Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Hortenzie

Re: Hortenzie 12. srp 2011 20:07 #266073

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Hotovo ;)
Minulý týden jsem se chlubila ES nákupy: Mám Bailmer jeden modrý a jeden růžový. Moc ráda bych je tak udržela... to jsem na ně ( a na sebe ( zvědavá.
hbailmermodra.jpg

hbailmerruzova.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Rhea, JaninkaH

Re: Hortenzie 12. srp 2011 20:08 #266074

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
A velkou radost mi dělá H. panic. Grandiflora. Je opravdu grandi...ozní :up
hgrandiflora.jpg
Poslední úprava: 12. srp 2011 20:09 od Vlaďka.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., zdenka, fanynka, lenpel, JaninkaH, Doubravka, Lenas

Re: Hortenzie 12. srp 2011 22:23 #266084

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Vlaďka napsal:
U mne zase s kvetením stávkuje loňský Limelight. Samé listy. Ale alespoň pěkně naroste.Jestli nezmrzne.

no, kdyby to bylo o chvíli dřív, řekla bych ti, ať ji přihnojíš na list. Teď už nevím, nevím... zmrznout by ale i po přihnojení neměla, stejně ji budeš na jaře stříhat, ne ?
Mně se květy na Vanille začaly dělat teprve před 14 dny ( možná 3 týdny ).

kde je záplava dalších fotek ? co ? :lol:
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 12. srp 2011 22:45 #266085

• Květa
  • Moderator
Eva.Trifon napsal:
Odpovídala jsem Vlaďce, protože mi PW květy nedělá, mám ji rok a tak se divím, že Vlaďka ji má několik let a nekvete ji. Nevím taky proč nemá šanci u Vlaďky. Já ji jen odstřihla zmrzlé konce. Nevím co s ní dělat, jak ji stříhat. Má se tedy střihat více, či ne.

tak zkopíruju sama sebe, odpovídala jsem na podobný dotaz na W., abych nemusela plodit znovu.
ad Vanille Fraise/ stříhání

Vanille má velmi velké květy, těžké. Ptž. kvete na letošním dřevě, jsou výhony ohebné a občas se mohou sklápět zpět k zemi ( když kouknete na fotky na netu, uvidíte ji občas podepřenou klacíky ).

I proto se umisťuje v soutěžích hůř než podobně kvetoucí ( taky bakule ) Limelight.

Paniculatam nevadí vápenná půda, rostou i na plném slunci ( jen chtějí víc vody ). V závislosti na umístění dříve/později kvetou i se vybarvují + mají přírůstky v roce.

Např. ve stínu se může stát, že paniculata, kt. by se měla zbarvit zůstane bílá a pak květ rovnou zhnědne.

V místě, kde letos má paniculata list, př. rok utvoří pupen z kt. půjde větvička na jejímž konci bude květ.

Což je základní znalost pro střih. Stříhám na jaře, klidně až jsou vidět pučící pupeny ( u jednotlivých kult. různá doba probuzení ).

Stříhat se ale vůbec nemusí, poroste stále do výšky - jen květy budou stále menší a menší ( páč bude hodně větví ). Pokud ji budete vyholovat jednu větev, uděláte kmínek. V požadované výšce pak možno zapěstovat korunku.

Roční přírůstek u paniculat ( podle kultivaru ) činí od 30 cm do 1 m. Závisí i na množství vody, hnojení. Letos jsou přírůstky vyšší.

A zpět k Vanille - u ní právě pro ty ohýbající se větvičky se mi lépe osvědčil co nejkratší střih. Na dva pupeny ( možno pak na dva pupeny na každé větvičce ).

Pro intenzivnější vybarvení je lépe poměrně dost slunce, prý chce studený srpen ( ale co je na poslední větě pravdy netuším, psali to Francouzi a co je pro ně studený srpen ví asi jen oni ).

