Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Pivoňky - Paeonia

Pivoňky - Paeonia 23. dub 2012 16:05 #278268

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
helena napsal:
Kirsten, mám dvě, jedna darovaná, druhá od Havlise (www.havlis.cz/karta.php?kytkaid=570), ale má je dost drahé.

Děkuji, heleno. U Havlise jsem byla vloni poprvé a neodolala jsem a odvezla jsem si ve velkém kontejneru austinku Munstead Wood, ještěže máme velký kufr. Přežila dost drsnou zimu, jsme 800 n.m. a už jsem objevila jedno poupě. :) Letos to bude kvůli zdravotním problémům s ježděním za kytkami bída, ještěže jsou ti interneti ;) . U těch pivoněk v Havlisově nabídce nějak moc neřeší, co je to za druh - nebo jsem to přehlédla?
Kirsten
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Pivoňky - Paeonia 23. dub 2012 16:07 #278269

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Eva L. napsal:
Kirsten napsal:

Prosím kde kupujete dřevité pivoňky? Zatím jsem na ně narazila vloni poprvé a jen v Bauhausu, nevypadaly moc zdravě a stejně raději nakupuji mimo tyhle řetězce. Děkuji.

Všechny dřevité pivoňky (celkem 5) mám právě z Bauhausu a nemůžu si ani v nejmenším stěžovat. Dobře se ujaly a krásně pokvetou. Proto bych z Bauhausu neměla strach. :)

Díky, tak to ráda slyším, pokusím se překonat svůj odpor k řetězcům. ;)
Kirsten

Pivoňky - Paeonia 23. dub 2012 18:50 #278271

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Kirsten, nepřehlédla. Druh neřeší.
Munstead Wood v 800 m a poupě? No, to je rychlost. Prosím nezapomeň pofotit.

Pivoňky - Paeonia 23. dub 2012 19:05 #278272

• danate1
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1029
taky bych se toho nebála, naopak někdy ve slevě/ v akci seženeš za pusu (ve výprodeji jsem koupila v obi ZA 39,- kČ DŘEVITOU PIVOŇKU!!)B)
taky je mám z řetězců (asi 11 ks):)

Pivoňky - Paeonia 24. dub 2012 22:14 #278308

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
tak už asi měsíc žehrám na Zák. zahrady - objednám pivůni, aby se to rentovalo, k ní ještě 3 další.. a samo ta nej., kvůli kt. jsem objednávala - n.e.n.í.. :woohoo:

a ona je... jen já su sklerotik.

Loni na jaře jsem ji koupila, zasadila, zůstala neduživá. Neustále pod ní tuneloval krtek, tak jsem ji přesadila. Jenže - pak jsem jí našla parádní místečko víc na očích a znovu přemístila.

No a už měsíc klacíkem šťourám na tom mezimístě.. :lol:
Poslední úprava: 24. dub 2012 22:14 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, Lenas, jana H, mišpule, Evka

Pivoňky - Paeonia 25. dub 2012 16:34 #278342

• vydrik
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 20
danate1 napsal:
taky bych se toho nebála, naopak někdy ve slevě/ v akci seženeš za pusu (ve výprodeji jsem koupila v obi ZA 39,- kČ DŘEVITOU PIVOŇKU!!)B)
taky je mám z řetězců (asi 11 ks):)

Ja mam prakticky z vyprodeju vsechny domaci orchideje, bromelie, proste na co naroazim tak beru a zatim jen spokojenost, oblibeny mam OBI a Baumax

Pivoňky - Paeonia 26. dub 2012 06:16 #278352

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Tak zrovna z Hornb.jsem si přivezla pivoňku Catharina fontijn, mmch. asi nebude tak krémová, jak uvádějí v kyblikovým popisku. Kyblík asi 2 l a když jsem začala přesazovat, tak z toho vypadl napolo uhnilý malý kořen s 1 pukem. Docela mě to naštvalo, měla jsem to udělat za kasou, to bych ji hned vrátila, takhle se 90 km vracet nebudu. Je v zemi, tak se uvidí.
Hlavně abych ji pak nehledala jak Květa :laugh: . Jo a Květo, kde objednáváš pivoňky? Jestli to není tajemství. Děkuju.
Poslední úprava: 26. dub 2012 06:17 od Miška.

Pivoňky - Paeonia 26. dub 2012 06:32 #278355

• vydrik
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 20
Ja vim v cem je rozdil, ja kdyz kupuju pokojovky nebo podobne, tak vidim jak vypadaji a odhadnu, jestli to rozchodi nebo ne. To u korenu moc nejde.

Pivoňky - Paeonia 26. dub 2012 06:52 #278356

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Jenže tahle pivoňka měla narašený a tudíž dobře viditelný 1a půl puku, tak jsem si myslela, že to bude v pořádku. Ale tohle se stane i v běžným ZC, přijde taková zásilka, tak nemají moc šanci zjistit, nakolik je sazenice zakořeněná. Abych jen nestrašila :) .

Pivoňky - Paeonia 26. dub 2012 22:26 #278375

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Miško, kolik za ni chtěli ? Je pěkná, moc příjemná barva.
tady máš popisku :
CATHARINA FONTIJN
Van der Valk / Van der Zwet (The Netherlands), 1952
Paeonia lactiflora
A very common variety in the Dutch cutflower industry with large petals which vary in color from white to dark pink. When the flowers mature the yellow stamens become more visible and the petals nearly turn to white. This Dutch variety is a vigorous grower and very floriferous. A good amount of sidebuds can prolong flowering time. A stout variety.
Mid-season Type Double Color Pink Size 36" Details Beautiful double pink blended through white with yellow glow from center. Very fragrant. An excellent cut flower.
--
no, kde kupuju pivoňky tajemství není :laugh:
v podstatě mám několik pramenů ( pokud nepřijde podárek z Brna :lol: )
- nějaké jsem kupovala/zachraňovala seschlotiny á 20,- v bau ( ptž. mi jich bylo líto, kdyby se mi nelíbily, vždycky můžu podarovat dál )
- u dalšího zdroje se musím trochu rozepsat, jinak to nejde. Pokud existuje od kytky hodně kultivarů ( ála hosta, pivoňka, phloxy.. ) snažím se je kupovat u specializovaných zahradnictví nebo od spolehlivých prodejců. Nesnáším tu " nahodilou záměnu", kt. se jak u Chocholouška může ..
navíc, pivoňka po zakoupení většinou v témže roce nezakvete ( kupují-li se holé kořeny ), blbě se pak reklamuje. Ne, že bych nemohla "oželet" já-nevím 120 Kč, pokud dostanu něco jiného, ale proč si dělat zbytečné nervíky.. navíc, osypávám se u anotace typu : excelentní, vzácná, málo k vidění - a přitom jde o ks starý ( třeba z r. 1912 ), zaměnitelný s jiným ( narážím na řádek host s modrým listem, všechno jest Go-go ).. takže u obou L ne. Pivoňka je kytka dlouhověká, raději si připlatím a objednám z Německa. Ks vyjde na 14 - 18 E ( pěkné, nikoliv horké, nedejbože emerické, novinky ) a vím, že dostanu objednané. Němci si to nelajsnou.
V Čechách se neobávám koupě od ofouse + Krulichových + Florianus + Žižkovi. Od prvních dvou pivůně mám. + Kastner.
Nejsem žádný pivoňkový sběratel, fajnšmekr.. nejvíc se mi líbí japonské sasankovité pivoňky ( u nás málo v prodeji ).
Poslední úprava: 26. dub 2012 22:27 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: jana H
Moderátoři: Eva L., Květa