Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky II

Re: Trvalky II 20. říj 2012 21:18 #284492

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Zdenko, rebricky jsem osmikala u zeme po prvnim kveteni, koncem cervence nebyly uz vubec pekny.Znovu vyrasily a ty, ktery maji jeste dost slunce, znovu kvetou.Ale tak nejak skromneji, samo.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: zdenka

Re: Trvalky II 21. říj 2012 17:51 #284520

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
007_2012-10-21.JPG

Mám velkou radost z ploštičníku,ale stejně ho budu muset přesadit.V koruně tůje bydlí hejno vrabců a aby mi někdo ... na takovouhle éterickou krásu,to teda ne-e.Úplně mu to spálilo listy.I nezmar mahon má fleky,hosta je jak prostřílená.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: jana H

Re: Trvalky II 07. lis 2012 19:50 #285110

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Na DODu se mi líbil tenhle oměj.Že kvetl až touhle dobou.Můj,vypěstovaný ze semínek,zakvete VI-VII a konec.Trochu jsem googlila-myslíte,že by to mohl být některý aconitum carmichaellii?
9.JPG
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 07. lis 2012 21:43 #285111

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
jj, nejspíš ano :laugh:
www.garten.cz/a/cz/6478-aconitum-omej/

( mám stejně jako ty časný - A. napellus )
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: mišpule

Re: Trvalky II 10. lis 2012 07:05 #285129

• Alena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 236
PB100090.JPG

Přátelé, nebuďme smutní, jara se dočkáme. Už se objevily první kvítky čemeřice.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: zdenka, mrk, mišpule, Evka

Re: Trvalky II 11. lis 2012 17:02 #285162

• Květa
  • Moderator
Aleno, to je krása...

inspirována tebou jsem se na jednu šla také kouknout, nad zemí se zdvihají poupata.. :S
musím ještě zkontrolovat Cinnamon Snow..
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 11. led 2013 15:54 #285956

• Lili
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 39
Všem se vám líbily Honzovy fotky z Dendrologické zahrady - ty krásné trvalkové záhony na kopci nad rybníkem. Jestlipak víte, že všechnu tuhle krásu ve fotografiích a popisech můžete najít v knížce která vyšla někdy v loňském roce.
Koupila jsem si jí na pokladně v Dendro, když jsme byly obdivovat "podzimní tanec trav". Stála něco přes stovku.

trvalky1.JPG

Pokud vím, tak jí na webu prodává i Český svaz perenářů .

a ještě náhled dovnitř:

trvalky4.JPG

trvalky2.JPG

trvalky3.JPG
Poslední úprava: 11. led 2013 15:57 od Lili.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., zdenka, Vlaďka, HanaK, mrk, patka, helena, Kachnishte, mišpule, Evka a tento uživatel má 2 dalších poděkování

Re: Trvalky II 11. led 2013 19:12 #285957

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Lili velky dik za tip. Chystame se tam na vylet, ale kdyby se dala objednat, to by byla nadhera na predjarni abstaky
Poslední úprava: 11. led 2013 19:14 od Vlaďka.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 12. led 2013 12:47 #285959

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Taky moc děkuji za upoutávku a připomenutí Dendrolky. Určitě bych ráda viděla zahradu na jaře, v létě a na podzim, kvůli proměnlivé výsadbě. Jinak je zde odkaz na tu knížečku: www.pereny.info/nabizime.html . Snad se dostane na všechny, už ji mám objednanou :) .
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 18. led 2013 12:12 #285994

• Květa
  • Moderator
Lily, též děkuji za upozornění na knihu.

Mě fascinuje mj. ta barevná proměna záhonu.

Dovolím si sdělit své zkušenosti s někt. rostlinami v záhonu vysazenými. V podstatě pěstuju skoro všechny ve skladbě záhonu zahrnuté rostliny, pokud nemám přímo uváděný kultivar, pěstuju ( či pěstovala jsem ) podobný. Vyjímkou je gaura - na tu jsem si nikdy kvůli mým mrazovým podmínkám netroufla.

Zimu 2011/2012 u mne nepřežily eremurusy, centranthusy + catananche ( později v roce vyklíčily nové rostliny ze semenné zásoby, nekvetly však, tudíž ani netuším, zda přežila pouze fialová či i bíle kvetoucí jejichž nových semenáčků mívám v porovnání s fialovou méně. )

Knautii M.Midget mám loni novou. Kupovala jsem si ji kvůli uváděné výšce ( splnila, hurá ). Opravdu je ve srovnání s "obyčejnou" knautií výškově poloviční.
Trochu mne překvapilo, že i délka kvetení byla ( dá se říci ) poloviční, nicméně i tak poměrně dlouhá. Doufám v prodloužení s nárůstem trsíku. V závěru sezóny se na listech objevilo padlí ( nepravé ), nevýznamně. Normální knautii jsem měla čistou.

Sápu - phlomis pěstuji tuberosu. Překvapilo mne bezproblémové přežití, považovala jsem ji za problémovější.
Chci napsat, že je to jedna z rostlin u níž očekávání bylo vyšší než skutečnost. Květy uspořádané v těch soustředěných kruzích vypadají kouzelně. Bohužel, na můj vkus kvete pouze krátce + poměrně časně. Následně odkvetlé stonky zhnědly - a jak mi odkvetlé semeníky běžně nevadí, u ní jsem se s nimi nemohla nějak vyrovnat. Možná je to i umístěním, v okolí byly rostliny, které ještě měly kvetení před sebou, hnědá mne pohledově rušila.

Naopak, příjemně mne překvapilo setrvání agastache ( mám Black Adder ). S průběhem zimy jsem ji odepisovala, na jaře však obrazila ( namrzlá trochu byla, popravdě ). Tím jí i déle trvalo než se zregenerovala, kvetla tedy až později. :up :up
Poslední úprava: 18. led 2013 12:15 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., zdenka, varouch, helena, mišpule
Moderátoři: Eva L., Květa