Tož tak.
----
psala jsem to zaměřené na Vanille F., ale v podstatě totéž platí pro každou paniculatu. Když se nestřihne, bude vyšší a vyšší, a bude mít menší ( ale větší množství ) květy.
tady je to možná vidět

P1090437.JPG

V popředí je Kyushu. Asi dva roky jsem jí nechávala pouze jeden terminál, pak jsem ho zaštípla. Teď je vedená cca 3. rokem ( z toho jeden zanedbávaná, ušlápnutá Misc. ) do stromečku, neroubovaného. Na jaře jsem ji šmikla každou větvičku v korunce na dva pupeny.
Limelight v pozadí jsem první dva ( cca ? ) roky po zasazení nestříhala. V podstatě dosáhl této výšky, pak už takhle velké množství květů neutáhl ( byly menší ). Na jaře mu mírně zakrátím větve kt. chci ponechat, odstraním větve příliš keř zahušťující, jdoucí dovnitř keře. Přiroste cca 40 cm, na konci každé větve kvete ( na jednoletém dřevě ).
Vanille F. stříhám každoročně skoro až u země ( dva pupeny ), má těžké květy, váhnou se a chci víc větví od země. Pinky Winky - tu mám roubovanou, jeden rok jsem nestříhala, korunka pak stála za houby. Od té doby šmikám na jeden - 2 pupeny každou větvičku v korunce.
Dart´s L. D. nestříhám vůbec.
Tím jsem popsala snad všechny varianty - nestříhat/jemně upravovat starší keř/udělat si vlastní strom/ roubovanec na podnož/ a nejběžnější - na jaře zakrátit.
Kvetou všechny, oni si stejně dělají, co chtějí.:lol: Přihnojuju na jaře Cereritem.
Poslední úprava: 12. srp 2011 22:50 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., zdenka, Rhea, Vlaďka, lenpel, JaninkaH, chrast, Doubravka, Kachnishte, Lenas

Re: Hortenzie 13. srp 2011 19:26 #266134

• danate1
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1029
026_2011-08-13.JPG

neodolala jsem hovarii MIRAI
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Rhea, JaninkaH, chrast

Re: Hortenzie 13. srp 2011 19:27 #266135

• danate1
  • Platinum Boarder
024_2011-08-13-2.JPG

a v květináči
Poslední úprava: 13. srp 2011 19:29 od danate1.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Rhea, maggi, JaninkaH, chrast, evai

Re: Hortenzie 13. srp 2011 19:34 #266136

• danate1
  • Platinum Boarder
012_2011-08-13.JPG

Kyushu mám taky a taky mě nějak nenadchla...
nejvíc jsem asi stále nadšená z Limelight a arborescens annabelle
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., chrast

Re: Hortenzie 13. srp 2011 20:21 #266142

• JaninkaH
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1780
Danate :up , udělala sis moc pěknou radost, také bych neodolala.
Květo díky, krásně shrnuto, moc pěkně jsi to popsala, potvrzuju (ale samo, že nemám tolik druhů). Jo a taky jsem odvázaná z Limelightu, můj má už něco přes 160 cm, je z něho pořádný křisko.
IMG_3891.JPG

A přidávám Pink Diamond, ten mám pidi, je z loňska.
IMG_3840.JPG

IMG_3850.JPG

a Pinky Winky - zdá se mi, že mám letos menší květy, než loni. EvoL, vyfoť nám svoji krásku, prosím :)
IMG_3865.JPG

Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Rhea, lenpel, maggi, chrast

Re: Hortenzie 13. srp 2011 21:51 #266147

• Květa
  • Moderator
Dani, Mirai do zákoutíčka sedí, jak kdyby tam byla odjakživa. Krasavice..

Janinko, budu achiachat nad tvými. Jsou :up .
Njn, nad Limelightem se shodneme asi všechny. Je z nich nej.
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 13. srp 2011 21:54 #266148

• Květa
  • Moderator
JaninkaH napsal:

a Pinky Winky - zdá se mi, že mám letos menší květy, než loni. EvoL, vyfoť nám svoji krásku, prosím :)

a ještě taky Phantoma... nejlépe s rozměry.:lol: Fakt jsem na velikost koukala jak malý Jarda.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.
Moderátoři: Eva L., Květa