Eva.Trifon napsal:
Odpovídala jsem Vlaďce, protože mi PW květy nedělá, mám ji rok a tak se divím, že Vlaďka ji má několik let a nekvete ji. Nevím taky proč nemá šanci u Vlaďky. Já ji jen odstřihla zmrzlé konce. Nevím co s ní dělat, jak ji stříhat. Má se tedy střihat více, či ne.
tak zkopíruju sama sebe, odpovídala jsem na podobný dotaz na W., abych nemusela plodit znovu.
ad Vanille Fraise/ stříhání
Vanille má velmi velké květy, těžké. Ptž. kvete na letošním dřevě, jsou výhony ohebné a občas se mohou sklápět zpět k zemi ( když kouknete na fotky na netu, uvidíte ji občas podepřenou klacíky ).
I proto se umisťuje v soutěžích hůř než podobně kvetoucí ( taky bakule ) Limelight.
Paniculatam nevadí vápenná půda, rostou i na plném slunci ( jen chtějí víc vody ). V závislosti na umístění dříve/později kvetou i se vybarvují + mají přírůstky v roce.
Např. ve stínu se může stát, že paniculata, kt. by se měla zbarvit zůstane bílá a pak květ rovnou zhnědne.
V místě, kde letos má paniculata list, př. rok utvoří pupen z kt. půjde větvička na jejímž konci bude květ.
Což je základní znalost pro střih. Stříhám na jaře, klidně až jsou vidět pučící pupeny ( u jednotlivých kult. různá doba probuzení ).
Stříhat se ale vůbec nemusí, poroste stále do výšky - jen květy budou stále menší a menší ( páč bude hodně větví ). Pokud ji budete vyholovat jednu větev, uděláte kmínek. V požadované výšce pak možno zapěstovat korunku.
Roční přírůstek u paniculat ( podle kultivaru ) činí od 30 cm do 1 m. Závisí i na množství vody, hnojení. Letos jsou přírůstky vyšší.
A zpět k Vanille - u ní právě pro ty ohýbající se větvičky se mi lépe osvědčil co nejkratší střih. Na dva pupeny ( možno pak na dva pupeny na každé větvičce ).
Pro intenzivnější vybarvení je lépe poměrně dost slunce, prý chce studený srpen ( ale co je na poslední větě pravdy netuším, psali to Francouzi a co je pro ně studený srpen ví asi jen oni ).
Tož tak.
----
psala jsem to zaměřené na Vanille F., ale v podstatě totéž platí pro každou paniculatu. Když se nestřihne, bude vyšší a vyšší, a bude mít menší ( ale větší množství ) květy.
tady je to možná vidět
V popředí je Kyushu. Asi dva roky jsem jí nechávala pouze jeden terminál, pak jsem ho zaštípla. Teď je vedená cca 3. rokem ( z toho jeden zanedbávaná, ušlápnutá Misc. ) do stromečku, neroubovaného. Na jaře jsem ji šmikla každou větvičku v korunce na dva pupeny.
Limelight v pozadí jsem první dva ( cca ? ) roky po zasazení nestříhala. V podstatě dosáhl této výšky, pak už takhle velké množství květů neutáhl ( byly menší ). Na jaře mu mírně zakrátím větve kt. chci ponechat, odstraním větve příliš keř zahušťující, jdoucí dovnitř keře. Přiroste cca 40 cm, na konci každé větve kvete ( na jednoletém dřevě ).
Vanille F. stříhám každoročně skoro až u země ( dva pupeny ), má těžké květy, váhnou se a chci víc větví od země. Pinky Winky - tu mám roubovanou, jeden rok jsem nestříhala, korunka pak stála za houby. Od té doby šmikám na jeden - 2 pupeny každou větvičku v korunce.
Dart´s L. D. nestříhám vůbec.
Tím jsem popsala snad všechny varianty - nestříhat/jemně upravovat starší keř/udělat si vlastní strom/ roubovanec na podnož/ a nejběžnější - na jaře zakrátit.
Kvetou všechny, oni si stejně dělají, co chtějí.

Přihnojuju na jaře Cereritem.