poslední čemeřicí, o které chci v této době psát, je HGC
H. x ericsmithii Pink Frost
Bývá značena i jako H.x ballardiae, když já v ní na oko lividus vidím málo, spíše sternii..
Listoví je nejvíce podobné jiné čemeřici, kterou pěstuji - a to Silvermoon. Je sivě zelené. Stonky jsou probarvené vínovou, která přechází až do žebroví listů. Habitus trsíku je fontánovity, rozkladitý.
Okraje listů mají drobné zubíky.
Poupata květů jsou v tmavší růžové, po rozpuku pak květy mají velmi příjemnou růžovou. Působí vesele, růžová je jasnější - v porovnání s Merlinem.
Květy dlouho drží barvu, odkvétající jsou pak prozelenalé.
Porovnám-li ty tři kultivary, které z HGC řady Spring Promise pěstuji, liší se v době počátku květu. Nejdříve vykvetl Merlin - f. na předchozí straně diskuse. Fotky Pink Frost jsou pořizovány ve stejných dnech ( tj. 15.2 a 24.2. ). Nyní je teprve ve fázi poupat prodírajících se trsíkem vzhůru. Silvermoon oproti PF ještě skoro ani poupata nenalévá.
15.2
24.2
Pink Frost a Merlina jsem měla ve wišlístku dlouhatánskou dobu. Při koupi Hamounková ukořistila také dvě rostliny ( Merlin již nebyl, tak toho mám pouze v jednom exempláři ). Zimuje ( zatím ) bez poškození, na trsík nebylo sáhnuto.
Vlaďko, pokud se zaměříš na I. fotku, pak v pozadí je ( trochu splývá ) cosi zeleného s pár listy. Je to ona slíbená f. Goldmarie, celého ne/trsíku. Hůdě, v porovnání s PF. navíc, PF je o rok sázena později... hm..
( jáma je od Bendy, nedá si ji vymluvit

vždy je rozradostněn po zahrnutí, placuje, s radostí obnovuje... ).