Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Pivoňky - Paeonia

Pivoňky - Paeonia 27. dub 2012 19:44 #278392

• danate1
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1029
Miško, já ji mám a jsem s ní moooc spokojená, fotku z minulýho roku momentálně nemůžu najít
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Miška

Pivoňky - Paeonia 28. dub 2012 05:58 #278394

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Pivoňka stála bez desetníku 2stovky. Vím, je dražší než z uvedených zásilovek, ale zase jsem si říkala, když je v tom velkým květníku, že to bude pěkně zakořeněný. (občas si taky něco v řetězcích koupím, oni to většinou vozí z německa nebo Polska a je to v pořádku) tak tady mě to nemile překvapilo.
Ten uváděný popisek jsem taky někde našla - barva je měňavá, trochu mě překvapila ta růžová, o tu zrovna nestojím.
Líbí se mi taky jednodušší, sasankové, ale těch moc tady není. Od L mám jednu, ale ještě jsem ji za těch 7 let neviděla kvést, třeba letos.
Letos bych chtěla spojit ZOO s návštěvou Trojské botanické když pokvetou pivoňky.

Pivoňky - Paeonia 28. dub 2012 06:19 #278395

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Dřevité mám asi tři, dvě vínové a jednu snad bílou (letos snad poprvé pokvete). Všechny jsou ze zahradního centra z Lotouše asi za 150 Kč. Zajímavé je, že v rok sázení se tváří, že prakticky chcípají. Listy nepřirůstají, zasychají, rostliny zřejmě pracují na kořenech a na nadzemní část kašlou. Po zimě pak bez problémů raší nové zdravé listy. Nevím, jestli to tak dělají vždycky a všude, ale ta "chcípákovitost" v prvním roce je u nich hodně výrazná.

Pivoňky - Paeonia 28. dub 2012 06:25 #278396

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Věrko, tos mi nasadila brouka do hlavy... Dostal jsem (postupně) dvě dřevité pivůně jako dárek od místní zahradnice,
jako její věrný zákazník. Sice semi nelíbí (preferuji officinalis a lactiflory), ale zasadil jsem je se vší pečlivostí.
Jedna to "vzdala" velmi rychle, druhá byla pěkná asi tak měsíc, dva, pak začala taky zasychat, jak píšeš.
Obě jsem vyhodil, no, mohl jsem počkat napřesrok. Třeba opravdu makaly v podzemí.

Pivoňky - Paeonia 28. dub 2012 06:48 #278398

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Honzo, je to možný. Z těch mých tří jsem první rok sadila jednu, pak kolem ní celý rok chodila a přemýšlela proč tak živoří, ale nakonec v zemi zůstala a druhý rok dokonce kvetla a nasadila spoustu listů. Tak jsem ten druhý rok koupila další dvě a opakoval se stejný scénář, přitom obě rostliny byly v květníku vitální a listy byly evidentně nově přirostlé, zdravé. Obě do čtrnácti dnů po zasazení začly zasychat. Jedna oschla prakticky komplet už někdy v srpnu, ale teď už má vyrašeny nové listy. Kdybych nevěděla od té první, že takhle klame tělem, tak už by zrovna tahle asi byla pryč. Jestli dostaneš ještě jednou dřevitý pivoňodárek, tak mu zkus dát šanci do jara. Třeba má podobnou zkušenost ještě někdo další. :)
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Pivoňky - Paeonia 29. dub 2012 18:15 #278420

• Miška
  • Platinum Boarder
Zkusím ten postup praktikovat i na tu moji Catarínu - sice vypadá naprosto kaput - ale třeba se do roka a do dne přemluví.

Pivoňky - Paeonia 30. dub 2012 12:13 #278441

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Tak pivoňky lactiflory už nasadily květní pupeny,jsem zvědavá na barvy,jelikož mi loni kvetla jen jedna světle růžová.

Pivoňky - Paeonia 30. dub 2012 12:33 #278443

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
danate1 napsal:
mám taky Sarah Bernardt a letos mě překvapila, že má 15 cm v průměru květy

Danate.prosím ty kovové opěry se dají někde koupit,děkuji.Viděla jsem jen umělohmotné kruhy bez tyček.

Pivoňky - Paeonia 30. dub 2012 13:38 #278446

• Miška
  • Platinum Boarder
Já bych taky letos měla vidět poprvé kvést tu moji pivoňku od Lukonů, tak jsem na ní zvědavá, už má pupeny.
A neobjednával jste si letos někdo od Krulichů nebo od Florianuse pivoňky? V jakém přišly stavu. Se mi tam 2 líbily, tak bych si je vzala (a ještě je mají v nabídce).

Pivoňky - Paeonia 01. kvě 2012 06:29 #278458

• danate1
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1029
Evko: mám je z Hornbachu, mají různé výšky, používám převážně na pivoňky a na moji Ballerinu, jelikož utiskuje okolní rostliny B)
paeonia tenuifolia
007_2012-05-01.JPG

paeonia daurica
009_2012-05-01.JPG
Následující uživatel poděkoval: helena, Evka
Moderátoři: Eva L., Květa