Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky II

Re: Trvalky II 28. srp 2012 18:46 #282924

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
tu radost chápu
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: jana H

Re: Trvalky II 01. zář 2012 23:18 #283087

• Květa
  • Moderator
evai napsal:
Kveto, a pod kamenem slimaci:blush: :blush: , taky dej pryc.S orlickama letos pekne zatocim, par ruzi letos rostlo jen jaksi jednostrane, protoze u nich tesne bujel prilitly orel, ktery jsem z prilisny utlocitnosti nevyskubla.Mj. i u Heavenly Pink.

EvoI, ačkoliv jsem orlíčkům odstříhala květy dost zavčas, stejně stihly.. mám v nich ( spíš pod nimi ) kapradí, nízký klematis... nejvíc mne štve, že jsem nedávala pozor a jeden mi vrostl do trsu nepříliš velké hosty. Budu ji muset vyrýt, opláchnout kořeny, dostat se k orlíčku a pak hostu vrátit zpět.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka

Re: Trvalky II 02. zář 2012 05:55 #283096

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Mně na orlíčkách nejvíc štve,že i když je po odkvětu ostřihám,aby tam nebylo nic starého,stejně chytnou padlí či jakousi plesnivinu :angry:
Letos jsem je vyrvala všechny.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 02. zář 2012 06:00 #283098

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Já jsem si na jaře koupila ty plnokvěté a překvapivě mají listy celkem v pořádku.Docela by mě zajímalo jestli mají listy vydržet až do podzimu nebo mají zatahovat nějaký čas po odkvětu.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 02. zář 2012 06:17 #283099

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Na chatě,kde se mi vesele množí a kříží,jim staré listy neuschnou,ale ztmavnou a tak nějak zkožovatí,až zjara jsou odumřelé a jdou dobře odtrhnout od báze.A hlavně-jsou tam bez plesniviny,ta se objeví až hodně pozdě na podzim.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Trvalky II 06. zář 2012 19:38 #283273

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Také jsem teď po dešti klučila orlíčkové semenáče. Dělala jsem si místo na nové kousky. Jedna z těch novinek, kterou chodím pořád okukovat je Salvia nemorosa Pulmosa. Od Krulichů.
spulmosa.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, fanynka, Lenas, jana H, mišpule, Evka, Kirsten

Re: Trvalky II 06. zář 2012 20:52 #283282

• Květa
  • Moderator
Vlaďko, jj, měla jsem ji - ona se prodává i pod názvem Pusztaflamme.
Mně teda nepřežila :( . Sázela jsem ji nevelkou, nějak pozdě na podzim, nejspíš nestihla prokořenit a standardní rašelina zahradníky používaná jí evidentně nešla přes zimu k duhu.
Jsem docela zvědavá, jak ti půjde, prosím, neber jako sýčkování - měli ji vysazenou před Fata Morganou ( bídná, čerstvě po zasazení ), ofous ji má též v šalvějovém ( celkem ujde ), Dresla taky - kdysi si na ni okrajově stěžovala ( nerost ), teď snad OK.
Je hrozně krásná, květ fajny, moc.

ad orlíčky - já jim listy ostříhávám když začnou být ošklivé. Obráží mi - asi před 10 dny jsem jednoho slizouna šmikla, už tlačí liístky nové.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: jana H, Evka

Re: Trvalky II 06. zář 2012 21:11 #283285

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
No a krome orlicku se objevilo spousta vysemenenych salveji, podezrivam S.nem.Amethyst, co s tim vsim udelat?Je to zvlastni, pampelisku clovek vydloubne samossebou, nad trvalkou vzdycham.A misto je potreba.
Kvete jedna nn ostrozka, uplne zdrava.Ostatni, nove se jmeny se tezko matori..slimaci
27.8.2012072.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: mišpule, Evka, Kirsten

Re: Trvalky II 06. zář 2012 21:32 #283298

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Vlaďko, tato šalvějová krása vznikla z nedávného dýchánku ty + pan Krulich? Krása, díky za tip.

Evoi, já zase šmiknul no name (před-loni z Obi za devět korun, neber to) bílou delfínku, taky už je opoupatovaná.
A nízká - hurá.

Díky za připomenutí, musím odorlíčkovat ´Munstead Wood´.

Navážu taky šalvějí. Loni jsem si kupoval v Arbolesu Salvia nemorosa ´Schwellenburg´, čtyři kousky. Krulichovi ji mají též.
Letos hodně pěkně kvetla, vlastně pořád kvete, i když už vyšisovaně. Při červnové polo-povinné návštěvě
dendrolky v Průhonicích-Čestlicích jsem v poměrně nové výsadbě extenzivních záhonů zdáli spatřil cosi úžasného,
do očí bijícího a dominantního, připomínalo mi to Amaranthus, resp. jsem nejdříve nabyl přesvědčení, že je to on.
Nebyl... byla to opět Salvia nemorosa ´Schwellenburg´. Hodně jsem si zaslintal, hodně. A pofotil. A pozdržel setam...
a1PM.jpg

asalviaschwellenburg27620121PM.jpg

Detailní popisy záhonů je možno nalézti zde:
www.dendrologickazahrada.cz/index.php?content=24&sub=73
Poslední úprava: 06. zář 2012 22:14 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: fanynka, Vlaďka, Pohlová, helena, evai, Martin, jana H, mišpule, Evka, Kirsten

Re: Trvalky II 06. zář 2012 21:37 #283299

• Květa
  • Moderator
Honzo, kráása.
Hele, máš +/- v hlavě od kdy ti Salvia nemorosa Schwellenburg kvete ( ptám se, ptž. u tebe bývá ledacos opožděné ), jestli u tebe stíhají šalvěje zremontovat ?
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa