Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Čemeřice - Helleborus, poslové jara

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 24. úno 2016 10:40 #303728

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Ale se tu rozjela pěkná diskuse. :) :up

Zaujalo mě,že dáváte čemeřice k růžím a dokonce i s odpoledním sluncem,čehož bych také mohla pro nedostatek místa využít.Jen jsem se chtěla zeptat,zda nejsou jejich listy po dobu kvetení růží stejně nevzhledné jako teď v předjaří?
To by se mi moc nelíbilo. ;)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 24. úno 2016 10:47 #303729

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Vy kdož jste se tu sháněli po možnosti sehnání širšího sortimentu čemeřic, mohli by je mít v síti Zahradních center. www.zahradnicentra.eu/clenove/
Jednu prodejnu máme poblíž a měli tam jejich společný reklamní časopis a v něm o čemeřicích a jejich nabídce na trhu byl dvoustránkový článek. Inzerovali tam i plnokvěté atd.. Na skladě ale neměli tento týden ani jednu :laugh: Je třeba je poptávat, aby věděli, že je my zákazníci chceme!!!
Poslední úprava: 24. úno 2016 10:49 od Vlaďka.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 24. úno 2016 10:48 #303730

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Vlaďko, u mě se jim taky daří velmi ( nestíhám plít semenáčky), asi to bude tím vápnem v půdě ;) .

Evko, nigry mají lupení v létě moc pěkné, ale já je krůžím nedávám, je to jedna z mála kytek, co je ochotná růst a kvést v hlubokém stínu pod jabloní a dalšími keři, tak je mám tam ( spolu s hostami).
Měla jsem jednu nigru hodně na sluníčku, ale bylo tam letos v létě moc sucho a myslím, že to jí zahubilo. Nicméně, zanechala tam bohaté potomstvo, tak ho nechávám a čekám, jak se to bude vyvíjet. Jejich matku jsem tam totiž přesadila už jako dospělou ( přezila tam 2 sezony), možná že semenáčky budou mít větší šanci...
Následující uživatel poděkoval: Evka

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 24. úno 2016 11:23 #303731

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Evko, na většině fotek z dneška jsou orientálky. Ty v předjaří mívají většinou staré listí takhle nahnědlé vlivem sněhu. V začátku kvetení se odstraní, po celý zbytek roku do doby než znovu zapadá sněhem je lahvově zelené, pěkné.
H.foetidus většinou listí sněhem poškozené nemá, ušmikává se až odkvetlík někdy v červnu.
H.niger - listy bývají sněhem poškozeny méně, spíše než zahnědlé jsou připláclé k zemi. Opět, odstraní se, nové listí je pak temně zelené ( mívá lesk ).
U mezidruhových hybridů je to jak u kterého a jak po které zimě. Podle toho, kolik mají v sobě korsické čemeřice (více či méně olivově zelené zabarvení ). Zase, poškozené se v předjaří ušmikne, listí je krásné po celý rok.

ad slunce a výsadba u růží.
Tam si to dělím - mezidruhové hybridy a korsičanka snesou ( i ) plné slunce. Dokonce jim v mokřejších létech snad i více vyhovuje, ptž. ve stínu by mohly chytit jedinou nemoc, kterou čemeřice mohou dostat - a to je čerň. Ta je schopná zdevastovat celou rostlinu.
Sázím je k patě růžových keřů, pokud jim v horku pak po poledni poskytnou nějaký ten stín, třeba na chvíli, pro čemeřice fajn. Většina HGC čemeřic má u mne slunce po většinu dne.
K růžím nesázím dva druhy čemeřic - a to je foetidus ( zejména kvůli výšce ) a orientálky. Důvodem je jejich značná semenivost a to, že semenáčky již ve fázi dvou pravých listů ( tj. většinou již v červenci roku, ve kterém vzešly ) mají poměrně hluboký kořen. Blbě se odstraňují.
H. niger vyprodukují potěru méně, semenáčky po jedné sezoně většinou končí růst s jedním pravým listem. Snadno se přemisťují, vyrýpávají. Nijak je neřeším, občas je mívám vyrostlé i v růžovém houští. Nevadí.
Poslední úprava: 24. úno 2016 11:26 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Vlaďka, Evka, Jikra, Smuma

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 24. úno 2016 11:30 #303732

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Moc děkuji za informace,budou se mi hodit. :)

Já mám také jednu,Anna´s Red mají ve Fytexu skladem. www.zahradnicentrum.cz/cenik.aspx?kategorie=8&strana=4
Poslední úprava: 24. úno 2016 11:43 od Evka.
Následující uživatel poděkoval: Jikra, alenak

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 24. úno 2016 11:49 #303733

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Týjofka Evko, ty jsi detektív! Mají pěknou nabídku.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 24. úno 2016 11:49 #303734

• Jikra
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2913
Dnes cestou z práce jsem se stavil v Jeně v Úholičkách a koupil Red Spotted Lady a bílou Christmass Carol, J.
DSCN44981.jpg

Ještě přikládám odkaz na jejich ceník, mají asi šest druhů, většinou bílé (kvetou) a pár tmavších, ty zatím nekvetou (mláďata) a Yellow Lady, taky nekvetoucí.
www.jena.cz/files/trvalky-5.pdf
Následující uživatel poděkoval: Kaja, mišpule, Evka, Kika, Jarka, Ajka, alenak

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 24. úno 2016 13:57 #303737

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Teda, to je nádhera! Jen co děti odrostou a já se přestanu bát jedovatých kytek, rozhodně se na ně vrhnu.
Děkuji vám za tuto diskusi a vaše zkušenosti. Pak to pročtu a půjdu na jistotu :laugh: .

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 24. úno 2016 16:00 #303738

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Mám na zahradě podobné podmínky jako Vlaďka a z čemeřic se daří hlavně orientálkám. Pro H. niger schází zřejmě vápník v zemi. Ani po přidání dolomit. vápence se to nezlepšilo. Tak už jsem je vzdala.

Na následujících fotkách jsou hybridy H. orientalis. Bohužel bez bližšího určení.

Helleb.orientalis.jpg

Helleb.orientalis1.jpg

Helleb.orientalis2.jpg

Helleb.orientalis3.jpg

Helleb.orientalis4.jpg

Ta růžová na třetí fotce kvete už od prosince.
Poslední úprava: 24. úno 2016 16:04 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Vlaďka, Kaja, mišpule, Evka, Kika, Lukáš, Jarka, Jikra, Ajka a tento uživatel má 2 dalších poděkování

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 24. úno 2016 16:22 #303739

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
No nádhera,děkuji všem za fotky i informace.Je to takové pohlazení na duši a příprava na sezónu ;)
Moderátoři: Eva L., Květa