Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky

Re:Trvalky 12. bře 2010 13:31 #4029

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
lenpel wrote:
TAk musím oponovat. Neodolala sem a objednala poprvé od LB, dnes to dorazilo - tři pivoně z toho jerdna polezlá bílou plísní s jedním půčkem, tři bohyše jedna má puk dvě nic, z toho si myslím že ta jedna bude fakt mrtvá, potom jeden nevěstin závoj nedá se poznat jestli je živý a dvě klejichy taktéž,...Tak nevím jestli to mám nafotit a přesto zasadit do květníků a uvidím co to udělá nebo reklamovat hned,...Sem zklamaná, Jinak u Basíka objednávám 3 roky vždy jaro i podzim, většinou neodolám i potom ve slevách cibuloviny a vždy vše úplně super, jak bohyše, cibule, hlízy, trvalky, keříky,...prostě vše 100% pokaždé,....sice vyzvedávám osobně, ale vždy je to připravené předem.Mám tu plesnivku namočit do slabého hypermangánu nebo co s tím?

Lenpel, rozhodně nafoť. Já už fotím vždycky seriál od rozbalení krabice po vyndání z obalů. Což o to, nevěstin závoj i klejichy mají dost času na obražení, je brzo....Asi bych jim napsala hned, že se mi dodávka nezdá, s tím, že později budu reklamovat ( podle toho, co bude OK a co ne ).
U bohyšek by měl být vidět po rozhrnutí toho starého lůžka pupen. Zase bych nafotila, zasadila, dala do tepla narychlit - a uvidí se.
Pivůni nafotit dtto. Umýt buď hypermanganovým roztokem nebo nějakým fungicidem ( např. Fundazol ).

Už se ke stavu kytek od zásilkovek vyjadřuju dost nerada, páč si
a) připadám jako kolovrátek, meloucí furttosamý
b) zkušenosti jednotlivců se mohou lišit, třeba jsem měla prostě smůlu, nelze paušalizovat. Navíc, poslední velké objednávky jsem dělala někdy před 3 lety, třeba (:S ) se stav zlepšil.

Objednávám už jen malé množství ( 2 - 3 ks, kt. neodolám, levné + pokud možno, u kt. není moc velká pravděpodobnost záměny ). K někomu se připíchnu. Všechny piplám.
Od obj. u LB mne odradily kultivarové záměny ( pryšců ), denivek ( zajímavé, že špatně přišly drahé kultivary, jejichž cena začínala nad 100,- Kč, že...:S ). Hosty už vůbec, přišly virozní. A reklamace po 2 letech vyloučená ..

LG - letos u nich mám obj. cca 4 ks čehosi, až přijde, podám info. Já si na ně zas až tak stěžovat nemůžu, pro kytky jsem jezdila osobně ( neutrpěly poštou ), když mi poslali jiné kultivary, zarputile jsem reklamovala. Reklamační proces byl ze všeho, co jsem u různých absolvovala nejpříjemnější, bez rozčilování.
Nakonec se zmýlili v jejich neprospěch, reklamované jsem obdržela 2x ( sice furtšpatně, ale 2x ), potřetí poslali zpět peníze.
Nezapomenutelná pro mne je story s vysvětlováním, že "variegátní kokořík by měl FAKT mít bílou na listech".

Co se týká p. Basika, vím, že převážná většina zákazníků si ho chválí. Brala jsem od něj na podzim ( kapradí, kakosty, phloxy ), spokojenost, hezky narostlé. Teď na jaře pár lilií, cibule hezké. Špatné pro mne je, že si u něj nemám moc z čeho vybrat ( úzký sort. ). Z objednávek jsem navíc vyloučila i hosty ( jiné kultivary, viroza ).

čemeřindy by si zasloužily samostatné vlákno, ne ?
Téma bylo zamčeno.

Re:Trvalky 12. bře 2010 16:08 #4072

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
díky za rady,....udělám to tak nafotím a napíšu hned maila. Štve mě, že pupen nemusí být vidět nebo ho prostě nepozná, ale bílá plíseň,....je vidět na první pohled i přes pytlík,....
Já jinak objednávám u Basíka stále, protože si stále mám co vybrat,....zahrada je tři roky a udělaná z ničeho, u pelců růže sem objednávala že sem se byla podívat u nich v létě na poli a objednal ahned tam a pak čekala mimochodem bylo to nádherná návštěva, kvetoucí pole, u najmanů sem objednávala vřesovištní, které byly, sice menší ale perfektně zakořeněné a přežily loňské holomrazy 14 z 15.Příští týden mi dorazí opět. A samozřejmě pan Šíp, ostatní nezkouším a nepokouším, u LB sem neodolala - taky jen devět kousků co ještě nemám,....už to neudělám, mám perfektní zkušenosti se Žižkovejma, ale tam sem byla osobně a vše maj hodně dobře rostlé. Jinak si spíš objednu zahradnictví a přivezu,...tak uvidím jak to dopadne. Vždycky si něco vyhlídnu na netu a pak když je cesta na dovču atd. zastavim se tam a muž je pak z toho hotov protože jedeme z dovolené nejen narvaný hadrama ale i kytkama,....Letos jižní morava musím udělat průzkum kde se stavit:laugh:
Téma bylo zamčeno.

Re:Trvalky 12. bře 2010 16:42 #4084

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Dreslo, tvé čemeřice jsou úžasné. Kvetou tak bohatě proto, že jsou na sluníčku ? Podle fotek to vypadá, že je máš na poli a tam, pokud si vzpomínám, je stínu velice poskrovnu. To tedy jsou exempláře !:ohmy:

Kájo, asi takhle bude vypadat tvoje pivoňka Primevére

Primev__re_2.JPG
Téma bylo zamčeno.

Re:Trvalky 12. bře 2010 23:24 #4118

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Na tuhle pivůni se taky těším.

Evo, mám je na osluněných místech stinného záhonu, takže občas stín, ale víc slunce. Největší z nich, ericsmithii má slunce nejvíc. Je zasazená tak 5 let. Je to výborný kultivar, hodně přirůstá, moje zásluhy jsou nulové.
Téma bylo zamčeno.

Re:Trvalky 14. bře 2010 22:27 #4249

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
:angry: :angry:
Květo, tak pryšce to mají asi za sebou. Mráz bez sněhu se na nich vyřádil.:angry:
Téma bylo zamčeno.

Re:Trvalky 15. bře 2010 00:35 #4250

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Dreslo, moje taky. Po odtátí sněhu byly jakžtakž, holomrazy je dodělaly. Budu ráda, když obrazí aspoň od kořenů. Zajímavé je, že Black Pearl je stále OK.
Dva byly ( a stále ještě jsou ) pod zbytky sněhu, další mám zazálohované ( netuším jestli všechny ).
Francou to postihlo taky hodně.

Největší starosti ( momentálně ) mi působí Cercis F.Pansy. Po loňském namrznutí mi dost hezky zregeneroval, jen už holt neměl terminál, ale asi 5 větví. Jednu z nich mi nalomil odtávající sníh. Prozatímně jsem ji sice stáhla roubovací páskou a zamazala... ale stejně chodím kolem a váhám, jestli ji mám uřezat.. páč hojit by cercisy neměly umět. Vzhledem k stejně silným mrazům jako loni se bojím,abych uříznutím nepoškodila třeba to, co by bylo živé.
Navíc, SeTo mi někam zabordelil pilku zlodějku...venku je boží dopuštění, blýská se, hřmí, sněží jak na vánoce... broskvoně nemám postříkaný... chjo.. :(
Téma bylo zamčeno.

Re:Trvalky 15. bře 2010 11:33 #4265

• fanynka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1611
Květo doporučila bys mi nějaké vytrvalé a vyzkoušené a krásné a odolné a dostupně šalvěje - mám klasickoui lékařskou a šalvěj hajní?
Jestli toho nechci moc.

Ta tvoje na fotce s. sclarea vor. turk.... se dá koupit běžně semínka?

Už nemůžu vydržet a vyjíždím se podívat do Hornbachu na Č.Mostě podívat se, co bych si koupila. Mám silný pocit, že jste mě zblbly na pivoňky,
tak doufám, že si něčím udělám radost a že mě nenaštvou.
Rozhánějte mraky, ať už ten sníh jde k čertu.:kiss:
Téma bylo zamčeno.

Re:Trvalky 15. bře 2010 16:45 #4281

• fanynka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1611
Tak jsem to zvládla a přivezla jsem si 2 pivoňky:

Sarah Bernhard - možná vidím prenatální fázi puku

Karl Rosenfield - má 2 puky

Musím je dát samo do květníku, ale ................. do tepla, do zimy, zalít, zarosit, zapařit, nechat na sucho ?????

Teď bych potřebovala odborné vedení :dry:

Koncem týdne se chystám do Lysé na Zemědělce - chtěla bych si vyhlídnout nějakou trávu - středně velkou do bronzova, červena, není to blibost? Tam jsou taky stánky s tímhle zbožím co?
Téma bylo zamčeno.

Re:Trvalky 15. bře 2010 17:24 #4287

• Šárka
Fanynko - semeno Salvia sclarea var. turkestanica je ke koupi na www.aev-vs.cz ve skupině dvouletek, jen trochu nešťastně používají českou terminologii , takže je vedena jako šalvěj muškátová
Téma bylo zamčeno.

Re:Trvalky 16. bře 2010 12:17 #4316

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Pro info: dnes mi dorazila zásilka vřesovištních od Najmanů. Přikládám foto v jakém stavu jen co asi můžete čekat,...nevím jestli od nich objednáváte. Já již po druhé objednala v akci vřesovištní - nevýhoda pro některé z Vás je že pokud jsou v akci sou vybírány kultivary prodejci tak aby Vám přišla směs a nejsou popsány jmény. Mě to nevadí, protože je mám na doplnění mezi záhon jehličnanů....Ale vždy si napíšu že chci od každého alespoň tři kusy a sezazuju je k sobě aby vytvořily bochan.Vždy přijdou jak vřesy,vřesovce tak i debécie. Cena 10,.ks. Ale pokud si objednáte normálně přijdou stejně pěkné a vytální rostlinky, samozřejmě popsaný kultivary
P3160305.JPG
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa