Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Čemeřice - Helleborus, poslové jara

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 09. dub 2017 13:58 #317540

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7634
Smumo, koukám na foto, máš v miskách vodu, proto můžou odehnívat listy, jsou podmáčené, dala bych je na sluníčko vyschnout, zasadila bych do země :)
Poslední úprava: 09. dub 2017 14:01 od alenak.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 09. dub 2017 15:00 #317543

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Smumo, hlavně ostříhej všechno, co je jakkoliv hnědé ( i to od Žižky, i tu krasavici v záhoně). Mohlo by se to přenášet :unsure: . A ano, nepřemokřovat.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 09. dub 2017 21:28 #317544

• Smuma
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 186
Díky, díky.
Už jsou ostříhané, postříkané jen zasadit se mi je nepodařilo. Po měsíci marodění jsem se konečně dostala ven a krutě nestíhám...
Jo, ten substrát je jako houba, to co bylo v misce vyteklo z květináčů druhý den po dešti... :sick:
Poslední úprava: 09. dub 2017 21:33 od Smuma.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 09. dub 2017 22:57 #317545

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
IMG_1325.jpg

Hlášení o stavu Merlina pro Alenu. Myslím, že dobře prosperuje a do předání u Lukáše mu bude postačovat květináč od hortenzie. Nakonec už to není tak dlouho. Nové listy přirostly parádní.

Smumo, dej ji na sluníčko a pokud by mělo pršet, tak ať se znovu nepromočí než stihneš do země.A ten substrát se snaž hodně odstranit až dojde na sázení.
Následující uživatel poděkoval: alenak, Marta

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 10. dub 2017 00:09 #317547

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Smumo,
kochám se tvou narostlou Ančou. Ta je fakt boží.

- všem čemeřicím v době rašení poupat ošmikat loňské listí. I když letos vylezlo z pod sněhu zelené, zdánlivě nepoškozené, zasvítilo sluníčko a šly do kopru.

- tvé Sally, Conny (?) i Merlin jsou licenční čemeřice od Heugera. Gold Collection. Vozí se sem jako mladé rostliny na dopěstování. Dělají je ve školce u Phy, jeden pán u Ostravy, školka v Polsku. U Phy jsou na volno, do substrátu přidáván perlit. Z těch druhých dvou pramenů jsou v čisté rašelině, skleníkové.
Tvůj Merlin v rašelině, čisté, viď ? Dokud se neujme, bude vyžadovat pozornost - častější zalévání v horku.

Sally se mi jeví dost OK, trága je Conny ( ? ). Obě jsou to orientálky, snesou poměrně dost stínu, i nižší pH. Po ujmutí nejsou choulostivé.

Merlin a ta zbývající jsou interspecifické hybridy. Merlin má ( dle listoví, jarního albíního zabarvení,) odhaduji v krvi dosti H.lividus . Tzn. chce i jiné podmínky. H.lividus = vápencové štěrbiny skal na Korsice. Snáší poměrně dost slunce, chce zásaditější půdu. Pokud nejsi na písku, drenáž z kamínků.

Co mne zaujalo - u té poslední zbývající čemeřice je cedulka český výrobek ? o jakou se símtě má jednat ?
Následující uživatel poděkoval: Smuma

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 10. dub 2017 00:27 #317548

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Evko, Joshua stále kvete. Květy čemeřicím odstraňuji někdy koncem května, i v červnu - ony si řeknou samy, zešednou.
Joshua není sterilní, nechávám mu vypadat potomstvo. Na f. viditelné. Kvetou pak 3. rokem. Někteří snaživci i druhým.

DSCN4115.jpg

díky za info o Pennyś Pink. Jak ti přezimovala ? kolik jsi naměřila a vrstva sněhu, pls. ?
Nekoupila jsem ji, asi jsem měla :laugh: . Přehnané obavy.
Anča má mladé listí také probarvené

DSCN4123.jpg

dlužím ti odpověď na Madame Lemonnier - ano, předpokládám, že naroste do trsíku. Brala jsem hodně mladou rostlinu, do běžného prodeje šla až toto jaro. Mám ji tedy již ujmutou. Zatím se jeví nižší ( cca 25 cm ).
Mladé listí nese stopy červěně ve středu listu.

