o bílé salvii s.V.White v Č. nevím, bohužel. Taky bych ji brala.
Z teplot mám taky depku, jaro se letos někde toulá.
Malinko možná potěším, na libertii holomrazy posledních dnů zdá se nijak škody nepáchají. Francoe omrzly staré listy, srdíčko je stále OK.
ad helleborus Cinnamon Snow.
Po čemeřindách z Gold Collection pasu, samo jsem Cinnamon Snow na podzim neodolala. V Lib. byla slevněná na 150,-, Eva je pro nás kupovala. ( za cca 14 dnů je vyprodávali ks á 10 Kč !!!!, křísila jsem se:ohmy: ).
ke křížení - nevšimla jsem si, Dreslo, dík za upozornění.
Nedohledala jsem žádné další info, nicméně - mám zasazenou čistou H. lividus ( Z8 ), přežila mi obě minulé tuhé zimy. Cíleně ji zasypávám kupičkou sněhu, stačí jí to. Kříženec h.lividus a h.niger by měl být snad tedy v poho, přežít by měl. Jen záleží na době, kdy bude nasazovat květní poupata, mohla by omrzávat. H.lividus je u mně nejpozdnější ( kvete až v dubnu ), h. niger v současné době květní poupata tvoří. U C.Snow udávají časnou dobu kvetení, uvidí se.
Mám tu z choulostivých čemeřic ještě Helleborus argutifolius (H.corsicus) - minulé dvě zimy omrzlo vše nad zemí vč. květních poupat ( dělá je již na podzim ), loni v poho obrazila z kořenů. Holt mi nekvetla, ale krásně ostnaté listy stačí...
Obě C.Snow opatrovala přes zimu Eva, byly ve skleníku, snad napíše víc.
Na C.Snow jsem se chodila přes zimu dívat do Baum. v Bolce. Od podzimu nezalité, nechali venku, na pultech. Byly vaflé ještě před mrazy, suchem. Teď jsou mrtvé, furt za 299,-.