Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky

Re:Trvalky 12. bře 2010 11:00 #3987

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
o bílé salvii s.V.White v Č. nevím, bohužel. Taky bych ji brala.

Z teplot mám taky depku, jaro se letos někde toulá.
Malinko možná potěším, na libertii holomrazy posledních dnů zdá se nijak škody nepáchají. Francoe omrzly staré listy, srdíčko je stále OK.

ad helleborus Cinnamon Snow.

Po čemeřindách z Gold Collection pasu, samo jsem Cinnamon Snow na podzim neodolala. V Lib. byla slevněná na 150,-, Eva je pro nás kupovala. ( za cca 14 dnů je vyprodávali ks á 10 Kč !!!!, křísila jsem se:ohmy: ).

ke křížení - nevšimla jsem si, Dreslo, dík za upozornění.
Nedohledala jsem žádné další info, nicméně - mám zasazenou čistou H. lividus ( Z8 ), přežila mi obě minulé tuhé zimy. Cíleně ji zasypávám kupičkou sněhu, stačí jí to. Kříženec h.lividus a h.niger by měl být snad tedy v poho, přežít by měl. Jen záleží na době, kdy bude nasazovat květní poupata, mohla by omrzávat. H.lividus je u mně nejpozdnější ( kvete až v dubnu ), h. niger v současné době květní poupata tvoří. U C.Snow udávají časnou dobu kvetení, uvidí se.
Mám tu z choulostivých čemeřic ještě Helleborus argutifolius (H.corsicus) - minulé dvě zimy omrzlo vše nad zemí vč. květních poupat ( dělá je již na podzim ), loni v poho obrazila z kořenů. Holt mi nekvetla, ale krásně ostnaté listy stačí...

Obě C.Snow opatrovala přes zimu Eva, byly ve skleníku, snad napíše víc.

Na C.Snow jsem se chodila přes zimu dívat do Baum. v Bolce. Od podzimu nezalité, nechali venku, na pultech. Byly vaflé ještě před mrazy, suchem. Teď jsou mrtvé, furt za 299,-.:blink:
Téma bylo zamčeno.

Re:Trvalky 12. bře 2010 11:31 #3991

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Jen abych doplnila Květu - čemeřice byly ve skleníku zapuštěné v zemi a přikryté textilkou. Dokonce i ve dnech největších mrazů, kdy i ve skleníku bylo -10°, vypadaly spokojeně, měly nasazená poupata.

Stav v únoru

DSC00739.JPG
Téma bylo zamčeno.

Re:Trvalky 12. bře 2010 11:41 #3994

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
TAk musím oponovat. Neodolala sem a objednala poprvé od LB, dnes to dorazilo - tři pivoně z toho jerdna polezlá bílou plísní s jedním půčkem, tři bohyše jedna má puk dvě nic, z toho si myslím že ta jedna bude fakt mrtvá, potom jeden nevěstin závoj nedá se poznat jestli je živý a dvě klejichy taktéž,...Tak nevím jestli to mám nafotit a přesto zasadit do květníků a uvidím co to udělá nebo reklamovat hned,...Sem zklamaná, Jinak u Basíka objednávám 3 roky vždy jaro i podzim, většinou neodolám i potom ve slevách cibuloviny a vždy vše úplně super, jak bohyše, cibule, hlízy, trvalky, keříky,...prostě vše 100% pokaždé,....sice vyzvedávám osobně, ale vždy je to připravené předem.Mám tu plesnivku namočit do slabého hypermangánu nebo co s tím?
Téma bylo zamčeno.

Re:Trvalky 12. bře 2010 12:35 #4002

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Nejdřív k čemeřicím - Evo, jsou náádherné!
Tak která je sakryš synonymem h.corsicus? Argutifolius, nebo lividus??? Myslela jsem si, že lividus www.panoramio.com/photo/429061 , ale argutifolius dává větší smysl, pokud se rozebírá křížení s h.niger.
ballardiae (=nigriliv) = lividus X niger
nigercors = corsicus X niger
ericsmithii (=nigristern) = sternii X niger
sternii = lividus X argutifolius

Pěstuju nigercors (Corsican Green) a ta mi po loňské zimě částečně vyhnila. Letos bych to tipla na dokončení loňského fiaska.
sternii (snad to není argutifolius, měla jsem ji kdysi taky), té loni omrzly vysoké výhony a vyrážela na jaře od země, podobně jako Květina.
ericsmithii. Mám 2, Pink Beauty od ofouse a pak jakousi noname z místního zahradnictví. Ty nebyly loni vůbec poškozené. No name narostla do velkého lívance a je nádherná. Ale kvete až v dubnu-květnu (niger má už teď květy), a květy vydrží celou sezónu.

Corsican Green
IMG_2087.jpg
Téma bylo zamčeno.

Re:Trvalky 12. bře 2010 12:37 #4005

• kaja
ahoj - koupila jsem v Horn. pivoňku a kosatec . nevím, jestli bude jak na snímku. K.
P3080068.JPG
Téma bylo zamčeno.

Re:Trvalky 12. bře 2010 12:40 #4007

• kaja
a kosatec
P3080070.JPG
Téma bylo zamčeno.

Re:Trvalky 12. bře 2010 12:41 #4008

• dresla
  • Moderator
Tu jsem tam Kajo koupila taky:)

ericsmithii Pink Beauty
IMG_2085.jpg
Téma bylo zamčeno.

Re:Trvalky 12. bře 2010 12:43 #4009

• kaja
Dreslo ta zelená čemeřice je úžasná. ----dnes mi přišel katalog od Austina -nádhera. K.
Téma bylo zamčeno.

Re:Trvalky 12. bře 2010 12:45 #4010

• dresla
  • Moderator
ericsmithii no name
hel_ericsmithii.jpg
Téma bylo zamčeno.

Re:Trvalky 12. bře 2010 13:24 #4025

• dresla
  • Moderator
lenpel wrote:
Tak nevím jestli to mám nafotit a přesto zasadit do květníků a uvidím co to udělá nebo reklamovat hned

Tak to vyfoť a dej jim vědět, že se ti nezdají, dáváš do květníků a pokud nevzejdou, že se ozveš.
Mám s nimi dobré zkušenosti, co se reklamací týká. A někdy mě to samotnou štve za ně. Pošlou 20 pivoněk a jedna zřetelně mrtvá. Asi mají nabaleno do sáčků předem, ale je přes ně vidět, že nemá žádný puk. Kdyby byli trošku pozornější, tak si musí všimnout a ušetří si další poštovné. Hosty jsem od nich taky mívala, většina byla živá, ale některé měly X-virus. Takže ty je lepší brát u ofouse. Letos má mnohem nižší ceny. www.hosta.cz/sale-site/objednani-hosta-cz.php
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa