Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Čemeřice - Helleborus, poslové jara

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 14. úno 2016 17:00 #303391

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
tak mám čemeřici trojí , ale obyčejné - bílou ,co je černá , fialový květ a pak takovou světlou , prskanou . bílá už odkvetla v listopadu a něco i kolem vánoc a prskaná to hezky rozjíždí . je o něco pozdnější , ale kvete dost dlouho .má tam nějaké mladé .dnešní fotka .

DSCN6064.jpg
Poslední úprava: 14. úno 2016 17:02 od Kaja.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., zeuwicka, sany, Evka, Kika, Jikra, alenak, Smuma

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 15. úno 2016 19:10 #303448

• ivik
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 736
Já staré listy stříhám každý rok v momentě, kdy začnou vykukovat poupata. Někde jsem to tak četla a u mě to funguje. Kvete každý rok parádně a bohatě :) Rozkvétá u mě právě v tuto dobu

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 15. úno 2016 20:21 #303454

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
ivik napsal:
Já staré listy stříhám každý rok v momentě, kdy začnou vykukovat poupata.

Jasoň, tak se to normálně dělá. Ty máš, Iviku, tu bohatně kvetoucí nigerku, viď ?
Evka napsal:
Dostala jsem tip,nastrkat okolo smrkové větvičky a staré listy střihat až na jaře,tak něco takového zkusím.Ještě mě napadla ohrádka naplněná listím. ;)

Evko, nejlepším izolantem je zem + sníh. Méně pak izoluje nasypané listí. Větvičky pouze pokud jsou zasypány sněhem, vytvoří pak vzduchovou mezeru ( ála iglů )

Silvermoon - zde nejspíš nikoliv, poohlídni se v zahraničí. Já jsem ho kupovala před hodně lety v Hornbachu, chtěli zaň nekřesťanských 500,- Kč. Vozili několik let za sebou vždy jeden kultivar z HGC kolekce.
Poslední úprava: 15. úno 2016 21:09 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Evka

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 16. úno 2016 19:47 #303488

• ivik
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 736
Květo, ty máš tedy paměť, smekám :)

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 17. úno 2016 08:03 #303503

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Na internetu je tolik protichůdných či nejasných informaci :angry: ,doufám že tato je pravdivá.
www.willowaymarketing.com/index.cfm/fuse..._id/104158/index.htm
Jelikož Silvermoon nebude k sehnání,rozhodla jsem se nakonec pro Shooting Star.Podle odkazu by to také měla být odrůda z gold kolekce,tak se nechám překvapit. :)

Loni koupená plnokvětá už začala vztyčovat květní stvol,tak doufám za pár dní uvidím jestli mi prodali to co jsem chtěla.Nejhorší je,že už nevím kde jsem ji koupila,protože to tehdy pro mně nebylo nijak důležité. :(

Květo,potřebovala bych být systematická jako ty. :) Děkuji za informace.
Poslední úprava: 17. úno 2016 08:05 od Evka.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 19. úno 2016 12:06 #303549

• Evka
  • Platinum Boarder
Sice jsem zapomněla,kde jsem tu plnokvětou čemeřici koupila,ale naštěstí se mi přes zimu nesmazala jmenovka a je to Helleborus hybrid Double Ellen Red. :cheer: Máte ji někdo a pokud už vám kvete?

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 19. úno 2016 15:13 #303558

• Květa
  • Moderator
Evko, tu orientálku nejspíš EvaL.
Já se jim nijak zvlášť nevěnuju ( nekupuju si je, lépe jim vyhovuje kys. zemina než mám ).

ono není zárukou, když u jednoho kvete, že u tebe pokvete ve stejném termínu ( suma teplot na podzim i teď to ovlivňuje ). Máme s JanouV i s EvouL po stejném kultivaru čemeřindy, jim vykvétají na podzim. U mne ( i letos, kdy čemeřice jsou zde velmi ranné ) se oboum kult. teprve zvedají květní stvoly.

Myslím, že tou výměnou Pink Penny za S.Star jsi udělala dobře. Rozhodně bude méně choulostivá. Neviděla jsem ji na živo, ale z fotek na mne dělá dojem ( dle listů ) , že habituelně bude spíše niger. Čili drobnější. Vč. trsíku.

Ze zkušeností, kt. s těmito hybridy mám - vyhovuje jim spíše vápenitá půda ( nemáš-li, přidej dolomitický vápenec ). Pod kořeny je dobré přimíchat štěrk ( i písek ). Při sázení rozvolni kořeny tak, aby zajely hned do tvé země.
Tyto čemeřice mají v podstatě pouze dva drobné neduhy - jedním z nich je možnost výskytu černě ( moc stín, moc mokro ). Druhým pak je samotné počáteční přijetí rostliny, ujmutí. Jiank jsou totálně bezúdržbové. Zdobí půl roku, pouze na podzim chtějí nějakou tu ochranu před vysokými mrazy. Toť vše.
Docela mne v loňském horkém létě překvapily. Obávala jsem se, že v těch parnech ( + navíc jsem měla i dvě čerstvě vysazené ) budou strádat, že je mám na moc slunci. Překvapily, kladně. Asi 3x chtěly zalít ( klopily listy ), ale žádné popálení, žádné negativní následky se neprojevily. :up

Já jsem si letos objednala anglické šlechtění, přece jen německým HGC už jsem poměrně saturována.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Evka, Jikra

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 19. úno 2016 16:35 #303566

• Evka
  • Platinum Boarder
Květo děkuji za rady.A ty anglické jsou které?Ne že bych chtěla kupovat,jen tak by mě to zajímalo.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 21. úno 2016 17:49 #303643

• Květa
  • Moderator
Evko, s přibývajícími roky se stávám čím dál tím víc pověrčivější co se týká oznamování nákupu rostlin ještě před tím, než jsou doma. Jakmile něco plácnu, zákonitě s tím nastává problém. ;)

Takže - ano, sdělím, ale až přijdou. Se sichruju, no - :lol:
Následující uživatel poděkoval: Evka

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 21. úno 2016 18:07 #303645

• Květa
  • Moderator
Čemeřicová diskuse má počátky v roce 2009. Nedávno jsem si diskusi přečetla znovu a ráda bych napsala pár postřehů, které jsem za těch pár let získala. Mj., i pár oprav mých minulých tvrzení.. :laugh:

V čase mi některé kultivary přibyly, jiné již nepěstuji.

1. Nejdříve bych se ráda zastavila u H. lividus. V roce 2010 jsem psala, že mi přezimovala... no... ano. Měla jsem v součtu 3 rostliny, kupované v letech po sobě. V mírných zimách ( do -10 st. ) bez problémů. Kvetla až jako poslední čemeřice mnou pěstovaná - v květnu. Každoročně jsem jí před zimou přiklopila okurkáčem, naházela sníh z chodníku. Přežila pod metrovou kupou ( u země nula ), ale oslabená. V následující zimě, kdy sněhová peřina nebyla tak vysoká umrzla.
Je to krásná rostlina, nizoučká, sporá, s trojčetnými listy s mramorováním a kouzelnými květy.
Bohužel - v normálních zimách nevydrží.
Poslední úprava: 22. úno 2016 13:03 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., Evka
Moderátoři: Eva L., Květa