Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Čemeřice - Helleborus, poslové jara

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 25. úno 2016 09:34 #303761

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Já si právě dělám naděje s Anna´s Red,když se u Smumy teprve chystá ke kvetení. :kiss: Krokusy a kosatečky u mně ještě nekvetou asi kvůli te těžké studené půdě. ;)

Smumo,jakou máš prosím přibližnou nadmořskou výšku?
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 25. úno 2016 19:48 #303772

• Smuma
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 186
Asi 285m n.m., ale jsme u potoka v údolí, za námi se zvedají kopce, takže chlad stýká dolů...
Následující uživatel poděkoval: Evka

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 26. úno 2016 13:26 #303788

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
poslední čemeřicí, o které chci v této době psát, je HGC H. x ericsmithii Pink Frost

Bývá značena i jako H.x ballardiae, když já v ní na oko lividus vidím málo, spíše sternii..

Listoví je nejvíce podobné jiné čemeřici, kterou pěstuji - a to Silvermoon. Je sivě zelené. Stonky jsou probarvené vínovou, která přechází až do žebroví listů. Habitus trsíku je fontánovity, rozkladitý.
Okraje listů mají drobné zubíky.

Poupata květů jsou v tmavší růžové, po rozpuku pak květy mají velmi příjemnou růžovou. Působí vesele, růžová je jasnější - v porovnání s Merlinem.
Květy dlouho drží barvu, odkvétající jsou pak prozelenalé.

Porovnám-li ty tři kultivary, které z HGC řady Spring Promise pěstuji, liší se v době počátku květu. Nejdříve vykvetl Merlin - f. na předchozí straně diskuse. Fotky Pink Frost jsou pořizovány ve stejných dnech ( tj. 15.2 a 24.2. ). Nyní je teprve ve fázi poupat prodírajících se trsíkem vzhůru. Silvermoon oproti PF ještě skoro ani poupata nenalévá.

DSCN0180.jpg

15.2

DSCN0197.jpg

24.2

Pink Frost a Merlina jsem měla ve wišlístku dlouhatánskou dobu. Při koupi Hamounková ukořistila také dvě rostliny ( Merlin již nebyl, tak toho mám pouze v jednom exempláři ). Zimuje ( zatím ) bez poškození, na trsík nebylo sáhnuto.

Vlaďko, pokud se zaměříš na I. fotku, pak v pozadí je ( trochu splývá ) cosi zeleného s pár listy. Je to ona slíbená f. Goldmarie, celého ne/trsíku. Hůdě, v porovnání s PF. navíc, PF je o rok sázena později... hm..
( jáma je od Bendy, nedá si ji vymluvit ;) vždy je rozradostněn po zahrnutí, placuje, s radostí obnovuje... ).
Poslední úprava: 26. úno 2016 13:32 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Vlaďka, Jarka, Jikra, alenak, Smuma

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 26. úno 2016 13:52 #303789

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
To jsou ty předloňské? Pěkný trs. Mám PinkFrost loňský, dělá mi taky radost. Teď v zimě je na slunci. V létě zarostlý v trvalkovém houští, nevadí mu to.
Goldmarie, bída. No, ne vždy se nám zadaří.
Benda hraboš, to znám... :sick:

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 26. úno 2016 13:55 #303790

• Evka
  • Platinum Boarder
Květo,díky za informace.Znovu musím litovat,že Silvermoon není sehnatelný,musím jen doufat,že i Shooting Star bude pozdnější. :)

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 26. úno 2016 19:57 #303794

• ivik
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 736
WP_20160226_011.jpg

Můj poznatek ohledně nakvétání je jiný. Myslím, že na rozkvétání nemá ani tolik vliv teplo, jako dostatek světla-slunce. Mám jenom nigru, každý rok jí stříhám listy. Dokud neostříhám, drží se poupata úplně u země, skoro jsou v ní zavrtaná. Po ostříhání stačí pár dní a je na 10 cm. Pokud je slunečno, je to bleskovka. Letos kvetou až teď, jiné roky začínaly třeba v prosinci. letos tady nemáme téměř mrazy, ale skoro pořád prší a je zamračeno. Celé léto nepršelo, až do listopadu, vodu nedostávaly a bez problémů. Semenáče kvetou 2. rokem, hnojení ještě nepoznaly, půda je hodně propustná, písčitá, vápenatá
Poslední úprava: 26. úno 2016 19:58 od ivik.
Následující uživatel poděkoval: mila, Jana V., varouch, mišpule, Evka, Jarka, Jikra, Ajka, alenak, Smuma

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 03. bře 2016 14:55 #303941

• Evka
  • Platinum Boarder
Dnes jsem byla v Obi a dost mě zaskočili. :ohmy: Navezli mimo jiného čemeřice niger praceox,Tutu,ericsmithii Winter Sunshine® a Silvermoon.Jenže cena kromě h.niger 469kč.Kdybych alespoň neměla objednané :( ,ale jednak bych nechtěla objednávku rušit a jsem zvědavá na tu Shooting Star.Ta Silvermoon mi přesto leží v hlavě pokud tak pozdě kvete a navíc se mi moc líbí habitus,je kompaktní nízká a bohatě kvetoucí.Je sice pravda,že je to hodně peněz,ale kvěnináč bude nespíš 22cm a je to velký trs. ;)

Tutu mě docela zklamala,vysoká rozevlátá,zcela nekompaktní,málo květů.A uvědomila jsem si tam,že Anna´s Red má být 35-45cm vysoká,čemuž jsem předtím nevěnovala pozornost jelikož mě maximálně zaujala vzhledem na tomto obrázku. fancyperennials.co.uk/helleborus/hellebo...idus/anna-s-red.html
Nedivím se,že si někdo u ní stěžoval na klopení,nejspíš při přehnojení dusíkem.Přesto to s ní nevzdávám a zkusím alespoň částečně dosáhnout vzhledu jako na obrázku.Podle mně u ní bude třeba omezit dusík a přidat draslík,tím by se mohlo dosáhnout panašování listů jako na obrázku a pevnějších vyhonů,zároveň umístit víc na slunko. ;)
Poslední úprava: 04. bře 2016 11:59 od Evka.
Následující uživatel poděkoval: Jikra, alenak

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 04. bře 2016 16:19 #303975

• Evka
  • Platinum Boarder
Podle etikety jsou tyto čemeřice v Obi odsud www.info-helleborus.eu/assortiment/helleborus
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Ajka, alenak

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 05. bře 2016 12:24 #304007

• Jirka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 668
Takto bohatě letos kvete obyčejná niger. Také stříhám listy nad poupaty.
Heleniger.jpg
Poslední úprava: 05. bře 2016 12:25 od Jirka.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, Evka, Jarka, Jikra, Ajka, alenak, Smuma

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 07. bře 2016 15:05 #304086

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Jirko , a je to ta obyčejná - černá?? ta už kvetla od listopadu a ta tvoje se mi zdá , že má trochu víc špičaté květy..
dnes jsem vyfotila znovu tu moji kropenatou - a fialovou . jména nevím
DSCN6179.jpg

DSCN6180.jpg

DSCN6175.jpg

DSCN6174.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Evka, AlenaC, Jikra, Ajka, alenak, Luša
Moderátoři: Eva L., Květa