Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Clematisy

Re: Clematisy 09. čec 2012 10:40 #281335

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Ali,tobě u Durandii na slunku nesvětlají květy?
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 09. čec 2012 14:43 #281339

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Aleno, ja vim, ze kvete dvakrat, ale cekala jsem, ze to bude az pozdeji. Kdy tak vykveta podruhe?
A prvni kvety jsem taky nemela plnokvete.
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 09. čec 2012 17:41 #281342

• Alena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 236
Evi, Durandii světlá, ale nijak moc, já jí mám zasazenou spolu s Mrs. Cholmondeley a ta je úplně vybledlá. Jsou tedy obě na celodenním slunci, Zkusím zítra vyfotit.
Kiko, to opakované kvetení bývá až tak v srpnu. ale většinou u několikaletých rostlin. Každopádně má již méně květů.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Clematisy 10. čec 2012 05:15 #281353

• Alena
  • Platinum Boarder
100_3580.JPG

Tak to je Durandii s úlplně vybledlou Mrs. Cholmondeley. Durandii se přeci jenom zachovala barvu.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Clematisy 10. čec 2012 08:40 #281365

• Janik
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 59
Zdravím. Chtěla bych se zkušenějších zeptat, jestli mají zkušenost s "pouštěním" clematisu do poléhavých keřů. Mám poměrně velkou plochu nízkého skalníku ve svahu otočeném na jih a východ a chtěla bych ji něčím oživit. Tak mne napadlo zkusit nějaký bílý nebo světle růžový clematis - vitticelu. Co vy nato? Mohlo by to vyjít?
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 10. čec 2012 10:57 #281367

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Janíku,já to dělám ráda ,výsledek sice někdy neodpovídá vysněné představě a je to neuspořádaná změť,ale dobré na tom je,že viticella začíná každé jaro znovu.Je dobré ji zpočátku navádět.Důležitý je i výběr kultivaru,zdá se mi,že růžové viticelly jsou méně bujné a životné,nevím,který zvažuješ.Z bílých se mi osvědčil Alba Luxurians a z tmavších pochopitelně Polish Spirit,to je trifid.Ale také chce na jihu zalévat,aspoň si myslím,protože u mě na jižní straně domu u zdi prosperuje mnohem méně ,i když má kořeny ve stínu.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Janik

Re: Clematisy 10. čec 2012 11:54 #281369

• Alena
  • Platinum Boarder
Souhlasím s Janou, že růžové viticelly jsou méně vzrůstné a taky jich moc není. K popínání skalníků jsou určitě vhodné ty s malými květy.
Např. Purpurea plena elegans - ta mi narostla hned v roce výsadby do 3m.
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 10. čec 2012 15:24 #281371

• Janik
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 59
viticelly mám tři mláďata - polish spirit, madame julia correvon a ville de lyon a docela rostou. Jen mám obavy, že by v tom skalníku nebyly vidět stejně jako Purpurea plena elegans, jsou dost tmavé. Navíc na tom kopečku nahoře, kde skalník roste jsou zasazené bílé a světlince růžové růže, tak jsem chtěla aby to ladilo.

Vím, že se stříhají na krátko, ale to asi v tom propletenci nepůjde. Volila jsem je kvůli jejich odolnosti a vypadají, že by plazení po zemi mohli zvládnout.

jana H - přímo na konkrétní odrůdě netrvám chci objednvat cca 6-8 ks od p. Dufka. Radši dám na doporučení - odolnost, vitalita. Ta Alba Luxurians je moc krásná :woohoo: , také jsem našla Peveril Pristine a Huldine, ale otázka je, co seženu. Líbí se mi také Abundance.

Možná bych je zasadila na bezpečnější místo a pro experiment se skalníkem zkusila namnožit. Zalívala bych aspoň první 1-2 roky. Poléhavý skalník by měl kořeny dostatečně stínit a jeho kořeny nejdou moc hluboko, takže by neměl konkurovat. To jsou teda teorie, jsem zvědavá, jak dopadne praxe. :unsure:
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 10. čec 2012 17:15 #281380

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Peveril Pristine je velmi krásný,ale tady v Čechách jsem ho ještě neviděla,budu pátrat.Hodně se o něm na webech diskutuje,musím si to přečíst.
Myslím,že Huldine není viticella.Nebo se pletu?

A taky myslím,Janíku,že je budeš muset stříhat každý rok,protože změť starých výhonků viticelly opravdu není pěkná.
Poslední úprava: 10. čec 2012 17:17 od jana H.
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 10. čec 2012 18:45 #281393

• mrk
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 348
a co arabella? je to sice integrifolia, takze velku plochu nepokryje, bolo by treba nasadit hustejsie. (zasa sa bude lahsie strihat). farebne by sa ti mohla hodit a je nadherna, velmi dlho kvitne.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: jana H, Janik
Moderátoři: Eva L., Květa