Evko, tu orientálku nejspíš EvaL.
Já se jim nijak zvlášť nevěnuju ( nekupuju si je, lépe jim vyhovuje kys. zemina než mám ).
ono není zárukou, když u jednoho kvete, že u tebe pokvete ve stejném termínu ( suma teplot na podzim i teď to ovlivňuje ). Máme s JanouV i s EvouL po stejném kultivaru čemeřindy, jim vykvétají na podzim. U mne ( i letos, kdy čemeřice jsou zde velmi ranné ) se oboum kult. teprve zvedají květní stvoly.
Myslím, že tou výměnou Pink Penny za S.Star jsi udělala dobře. Rozhodně bude méně choulostivá. Neviděla jsem ji na živo, ale z fotek na mne dělá dojem ( dle listů ) , že habituelně bude spíše niger. Čili drobnější. Vč. trsíku.
Ze zkušeností, kt. s těmito hybridy mám - vyhovuje jim spíše vápenitá půda ( nemáš-li, přidej dolomitický vápenec ). Pod kořeny je dobré přimíchat štěrk ( i písek ). Při sázení rozvolni kořeny tak, aby zajely hned do tvé země.
Tyto čemeřice mají v podstatě pouze dva drobné neduhy - jedním z nich je možnost výskytu černě ( moc stín, moc mokro ). Druhým pak je samotné počáteční přijetí rostliny, ujmutí. Jiank jsou totálně bezúdržbové. Zdobí půl roku, pouze na podzim chtějí nějakou tu ochranu před vysokými mrazy. Toť vše.
Docela mne v loňském horkém létě překvapily. Obávala jsem se, že v těch parnech ( + navíc jsem měla i dvě čerstvě vysazené ) budou strádat, že je mám na moc slunci. Překvapily, kladně. Asi 3x chtěly zalít ( klopily listy ), ale žádné popálení, žádné negativní následky se neprojevily.
Já jsem si letos objednala anglické šlechtění, přece jen německým HGC už jsem poměrně saturována.