Jikra napsal:
Mám chitalpu asi čtyři roky, takže zkušenosti s větší zimou nemám, měla by vydržet -25 až -27 stupňů. Nijak ji nezakrývám. Zatím nenamrzla. Stříhám ji po zimě, zkracuju tak o pětinu max čtvrtinu, vystříhávám vnitřek ať má co nejvíc slunce. Je pravda, že na podzim má na listech plíseň, ale mně a myslím ani jí nevadí. Teď má asi dva metry, takže roste dost svižně. Fotku dodám, J.
Jirko, ony uváděné teploty jsou pouhé proklamace, opravdu.
Dívala jsem se zpětně, kupovala jsem ji již v létě r. 2006. Prožila mírnou zimu ( -9 ), obrazila naprosto v pohodě. pak následovaly 4 krutější. Teploty se pohybovaly v rozmezí od -21 do -24,7, několik dnů. Dva až tři dny.
Kupila jsem sníh, chráněné místo.
( ilustrační foto, toto je zima 2009-10. Klacky za hromadou sněhu patří chitalpě )
Vždy obrážela pouze z míst které byly pod sněhem. Nijak mne to nestresovalo, dorůstala mi ke 2 m, v poho postačovalo.
Pak ale přišla krutozima - ony 3 týdny mrazu, (- 22.st. nejhlubší ), bez sněhové pokrývky.
A byla pryč. Jak jsem psala, má dužnaté kořeny, táhnou se za vodou - vodorovně ( četla jsem, že jim v USA trhaly silnice ), nehluboko.
V krutozimě promrzla zem poměrně hluboko a byl malér ( nejen s chitalpou ).
Tvých končin se toto příliš netýká, uvádím pouze pro pořádek. Spolu s Trojou - jedny z nejteplejších míst v ČR...
Jani, jj, pamatuješ ?
chitalpa, Botanická zahrada Troja, červenec 2008
Aleno, ať se tvé daří. Ten můj původní příspěvek byl psán právě pro sdělení mých pozorování, zejména vzhledem k tomu, že tvá je roubovaná ( asi zabalení, kdyby náááhodou uhodily silné mrazy i v tvých končinách ).