Dobrý den, nejprve bych ráda všem na tomto fóru poděkovala, protože nebýt vás, nikdy bych se do růží nepustila. Zahradničím si - někdy spokojeně, někdy méně spokojeně (nemoci, škůdci, počasí) teprve 8 let (ano, začátečník) a růžím jsem se vždy zdaleka vyhýbala. Loni jsem ale objevila tohle fórum a jsem ztracená

Již loni vznikly nové záhony - zatím je dělím tematicky a s láskou na Angličanky a Němkyně (Kordes + Tantau), ale další růžová zákoutí jsou už ve fázi plánování. I tak jsem od loňska do zahrady přidala přes 30 růží. A moc se těším

I s vaší pomocí (mám odsud přeci jen už něco načteno), jsem nepodlehla panice, když se objevily např. pilatěnky (ze všech těch růží si mrchy kousavé vybraly Novalis). Proč ale píšu do tohoto tématu, a ne do škůdců - dnes mi dorazily růže od Aronie (zahradnictví Odry), jsou PLNÉ MŠIC. Že člověk občas najde mšici na rostlinkách ze zásilkových služeb, na to jsem si tak nějak už zvykla, ale takhle obalené 4 růžičky jsem ještě neviděla. Škoda, že jsem to nevyfotila, napadlo mě to, až když jsem je sprchovala, koupala a máčela. Jinak ad. pan Dufek a jeho klematisy, ty vždy poslal v naprostém pořádku, někdy velmi malé, někdy větší, ale vždycky se dobře ujmuly a rostly. Další dobrá zkušenost je s panem Basíkem (trvalky, sice maličké, ale zdravé) a více než výborná samozřejmě s Pelcovými (růže).