Lily, též děkuji za upozornění na knihu.
Mě fascinuje mj. ta barevná proměna záhonu.
Dovolím si sdělit své zkušenosti s někt. rostlinami v záhonu vysazenými. V podstatě pěstuju skoro všechny ve skladbě záhonu zahrnuté rostliny, pokud nemám přímo uváděný kultivar, pěstuju ( či pěstovala jsem ) podobný. Vyjímkou je gaura - na tu jsem si nikdy kvůli mým mrazovým podmínkám netroufla.
Zimu 2011/2012 u mne nepřežily eremurusy, centranthusy + catananche ( později v roce vyklíčily nové rostliny ze semenné zásoby, nekvetly však, tudíž ani netuším, zda přežila pouze fialová či i bíle kvetoucí jejichž nových semenáčků mívám v porovnání s fialovou méně. )
Knautii M.Midget mám loni novou. Kupovala jsem si ji kvůli uváděné výšce ( splnila, hurá ). Opravdu je ve srovnání s "obyčejnou" knautií výškově poloviční.
Trochu mne překvapilo, že i délka kvetení byla ( dá se říci ) poloviční, nicméně i tak poměrně dlouhá. Doufám v prodloužení s nárůstem trsíku. V závěru sezóny se na listech objevilo padlí ( nepravé ), nevýznamně. Normální knautii jsem měla čistou.
Sápu - phlomis pěstuji tuberosu. Překvapilo mne bezproblémové přežití, považovala jsem ji za problémovější.
Chci napsat, že je to jedna z rostlin u níž očekávání bylo vyšší než skutečnost. Květy uspořádané v těch soustředěných kruzích vypadají kouzelně. Bohužel, na můj vkus kvete pouze krátce + poměrně časně. Následně odkvetlé stonky zhnědly - a jak mi odkvetlé semeníky běžně nevadí, u ní jsem se s nimi nemohla nějak vyrovnat. Možná je to i umístěním, v okolí byly rostliny, které ještě měly kvetení před sebou, hnědá mne pohledově rušila.
Naopak, příjemně mne překvapilo setrvání agastache ( mám Black Adder ). S průběhem zimy jsem ji odepisovala, na jaře však obrazila ( namrzlá trochu byla, popravdě ). Tím jí i déle trvalo než se zregenerovala, kvetla tedy až později.