Evko, ty, co se ti líbí ale jsou USA produkce, k nim nepřijdeš ( fytocertifikát ). Navíc, z nevidím rozdíl mezi
www.google.com/search?q=helleborus+doubl...oAg&biw=1280&bih=867 a těmi americkými.
Evka napsal:
Květo,která čemeřice má prosím největší květy a kvete spolehlivě ale až na jaře,o zimní kvetení nijak nestojím.
Zase, nelze odpovědět jednoznačně.
Velikost květu závisí podobně jako u mnoha jiných rostlin na jejich množství v trsu. Čím méně ( mladší trs ), tím větší květy. Pak dál na tom jak hnojíš, jak prší...
Nepřeměřovala jsem, to je pravda - ale mluvíme-li tu o těch hybridech z Golden Collection x H.niger x H. orientalis, pak květy u všech jsou velikostně podobné ( dospělé trsy ).
Průměr bajvoko 5 cm. Nástřel.
Podstatnější rozdíl je v tom, že H.orientalis mají květy nící, oklopené dolů. Takže když koupíš kultivarovou ( např. plnokvětku ), musíš si květ obrátit nahoru aby ses pokochala.
Niger + GC na tebe koukají samy.
doba kvetení - v podstatě to samé. Nikdo nezaručí, že ti čemeřice vykvete (každoročně ) až na jaře. Když bude do Vánoc jako loni....
čili závisí na sumě teplot na podzim, na míře oslunění.. a pod. Ty samé čemeřice, kt. mně vykvetly až v březnu, jinde nakvétaly mnohem dříve.
A musím napsat, že jeden z nejkrásnějších pohledů je, když ze sněhové pokrývky čouhají nakvetlé čemeřicové květy. A právě to zimní kvetení v depresivní hnědé/oschlé/oslizlé zahradě v uplynulých dvou zimách bylo víc než příjemné. Alespoň mně připomínalo : bude líp.