Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky II

Re: Trvalky II 05. čen 2012 18:09 #279642

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Kromě modré jirnice a kakostů jsem dostala ještě další dvě trvalky.Verbena hastana(tak to bylo na cedulce) a konečně jsem se dočkala:
Cimicifuga simplex White Pearl.Chytil se,už má nové listy.
003_2012-06-05.JPG
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena, Miška

Re: Trvalky II 05. čen 2012 20:50 #279670

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Miško, Crambe cord. mi letos nepřežilo zimu.
Mám tu sice v květníku C. cord. a maritima ( Dančina ), ale to jsou mladé rostlinky, nevypovídající.

Zkus se podívat do f. z DODu, Dreslino stopro někdo vyfotil.

Podsadit - no, to moc nejde. C.cord. má před květem přízemní růžici velkých listů ( bajvoko 40 x 25 cm ), řapíky se ohýbají k zemi. Pak vytrčí květní stvoly, rozkvete, odkvete. Následně se na něj vrhnou dřepčíci - a je lépe listy odstranit, nahradí je novými.

Dresla kolem toho svého kolosu má nasázen kontryhel. A nic jiného.

Mišpul - Verbenu hastatu mám moc ráda. Měla jsem tři barvy ( růžovou, modrou a bílou ). S poslední jsem se rozloučila, zdály se mi příliš masivní listy v poměru ke květům. Druhé dvě jsou skvělé, kvetou 1,5 - 2 měsíce.

Na Cimicifugu s. W.Pearl ( dnes Actaea ) jsem zvědavá - jestli u tebe bude stíhat vykvést. Mám ji tu od roku 2007, každoročně těsně před rozvinutím květů ji ošlehne mrazík a je vymalováno. :S Přece jen, mám tu kratší vegetační období. Bylo mi té mojí rostliny líto ( je to krasavice ), mám ji připravenou pro Danate do subtropů. Tam bude moci se ukázat v plné kráse.
Jiné kultivary mi vykvést stihnou.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 07. čen 2012 08:49 #279687

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Aha, takže tak zimuvzdorná nebude. A kdoví, jestli mi Flor. nenapíše něco podobného. Podsadit kontryhelem nevím, nevím. Pokaždý na něm mám padlí a kombinace padlí s dřepčíky :sick: . Buď něco vymyslím, nebo si ho nevezmu. Asi bude jistější, když zůstanu u šáteru - jsou jich tolik různých druhů.
Každopádně si ho u Dresly prohlídnu.Díky.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 08. čen 2012 12:24 #279806

• Květa
  • Moderator
Miška napsal:
Květa napsal:
Ď za odpověď. Zkusím ji zasadit na trochu větší slunce, pod nohy použiju zázračný ( kyselý ) kompůstek.
Uvidím, co to s ní udělá. Ráda bych její pomocí trochu přistínila hostu.

Tohle je z 10.5.2010 tady: www.krasneruze.cz/index.php?option=com_k...=290&Itemid=112#6565 a já se ptám, jestli to zabralo :) ? Mám ji v hledáčku, připravuji záhon pro bílé kvítí v polostínu. A náhodou fotku podzimního zbarvení bys neměla?

A u Amsonie hubrichtii jsem si vygůglila to podzimní zbarvení a je úžasná. Je mrazuvzdorná nebo ji zanášíš či přenášíš?
Miško, odpovím zde.
ke gillenii.
Fotku podzimní nemám. Netuším proč, možná mne nijak nezaujala.
Hodně se mi líbí, dokonce natolik, že jsem si k ní přikoupila druhou.
Sice jsem jí při sázení dubový kompůstek dala - ale musím říct, že ho nepotřebovala. Zbytečný luxus. Zdá se mi nesmírně odolná.

Loni se mi dostala na celodenní slunce, nijak jí nevadilo. Možná ke snadnějšímu vyrovnání se přispělo i to neustálé mokro.
Letos jsem jí šoupala kousek do stínu, v dost pokročilém stadiu růstu ( v. 80, už tvořila květy ). Vůbec nic holka nezaznamenala, super.

ad Amsonia hubr. - mám ji zasazenou od r. 2009, bez potíží. Jen mi nepřirůstá. Je to takový intimčo klenot. Možná ale chce čas na usazení. Pro efekt by chtělo více rostlin - nemám prostor.
Mám ještě A. tabernaemontana ( r.2007 ), skomírá, nevede se jí. Znám ji z výsadby, vůbec nechápu důvod.
Chtěla jsem ji zkusit znovu, koupila jsem si kultivarovou Blue Star. Sázela jsem ji na podzim 2010, nestihla prorůst z toho rašelinového substrátu a zimu nepřežila. Poslední pokus - teď na jaře jsem si ji koupila znovu, je v poupatech.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Miška

Re: Trvalky II 08. čen 2012 12:31 #279807

• Květa
  • Moderator
Miška napsal:
Aha, takže tak zimuvzdorná nebude. A kdoví, jestli mi Flor. nenapíše něco podobného. Podsadit kontryhelem nevím, nevím. Pokaždý na něm mám padlí a kombinace padlí s dřepčíky :sick: . Buď něco vymyslím, nebo si ho nevezmu. Asi bude jistější, když zůstanu u šáteru - jsou jich tolik různých druhů.
Každopádně si ho u Dresly prohlídnu.Díky.

