jana H napsal:
Taky mě zaujaly sasanky,protože sama žádné nemám,a.tomentosy jsem se po urputném boji zbavila a ty ostatní mi všechny zmrzly.Pořád jsem řešila,jaké (a jestli)si koupím znovu,až je na ně pozdě.Květo,kvetou Ti ty co si sázela letos?
Moje tomentosa neměla tak pěkně růžové květy jako jsou na fotografii,byly špinavě růžové.
Líbí se mi bílé kultivary,ale nikdy se mi pořádně nerozrostly.Máte někdo pořádný trs bílých?
přenesla jsem sem, páč než se vypindám..
- ad A. tomentosa
srovnání loni
letos
žalostné zbytky...
moje jsou na dost sluníčku. Nejsou tak vysoké, kvetou kratší dobu a urputně se snažily dostat do stínu. Mráz jim to zatrhl.
Ve stínu ( slunce chvíli ráno ) jsem je viděla dusící vše kolem.
Tím, jak musely hnát letos někde z hloubi země, kvetou o měsíc později.
- bílé
Kdysi jsem si koupila Whirlwind. Ze stejného zdroje jako Skalnička. Dost jsem toho litovala - sazenice byla květuschopná až po dvou letech. Sázela jsem ji také na podzim, ale v období těch dvou mírných zim. Pak vykvetla ( nejspíš někde fotku mám, ale nechce se mi ji hledat ). Následně jsem ji pak vyhodila, ptž. jsem zjistila, že je napadená háďátky.
měla jsem ještě tmavě růžovou Karkulku ( Rotkäppchen ) - nepřežila letošní zimu
( + další A.tomentosa )
--
Jani, konečně se dostávám k odpovědi na dotaz. Letošní - u třech jsem již květy viděla, poslední je teprve v poupatech. Doufám, že budou v příštích letech nakvétat dříve ( nepamatuju se totiž, jestli na poupata má vliv mrazík ).
... a snad přezimují..
vybírala jsem si je podle hodnocení na této stránce, chtěla jsem cukrárnu, sladce růžové + bílé s jednoduchými květy.
www.lazyssfarm.com/Plants/Perennials/A_files/Aj-Aq.htm
Dvě mám poněkud zaverbenované, pár kvítků, rozkvetly až nedávno.
A.Atkinson
Lorelei - masitější květy než předcházející, rub růžový. "Věkem" světlá.
Max Vogel ještě v poupatech
hotová jsem z Little Princess. Kvete od 7.8. Pauzu si dala v horkách ( to měla tak 2 - 3 kvítky ), teď je zase usilovná. Fotky jsou dnešní.
Nízká, zajímavé je, že květy jsou na stonku po jednom
( tu jsem si neodpustila přiložit 2x jednou detail, podruhé trsíček ).