Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky II

Re: Trvalky II 13. zář 2011 18:03 #268227

• ROMANA
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2726
ani já :laugh:
tak jsem zasadila trvalky, co mi dneska dorazily od Basíka....vše překrásné silné sazenice, zběžně: 3x šanta, 2x kontryhel, echinacea ta obyč růžová, pak žlutá, oranžová a terracota řebříček. Echinacei a ty kontryhele fakt velké a krásně zelené sazenice. Perfektně zabaleno, prostě naprostá spokojenost :up
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: lenpel

Re: Trvalky II 13. zář 2011 18:12 #268228

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
amazonka01 napsal:
Prosím o typ na modrou šantu, která roste vertikálně tak 30-40cm.

Amazonko, mám šantu - viz fotky. Koupenou kdysi kdesi. Nedokážu říct, jestli je víc modrá nebo do fialova a jestli je pro tebe dostatečně trčící. Moje šanta má tak cca 40 cm, dávám schválně i fotku s krásnoočkem Zagreb pro srovnání výšky. Roste parádně, kvete celé léto, je kompaktní a nerozvaluje se. Bohužel vůbec netuším, co je to za kultivar.

nepeta.jpg

nepeta1.jpg

Tyhle fotky jsou z července. Pokud budeš chtít, můžu vyfotit kvůli aktuálnímu stavu ještě zítra.
Poslední úprava: 13. zář 2011 18:14 od skalnička.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., zdenka, Kaja, lenpel, chrast, helena

Re: Trvalky II 13. zář 2011 20:05 #268249

• Jevgenija
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 881
Skalničko Cimicifuga ramosa česky je to ploštičník, já ji taky moc neznám, mám ji od jara, mrazuvzdorný musí byt, je to hezká trvalka roste sama bez peče, jenom nevím jestli je to 'Atropurpurea' nebo fotky na internetu jsou přebarveny víc do tmavě červena, nebo chce víc sluníčka.
A skalničko máš moc hezky trávy, už jsou pěkně narostly.:up
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Rhea

Re: Trvalky II 13. zář 2011 21:25 #268256

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Amazonko, z takto vysokých nepet mám : Kit Cat a Super Cat. Údajově by souhlasily, jestli bude odpovídat skutečnost, netuším, mám je nové.

Jevgenie, je to Atropurpurea.
Cimicifuga si již pamatovat nemusíš, dneska je přejmenována na Actaea. ( kurňa, kdo si má ty změny furt vkládat do mozku... i když, tady je teď název lehčí :lol: )
Atropurpurea nemá úplně tmavé listy, jsou takové zeleno/vínové. Tmavé listy má kult. Brunette a ještě tmavší pak kultivary z Brunette odvozené ( např. Chocoholic ).
Mně teprve nakvétají.
Actaey patří k mým oblíbencům, jsou majestátní, pozdní, něžné a elegantní. Nenáročné, nenemocné. Jen upozornění - jsou to stínomilky, slunce moc nemusí. Atropurpurea ( díky zelené v listu ) není úplně háklivá, ale i tak, pokud překročí teploty 30 st. a zasvítí na ni slunce, listy se opalují. Brunette se mi spálila úplně a bohužel už neobrazila.
Zrovna dneska jsem fotila krásný trsík A.r. Atropurpurea - podmínky, kt. ji vyhovují, jsou patrné - stín, vlhko. Z fotky to není tak vidět, ale štětka květů byla proti mojí o polovinu mohutnější..

P1090973.JPG

P1090972.JPG

( fotka jako vždy mizerná, bílá prostě ne )
Poslední úprava: 13. zář 2011 23:04 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Emilka, chrast, helena, Lenas

Re: Trvalky II 13. zář 2011 21:30 #268257

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
lenpel napsal:
Květo poslední Tvá fotka s rozchodníka atd,... je krásná snová,...:up :kiss:

jj, taky se mi líbí barevně. Je to Sedum Gooseberry Fool a tmavé je Garnet Brocade.
Vzrůstově je to již horší, G.Fool chce zmladit, rozkydlo se. G.Brocade každoročně uvažuju, že vyhodím ( opadávají mu listy ).. ale když má tak krásně tmavé květy...

P1090944.JPG
Poslední úprava: 13. zář 2011 21:31 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Lenka, lenpel, JaninkaH, chrast, skalnička, helena, evai

Re: Trvalky II 14. zář 2011 05:31 #268260

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Květo, ty jsi byla u Žižků! Copak mají hezkého?
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 14. zář 2011 07:00 #268262

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Skalničko, je krásná, ale asi o chloupek vyšší, ne? No, každopádně, kdybys třeba na jaře dělila, tak bych si kousek moc ráda vzala :blush:

Květo, tak ty jsou přesný :up , Kit Cat jsem v Česku objevila, Super Cat máš od Fouse?
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 14. zář 2011 08:14 #268263

• Jevgenija
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 881
Květo děkuji ty znáš snad všechno, tak že mám Atropurpurea :) Mám ji zastíněnou trvalkami a ted hezky z nich vykoukla tak že je taky fajn do pozadí .
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 14. zář 2011 11:49 #268267

• Kachnishte
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 621
Amazonko, mám od Krulichů šantu Six hills giant. mám ji teprve prvním rokem, ale zatím spořádaně drží slibovaný půlmetr, nelehá, kvete :)
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 14. zář 2011 15:13 #268277

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Takže dávám nepetu v současnosti.

První fotka je nepeta, která je více na sluníčku, v nejvyšším místě má 50 cm (měřila jsem ;) )
nepetaslunce.jpg

druhá fotka je ten samý druh šanty, jen je víc přistíněná, je z druhé strany záhonu, v nejvyšším místě má 60 cm a je trošku rozcáplejší

nepetastn.jpg

Když se Amazonko na jaře připomeneš, ráda se podělím.

Koukala jsem na Nepetu Kit Kat, jak uváděla Květa, fakt by měla být ještě nižší. Asi si ji budu muset pořídit! :up
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa