Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky II

Re: Trvalky II 04. dub 2012 19:29 #277594

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
:laugh: Jsem se vrátila od kolegyně.Prý-urýpla jsem ti pár kytek.Vlekla jsem dvě obří igelitky a kyblík.Asi čtyři denivky,KOKOŘÍKY-výhony tlusté jak prst,trsík škornice,dymnivku,šuškardu(vyhrabaly mi ji kočky a uschla-vymrzla),anemone sylvestris,červenou monardu,tradeskancie,kuklík.Rozložila jsem to do bedýnky,zakropila,zítra posázím.Budu lítat po zahradě s vyvalenýma očima a hledat místo,kam to zahrabat(celá naša Máša,když ukradne rohlík)
A ještě polštář čehosi,co vypadá jako shluk malých,zelených,mořských ježovek,ukrutně to píchá a prý kvete růžově.Snad ježovec,ježivec.Hledala jsem na netu,ale nic nenašla.Nevíte,co by to mohlo být?

Už jsem ho našla,přepla jsem si na Googla :woohoo: je moc hezký,když kvete:Acantholimon glumaceum-ježatec mázdřitý-ježourek pichlavý.Na "hrobečku" se mu bude líbit.
Poslední úprava: 04. dub 2012 20:17 od mišpule.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 04. dub 2012 20:26 #277595

• hana.johana
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Chvála kolegyním-zahradnicím! :woohoo: Hanka
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: mišpule

Re: Trvalky II 04. dub 2012 20:38 #277596

• hespa1
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 176
Mišpule, mě letos Acantholimon vymrzl :( . Měla jsem nádherný bochan. Když kvetl, byla to růžová koule. Kvítka měl jemně růžová. Mám dotaz, kolegyně si ho nějak množila? Zkoušela jsem si ho v minulosti nařízkovat, ale neúspěšně. Zřejmě jsem něco dělala blbě, tak by mne to zajímalo.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 04. dub 2012 21:54 #277599

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Evka napsal:
Také jsem myslela,že je to sylvestris.Hned mě moc upoutala,tak jsem si o ní něco chtěla přečíst,ale nic moc jsem nenašla až na článek níže,který vysvětluje proč není moc k sehnání.
www.telegraph.co.uk/gardening/howtogrow/...siensis-Pallida.html

pokračování o sasankách..

Heleno, pokud pokvete na jaře, nejspíš se bude jednat o A.sylvestris. Mám je moc ráda, jsou - alespoň u mne, kde zas nemají tak bezva podmínky - " ukázněně kolonizující" .. mohly by i více.
Loni jsem si pořídila nějaké dvě plnokvěté, jsem na ně zvědavá. Jedna by měla být dost množivá ( alespoň paní, od kt. jsem ji kupovala psala, že jí má plnou zahradu ), druhá by už na tom s přirůstavostí měla být hůř. Moc přešlechtěná nebo co..

Evko, sasanka na tvém odkazu to není. :woohoo:
Opsala jsem si po jejím nákupu cedulku, to jo.. ale právě nikde jsem na tento název už nikdy nenarazila. Nejvíce se podobala Anemone multifida
www.google.cz/search?q=Anemone+multifida...J8T63SNafB0QXukJ3QDQ
jestli s ní byla nějak překřížená nebo měla jen špatnou cedulku ... bůh ví..
I proto jsem psala o té růžové z odkazu - ta mi opravdu 2x nevydržela ani jednu zimu - a dost často se u nás prodává.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: helena, jana H

Re: Trvalky II 04. dub 2012 21:58 #277601

• Květa
  • Moderator
Skalničko, viď... je to podivné. Pak ta květní poupata vypadají jako berly. U běžných epimedií jim před květem ostříhám všechno listí - aby byly květy vidět.
Při dokvétání spolehlivě udělají nové, mladé.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 04. dub 2012 22:07 #277602

• Květa
  • Moderator
Hespí - a jak jsi Acantholimon řízkovala ?

jsem načetla :lol: : tu krajní růžici zanořit do směsi 2 díly hrubého písku + 1 rašeliny, kelímek, zasypat. Termín : 2. pol. srpna. Prý se nemá matka v tomto termínu asi měsíc zalévat aby vyzrála. Oddělit růžici až v červnu př. roku.

Mišpul, zítra na tebe budu myslet jak povláváš s podárky.:lol: Tyhle darované jdou vždycky nejlíp.
dvě poznámky, pokud dovolíš :
kdysi jsme se dlouze na Livu bavily o šuškardě. Utvořily jsme si teorii, že je to kytka, kt. chce neustále přesazovat, jinak zajde. Jsem tak dlouho přesazovala.. až jsem ji dala sousedce.
a jestli je to ta fialová tradescantia - někam s ní na místo, kde ti nebude vadit že je silně ( a hlavně dost hluboko, konkuruje ) oddénkatá.
Musela jsem ji dát pryč, v mém úrodnu se jí vedlo přenáramně, stala se dusivkou okolí.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 05. dub 2012 06:08 #277608

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Květo,já jsem hledalo název,který jsi napsala u té sasanky=pallida.
Tu anemone multifida jsem našla jen u Flose,stejně ji nemají.Myslíš,že je to tedy ona?

www.zahradnictvi-flos.cz/9361-anemone-mu...sanka-k-13-h-15.html
Poslední úprava: 06. dub 2012 07:31 od Evka.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 05. dub 2012 06:42 #277611

• Alena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 236
Květo, s šuškardou mám taky takové zkušenosti. Loni jsem jí rozsadila a letos ještě neraší. Na jednom místě se nenechá pěstovat dlouho, je jak kožich a jeden kořen dusí další.:)
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 05. dub 2012 06:55 #277612

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Květa napsal:
Loni jsem si pořídila nějaké dvě plnokvěté, jsem na ně zvědavá. Jedna by měla být dost množivá ( alespoň paní, od kt. jsem ji kupovala psala, že jí má plnou zahradu )

Byla jsem jí zkoumat, raší a ve více exemplářích, než byla sázená. Takže taky doufám, že bude hodně množivá, je moc krásná :)
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 05. dub 2012 07:34 #277614

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Mispule, taky bych chtela takove kolegyne :lol: :lol:

suskarda, ja ji sadila vloni poprve a uz mi rasi a taky mnohem vetsi trs nez byla vloni
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa