Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Čemeřice - Helleborus, poslové jara

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 11. dub 2017 23:45 #317578

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Regino,možná má někdo v okolí plnokvětou orientálku a čmeldové prostě přinesli zrnko pylu na tu tvojí :whistle: .
U orientálek je jistá variabilita celkem normální ;)

Edit: škoda, žes zrovna tuhle urthla do vázy, zrovna takovou zvláštní bych nechala vysemenit...
Poslední úprava: 11. dub 2017 23:47 od Jana V..
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Regina

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 12. dub 2017 01:54 #317579

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Jano, asi je to jediné vysvětlení. Sice netuším, kdo ze sousedů by to kolem měl. Ale vyjma jedné sousedky tu nijak blízké styky s nikým neudržuju.Ale poptám se jí, bydlí tu podstatně déle než my. Těch květů má čemeřice mnohem víc. Je to dost velký trs, možná to bude vypadat divně, jak jsem psala, nijak zvlášť jsem se o ně nestarala a jak klopí hlavičku dolů, tak zezdálky to není nějak moc vidět. Jen když jsem je letos stříhala, zdála se mi jiná, jako pozdější. A kdybych nešla zkontrolovat Merlina a vzpomněla si, že se podívám, tak to nevím dodnes. Dalšího na ní už nic stříhat nebudu. A uvidím, co se bude dít dál. Jestli se vysemení a bude takhle zvláštní, samozřejmě se podělím.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 12. dub 2017 06:31 #317580

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Květo,děkuji za informace.
U nás bylo tuto zimu nejvíc -19°C a vrstva sněhu asi 20 cm.Momentálně se mi zdá,že má ale menší květy než Anna a začala nakvétat později.Nevím jestli jí třeba jabloň neubírá živiny,musím dnes zkontrolovat panašování u Anny.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 12. dub 2017 07:03 #317582

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
ahoj -myslím , že to nemusí být u blízkých sousedů . ptáci semena přenesou i na delší vzdálenost .
Následující uživatel poděkoval: Regina

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 12. dub 2017 08:28 #317583

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Kajo, to by mě zas tam ani nenapadlo. Pak je to opravdu veliká náhoda a plně platí přísloví o blbém sedláku anebo o přílišné aktivitě, která škodí. Kdybych okopávala a plela řádně, tak tam nebyla.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 12. dub 2017 08:40 #317585

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Regino, boj se semenícími se čemeřicemi je prakticky nekonečný :whistle: . Jediná fungující rada je odstříhat hned po odkvětu. Ale když ony jsou zdobné i po opylení ;) ( orientálky obzvlášť, protože pak konečně otočí hlavičky nahoru). Uhlídat okamžik, kdy se otevřou ty měchýřky je prakticky nemožné ( chtělo by to denní obhlídku).
Mám tu dvě místa, kde cíleně nechávám semenit, jedno pod jablooní a jedno pod šeříkem. Cokoliv jsem tam vysadila, zašlo ( s výjimkou bohyšek a kapradí). Dokonce na jižní straně jabloně zašla po dvou letech i ta orientálka, co jsem tam přesadila ( neunesla letní sucho). Ale stihla se postarat o potomstvo a její semenáče kupodivu stejné podmínky zvládají a letos už některé kvetou;) .
Bohužel na jiných místech, kde je to nežádoucí se semenáčky bojuji i několik let po odstranění jejich matky :unsure:

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 25. dub 2017 12:35 #317858

• vv
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 185
Zkoušel jsem hledat, projel většinu fóra, ale nikde jsem nenašel poškození, jaké mám na čemeřici:

cameringo_20170423_152022.jpg

Omlouvám se za kvalitu, foukal vítr a bylo to vše v pohybu. Nicméně na listech i květech jsou černé žilky. To by napovídalo na nějakou houbu, ale nic jsem k tomu nenašel.
Následující uživatel poděkoval: Marta

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 25. dub 2017 13:24 #317864

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
vv,takovéhle skvrny měly moje čemeřice,když je pošmatlali kosáci-sběrači,nad nimi na větvi bylo krmítko.Nepošlapal ji pes nebo nezvalchovali kocouři,když rašila?
Ale možná je to houba.Postříkala bych to fungicidem a ostřihala nejvíc černé.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 25. dub 2017 13:36 #317869

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Vv, jen doufám, že to není toto : www.rhs.org.uk/advice/profile?PID=167 : www.google.cz/search?q=Hellebore+black+d...CgB&biw=1600&bih=766 ( pokud máš nějaké další čemeřice a podobnost s tou chorobou by byla očividná, tak leda celé požnout u země, listy spálit , prolít fungicidem a čekat. Pokud nové listy budou mít totéž, vykopat a spálit.
Jestli jinou čemeřici nemáš, pak můžeš zkusit ten pomalejší postup. Pokud je to ono, je to virového původu a může se to rychle roznést na všechny čemeřice v zahradě i okolí :angry: .

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 25. dub 2017 13:57 #317871

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Ještě to jméno-čemeří černá smrt-brrr,jdu zkontrolovat ty moje,jestli se po přesazení černota nešíří.VV,jak ji máš dlouho?A tohlese objevilo prvně?
Moderátoři: Eva L., Květa