DSCN4122.jpg

ve skupince

DSCN4119.jpg

a Merlin

DSCN4117.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Evka, alenak, Marta, Smuma, Regina

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 10. dub 2017 01:48 #317549

• Regina
  • Platinum Boarder
IMG_1331.jpg

Květo, všechno co přišlo od Žižky i ze Zoji bylo opatřenou stejnou cedulkou, která tě zaujala. V mém případě to bylo 5ks. Od Žižky je jiný substrát než ze Zoji. Oba bez perlitu. S něčím tak nasákavým jako je od Žižky jsem se nikdy nesetkala.
Jak čtu, máš v téhle oblasti skutečně bohaté znalosti. Mně se tu s čemeřicemi dějí podivné věci a nějak si neumím vysvětlit. Bydlíme tu 16 let. Snad ještě před přestěhováním jsme je s dcerou objednaly od Bakkera. Měl to tenkrát pod názvem bílá, červená a zelená. Zasadila jsem je kousek od kmenů stromů. Celé roky živořily, prakticky nešly. Zůstaly tam jen z určité setrvačnosti.Několik let jsem je ani nestříhala. Je k nim dost špatný přístup. Za poslední dva, tři roky se najednou neobyčejně rozrostly. Nic jsem s nimi nedělala, v okolí jsem nic neměnila. Nějaké se i vysemenily. Ale dneska jsem se šla důkladně podívat na jednu, kterou jsem měla za semenáček. Už zjara se mi zdálo, že vypadá trochu jinak. Usoudila jsem, že se jí asi tolik nedaří. A zjistila jsem, že je plnokvětá. A poměrně velký trs. Není dvouletý.Nikdy v životě jsem žádnou plnokvětou neobjednávala ani nekupovala jako rostlinu.Nakonec jsem si ji objednala, tak to bych přece nedělala. Nepředpokládám, že by se z jednoduché stala vysemeněním plnokvětá. Připadám si jako blázen. Zjistila jsem už se stmívalo. Zítra pár květů odstřihnu a vyfotím. Vůbec mi to nejde do hlavy.
Fotka doplněna.
Poslední úprava: 10. dub 2017 08:45 od Regina.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, alenak, Smuma

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 10. dub 2017 21:59 #317559

• Smuma
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 186
Květo díky, ten český výpěstek by měla být Cinnamon Snow, Sally má v substrátu trochu perlitu, jinak je to slepený kucmoch, jsou v něm hutnější pecky slisované rašeliny. Ta plnokvětá by měla být Elly.
Cedulky český výpěstek jsem potkala i loni v Litomyšli ve školkách, jen tam není uvedeno jméno odrůdy.
Jsem na jílovačce, takže půjdu k potoku na kamínky a stěrkopísek jestli voda přinesla něco berného :) Anče to svědčí, tak to zopakuji :) To Ančí listí vypadalo po zimě tak krásně, takový košatec hutný to byl, že se mi ho nechtělo hned stříhat a pak už jsem měla zákaz vycházek...

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 11. dub 2017 16:55 #317567

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Regino, to máš teda štěstí jak ten hloupej sedlák. :laugh:
Následující uživatel poděkoval: Regina

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 11. dub 2017 22:21 #317575

• Regina
  • Platinum Boarder
Marto, taky si to říkám. :laugh: Proč se najednou rozjely nevím, jediná věc, která je nějak jiná, je, že méně prší. Poslední dva roky. Podstatně méně. A jak se objevila ta plná, to nepochopím asi do smrti. Ještě když jsem šla ráno stříhat, tak jsem si říkala, jestli to třeba není jen jeden květ nějak pokroucený, co jsem večer viděla. Nebyl.
Moderátoři: Eva L., Květa