Miško, ještě se vracím k zimovzdornosti Crambe.
Ono zimovzdorné je, měla jsem ho několik let. Pak jsem ho přesadila, což mu vůbec neprospělo. Něšlo vyrýt bez porušení - a to dost velkého - kořenů.

Podle letošní zimy nelze soudit, zgrajzlo toho tolik u čeho by se vymrznutí neočekávalo..

ad kontryhel - mívám ho čistý. V druhé polovině roku se mi na něm občas objeví skvrny rzi ( nebo houby, prostě už není hezké ). Tak ho po odkvětu ořežu, celé. Velmi rychle obrazí znovu, mladé lísty jsou bez poškození, bezva.
( naučila mne to Danah, díky :up ).
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: helena, Miška

Re: Trvalky II 09. čen 2012 05:47 #279873

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Agastache je kaput :( picasaweb.google.com/1104920375469686260...#5536749479740281938
a ten ibišek bahenní vedle taky. Asi tam dám hortenzii, je tam už polostín.
Včera jsem byla v Litomyšli na výstavě, byli zásobení a dokonce na požádání nosili i ze skleníků.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: jana H

Re: Trvalky II 13. čen 2012 18:43 #280172

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Od Květy jsem chytla (jako infekci) zálibu v thalictrech (tedy to skloňování latinských názvů vypadá divně :unsure: ). Toto je první, pravděpodobně T. aquilegifolium. Už je to pěkně narostlý kousek a zřejmě ještě poroste. Vítr ho trochu nalomil, musí být otyčkováno.
Thalictrumaquilegifolium1.JPG

Thalictrumaquilegifolium.JPG
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: helena, evai, mišpule, Evka, Miška

Re: Trvalky II 13. čen 2012 19:29 #280176

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Krásné obláčky.Tak mi to nedalo a šla jsem si urousat tepláky.Th.Hewitts´Double zesílilo,Th.flavum taky,ale válí se po zemi,ubičováno pennisetem.Po květu ni stopy.No,jsou to letošní ocásky,tak snad příště.Zato jsem zjistila invazi španěláků(doteď byli v ilegalitě),tak jsem hned nasypala Ferramol.Začíná kvést Veronica spicata,předloni vysetá směs a na Platycodonech už se též něco rýsuje.
007_2012-06-13.JPG

Na ten ploštičník jsem,Květo,taky zvědavá. :)
Poslední úprava: 13. čen 2012 19:31 od mišpule.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena, Miška

Re: Trvalky II 13. čen 2012 22:01 #280188

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
EvoL, tvoje thal.aquileg.-ach, jak je to mozny, ze uz u vas na severu takhle buji a kvete jak blazen?Moje (pokud mam spravnou ceduli) splha do vysky (2m urcite) a na spicce malinky zarodek kvetu.Je v polostinu, slunko max. 2 hodiny.
Letos jsem pokoupila nejaka Veronicastrum, se tesim, az se rozrostou
12.6.2012065.jpg

Veronicastrum Lavenderturm
12.6.2012089.jpg

Nepeta Purple Cat, oproti lonsku vysoka (mozna 1,2m) a zesilila, bude muset nekam do pozadi
12.6.2012023.jpg

Penstemon Husker´s Red, taky hodne pribral na objemu i vysce
12.6.2012050.jpg

U Krulichu jsem pribalila tuto roztomilost, mini sater, letnicka
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena, jana H, mišpule, Evka

Re: Trvalky II 14. čen 2012 06:31 #280204

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Evai, ta nepeta Purple cat je téměř něco jiného než obvyklá nepeta. Je naprosto stojací a vůbec nelehá, alespoň podle fotky. Moc se mi líbí, vyfotila bys ji v průběhu léta, jakou prodělala změnu? Dík.
A penstemon Huskers Red mám od podzimku a moc se mi líbí- mám zatím tak 2 stvoly, ale fascinoval mě svojí zimuvzdorností - nepřikrytý udělal krásné červené listy, kterým zima neubrala vůbe nic. Nechala jsem kolem ní hodně místa, aby se pěkně rozrostla.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa