladné proutky s bobulema jinam....nebo lehce pohltí, vzdušně obejme kumuli budiž mu dopuštěno

kdyby vás napadl nějaký jiný keř, který by mi trošku oživil ten koutek?...ty červené bobule prostě mňam
v rel blízkém sousedství je megakeř pivoňky (co se týče kresby listí docela tam tomu dominuje, spolu s bobkovišní velké listy) a ještě budou přisazey do skupinky jedna lensovka a jedna jednoduchá drobnokvětka růže...zem spíš s tendenci k jílovitosti, ale dost zamulčovávám a letost přidáno hodně kompostu, spíše polostín, voda se dá v tom místě uhlídat

děkuji moc!
zjistila sem že odbočka skalníky byla pro mne doteď moc neprobádanou stezičkou:-D
Poslední úprava: 22. říj 2017 19:50 od rok.zaruka.

Keře v zahradě II 24. říj 2017 14:12 #320783

• Dita
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 676
Ahojte, chtěla bych poradit, prosím. Mám 9 keřů syrských růžových ibišků asi 1m vysokých. Už tu byly, když jsme domek koupili. Moc je nemusím, chci je vykopat, ale je mi líto je vyhodit jen tak, přece jenom mě svým bohatým kvetením obšťastňovaly. Jenže na jejich místo musí přijít růže B) Ráda bych je nabídla zdarma komukoliv, kdo by je chtěl. Ale nejsem si jistá, jestli se uchytí, popř. kdybych je poslala prostokořenné. Mají tak 7 let. Nejradši bych byla, kdyby někdo přijel, vykopal si je a odvezl :laugh: Má cenu je nabízet? Díky :)

Keře v zahradě II 24. říj 2017 19:52 #320784

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7634
Roku, za leta jsem měla v zahradě několik skalníků, hodně se rozrůstají, můžeš hodně stříhat, nevadí jim to.
V současnosti mám pouze - snad franchetův :laugh: , je to opravdu hydrozní skalník, hodně řežu - bez problémů, kdykoliv je potřeba během roku,slunce, sucho, krásně a bohatě kvete, kuličky červené, bohužel u mě nevydrží, třeba najednou 10 kosáků, no mají hody. Kamarádce jsem ho dávala, ta ho má jak bonsaj, hooodně stále stříhá, vystřihuje přirůstající větve a zůstává silná kostra, tak 1,5 m vysoká.
- na ten prostor, co píšeš mě napadl dřišťál, osobně mám vyzkoušený Thumbergův Atropurpurea nana, do 1 m se dá udržet, brzo obráží, krásně kvete, má i červené bobule, na které nic nejde, ale má trnité větvičky, no něco za něco ;)
Poslední úprava: 24. říj 2017 19:55 od alenak.

Keře v zahradě II 24. říj 2017 20:04 #320785

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
děkuju Ali ten mě taky napadl(ty nenarůstají tak moc a dají se krotit, koukala sem i na tavolníky nějaký větší, trošku vyšší.....nemáš- či nemáte zkušenosti s nějakou odrůdou?...ten by tam taky mohl i fungovat....ale barvička co nejsvětlejší
koukala sem i na ty cesmínky s malými lístky....ale cesmíně nevěřím...ty jejich kořeny

no mám celou zimu nad čím přemýšlet, bohužel bez zkušeností co ta rostlina vyvede za pár let :-DD

Keře v zahradě II 24. říj 2017 20:14 #320786

• alenak
  • Platinum Boarder
Dito, já jsem teda špatný rádce - ale nechala bych sem tam nějaký ibišek, nevyndávala bych všechny pryč, když tak bohatě kvetly :)
Poslední úprava: 24. říj 2017 20:32 od alenak.

Keře v zahradě II 24. říj 2017 20:30 #320787

• alenak
  • Platinum Boarder
- cesmíny dlouho přirůstají, trvá jim usazení, u mě na suchu až po letech byla k pokuku, švagrová na vodě ji má lepší, taky to je o sortě, mám pouze 1, tak nemám kuličky
- bohužel názvy tavolníků jsem před 30 lety neschovávala :laugh: , japonský jsou výborný, určitě vybereš, na jaře pouze zastřihnu 5 - 10 cm od země podle druhu, pak až do příštího jara s nimi žádná práce není, celý rok vypadají dobře.
- nikdy nebude zahrada dodělaná, něco odejde, zase něco nového, pak jé - to je hezký, to si pořídím a furt dokola :laugh:

Keře v zahradě II 24. říj 2017 21:16 #320788

• babkaela
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 414
Dito, přesazovala jsem už i starší syrské ibišky a chytly se. A stejně jako AlenaK bych se přimlouvala za to nějaký tam nechat. Dají se dobře tvarovat střihem třeba na stromek na kmínku a udržet v přijatelné velikosti.
Roku a co takhle hlohyně, ta by se tam nehodila ? www.zahradaapriroda.cz/hlohyne-sarlatova...lotu-i-jako-soliter/ . Taky snáší dobře střih a jsou i červenobobulaté a stálezelené.
Poslední úprava: 24. říj 2017 22:10 od babkaela.
Následující uživatel poděkoval: rok.zaruka, Dita

Keře v zahradě II 24. říj 2017 21:51 #320789

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
babkaela vidíš hlohyně mě nenapadla!...ta by šla taky čeče!...zkusím ji prošmejdit jaké jdou druhy

jinak jo jo Ali...věřím že za pár let i když to teď domyslím, to zase budu měnit:-DD
Poslední úprava: 24. říj 2017 21:51 od rok.zaruka.
Moderátoři: Eva L., Květa