Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva

Re:Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 17. led 2011 19:28 #242490

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Jaké máte zkušenosti s hnojením popelem ze dřeva? Mám (a budu mít neustále) možnosti denně tak 15l popela čistě ze dřeva, mám to kompostovat, nebo můžu přímo k rostlinám (ne všechno a ne furt, samozřejmě)?
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 17. led 2011 19:38 #242491

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
Já to průběžně sypu kam mě napadne, máme tu kyselo tak snad to popel malilinko srazí. Je pravda, že hi nemám tolik co Ty. Posypávala bych průběžně louku, kdybych se k nípřes sníh dostala. Ten dřevěnný popel se v louce úplně ztratí beze stop.

Re:Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 17. led 2011 20:07 #242492

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
Amazonko, to snad není možné, tolik popela denně. Máte nějaký obrovský kotel? My topíme jen dřevem v krbové vložce a máme po 14 dnech cca 1 kýbl. Pravda je, že máme mini domeček, spíš takovu "pařezovou chaloupku, jak jí říkáme :-) Sypu ho všude, kolem stromků (meruňka, broskev, jabloně), i do kompostréru, na trávník i na zryté záhonky... Spíš se vztekám, že je toho popela málo. Taky do skleníku ho sypu. Jsme tu taky jen samý písek (bývalé koryto řeky Orlice), tak taky krom toho somruju králičince, slepičince od chovatelů...

Re:Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 17. led 2011 20:34 #242494

• jaja99
  • Platinum Boarder
JitkoU2 odkud si? Ta Orlice mě vzala to je moje reka :-)

Re:Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 17. led 2011 21:08 #242495

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
Jájo, já jsem už z roviny, Hradec Králové. Orlické h. jsou nádherné, jezdívali jsme tam ke známým na chalupu za Rokytnici - pod Haničku.
Tady u nás prý kdysi koryto O. bylo široké, rozlité - taky když tu něco kopeme, tak tu je čistý žlutý písek, jen ho dát do pískoviště :-) Jen na vrchu trošku pískohlína.

Re:Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 17. led 2011 21:14 #242496

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
jaja99 wrote:
Prosím a co na to pejskové??? Kamarádka letitá pejskařky mě varovala, že by to pejsině mohlo vadit:blush:

Jajo, netuším. Máme jenom kočky a ty (domácí ani venkovní) neprotestovaly. Doporučuji napsat nebo zavolat do té firmy.

Re:Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 17. led 2011 21:15 #242497

• jaja99
  • Platinum Boarder
Říční písek mi tu citelně chybí :-) jj každý kousek kraje holt má to svoje ?;)

Re:Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 17. led 2011 21:19 #242498

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
:-) no pravda. Mně tu všechna voda i živiny hned utečou

Re:Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 17. led 2011 21:22 #242499

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
JitkaU2 wrote:
Amazonko, to snad není možné, tolik popela denně. Máte nějaký obrovský kotel? My topíme jen dřevem v krbové vložce a máme po 14 dnech cca 1 kýbl. Pravda je, že máme mini domeček, spíš takovu "pařezovou chaloupku, jak jí říkáme :-) Sypu ho všude, kolem stromků (meruňka, broskev, jabloně), i do kompostréru, na trávník i na zryté záhonky... Spíš se vztekám, že je toho popela málo. Taky do skleníku ho sypu. Jsme tu taky jen samý písek (bývalé koryto řeky Orlice), tak taky krom toho somruju králičince, slepičince od chovatelů...

To není od nás, M. dělá na pile a mmj se tam taky suší piliny na výrobu dřevních pelet. No a pod sušičkou se topí dřevem. Takže popela můžu mít fakt kýbl denně, tak hledám výhody, když už :)

Re:Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 17. led 2011 21:33 #242500

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
tady vkládám z netu - lesveskole.terezanet.cz/topime-drevem.html
POPEL

Popel z čistého dřeva obsahuje veškeré živiny (kromě dusíku), které se ve stromě uložily, když rostl. Je to tedy cenné hnojivo, které by mělo přijít zpět do půdy.

výroba hnojiva – úprava popela

Nasypte popel ze dřeva bez příměsí do plechového kbelíku nebo podobné nádoby. Pomalu přidávejte vodu, až získáte pevnou hmotu. Tu nechte usušit na silnější igelitové fólii. Přitom popel ztvrdne – proběhne totiž chemická reakce podobná tvrdnutí betonu. Když popel uschne, můžete ho rozdrtit a hnojit s ním. K uschnutí bývá potřeba jeden až dva dny při pokojové teplotě. Venku v zimě to trvá asi týden.

Popel ze dřeva je čistý a můžeme ho použít jako hnojivo. Popel ze dřeva bez příměsí má překvapivé účinky na vegetaci. Pokud se jím hnojí v nezpracované podobě, výrazně zvyšuje pH půdy. Když popel necháme ztvrdnout a poté ho rozdrtíme, získáme vynikající hnojivo s vysokým obsahem vápníku. Popel se pak rozkládá pomaleji a dodává rostlinám živiny, jak rychle potřebují.
Moderátoři: Eva L., Květa