Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Čemeřice - Helleborus, poslové jara

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 03. úno 2020 09:08 #326862

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Luci, tak Pink Frost je nádherná! Jak ji máš dlouho? A co s ní děláš, že tak krásně kvete? Hnojíš je nějak pravidelně, případně čím?
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: LucieT

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 03. úno 2020 10:36 #326863

• LucieT
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 907
Kika napsal:
Luci, tak Pink Frost je nádherná! Jak ji máš dlouho? A co s ní děláš, že tak krásně kvete? Hnojíš je nějak pravidelně, případně čím?

Tak jsem se dívala a mám ji od dubna 2017 z Truhlíkova. Sadila jsem ji na místo po rododendronu, takže do zbytku kyselého substrátu, přidala jsem kompost. Jinak na jaře trochu pohnojím cereritem a ještě trochu kompostu, koncem jara ostříhám odkvetlé květy a v zimě před kvetením zase staré listy. Je hodně ve stínu, slunce má jen ráno tak do 10 hod. Mám ještě další čemeřice na jiném místě víc na slunku a ty tak krásné nejsou a péči mají stejnou. Tak nevím, jestli to dělá ten substrát na azalky nebo málo slunce.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kika

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 03. úno 2020 11:45 #326865

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Děkuju, kompost přidávám taky. Mám je v polostínu. Zdá se mi, že kyselejší půdu mám na chalupě, tam mi jdou obyčejné dobře, ale ty nové bych chtěla domů, abych je měla v zimě na očích. A mám pocit, že tu mám spíš vápenatou půdu, budu to muset ověřit.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 05. úno 2020 07:53 #326869

• Viki
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 273
Lucko, ta je nádherná. Hlavně že se všude píše, že potřebuje mírně zásaditou půdu a nepatří k azalkám a rododendronům:-) Já mám čemeřic několik, ale většinou kvetou na krátkých stoncích a klopí :-( Navíc v létě bývají šíleně oblepené mšicemi.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 05. úno 2020 13:12 #326870

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7634
dnes jsem se donutila ostříhat listy na nigře. Je to čemeřice, která u mě pomalu přirůstá., ale zase nakvétá před vánocemi. Zírala jsem, prokoukla a potěšila velkou násadou. :)

DSC03998.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, Evka, Kika, babkaela, alcearosa, LucieT

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 08. úno 2020 02:11 #326873

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
mooc pěkný...

Aleno, listy nevápním. Ostříhám je.
Následující uživatel poděkoval: alenak

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 08. úno 2020 19:34 #326875

• alenak
  • Platinum Boarder
Květo, díky za odezvu. Právě že listy mají sem tam flíčky, ještě jsem se k tomu neodhodlala posypat dolomitem. :laugh: Zatím to do poupat nepostupuje a listí stříhat se mi zdá brzo. No uvidím teď po vodě, co hlásí. Nerada bych něco zvorala, násadu má velmi bohatou.
Vloni jsi psala o spokojenosti s Helleborus x sahinii Winterbells, jakpak se ji daří letos. Moc se mi líbí Emma, ale píší o -20st. jako hranici. Ty mrazy můžou přijít taky, ne že ne. Nemáš ji, nebo někdo jiný? Ještě mám v hledáčku Maestro a Shooting star. Zblbla jsem kamarádky, tak snad něco vyberu. Jedna chce světlou, druhá tmavší květ, já dávám přednost světlejší. Děkuji, Alena
Poslední úprava: 08. úno 2020 19:47 od alenak.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 09. úno 2020 08:21 #326876

• ivik
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 736
Já stříhám listy, když se vytáhnou poupata do své výšky. Takže docela brzy a nikdy se jim nic nestalo. Při mrazu jakoby povadnou, pak se zase zvednou a kvetou dále. Těším se tak z květů déle, jsou pěkně vidět

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 09. úno 2020 20:20 #326877

• alenak
  • Platinum Boarder
Iviku, , nebo někdo jiný - prosím, prosím nemáte foto?
dnes sice chladno, ale slunečno, prohlídla jsem Merlina a objevila načernalý květní stvol, tak dostal střih...
DSC04002.jpg

DSC03999.jpg
chráněná orientálka, takhle brzo nikdy nebyla :ohmy:
Poslední úprava: 09. úno 2020 20:24 od alenak.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., LucieT

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 11. úno 2020 15:16 #326878

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Aleno, Maestro mi od počátku moc neroste, musela jsem jej navíc přesazovat a na novém místě si přes něj umanul chodit pes. Chjo. Shooting Star mám, kvete každoročně bohatě. Ad výdrž -20. st. Moje čemeřice - míněno tyto mezidruhové - přežily -25. Tam spíš záleží na tom, kdy mají vykvétat. Já to beru tak, že při normální zimě je u mě nejčasnější Cinnamon Snow. Ta vykvétá koncem listopadu. Pak ji následuje Icebreaker Prelude. Obě kvetou do ochlazení, kt. u nás přichází bajvoko v I. pol. ledna. Květy vydrží cca -10. No a pak záleží na tom, co je dál. Když nezima, tak postupně vykvétají další. Když zima - počkají si na předjaří. Hluboký mráz poničí květní poupata, např. po té krutozimě mi nekvetly vůbec. Ale normálně obrazily listy. Při nákupu se pak dívám, kdy mají právě termín kvetení, snažím se vybírat ty pozdnější ( od ledna ). Při letošní nezimě časné kvetou v termínu, pozdnější jsou o cca 3 týdny v předstihu. ad houba - u nás bylo od podzima plavuňovo, houbu mám. Vč. nějakých květních výhonků, proto jsem listí již ostříhala. Nejspíš ( pokud nezvítězí lenora ) je pocákám Kuprikolem. ad Winter Bells - jj, jsem i letos spokojená. Teprve nasazuje, do květu již loni se jí nechtělo ( přece jen, bylo dost sucho ).

DSCN2489.jpg

Maestro, ještě neostříhaný, je vidět jak moc listy byly postižené.

DSCN2507.jpg

Shooting Star

DSCN2495.jpg

ostříhaná skupinka čemeřic, fotka mizerná,
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Evka, alenak, babkaela, LucieT
Moderátoři: Eva L., Květa