Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva

Re:Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 17. led 2011 22:01 #242502

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Amazonko , to jsou poklady. Ještě by mohli na pilu svážet koňmo a měla bys hnojůvku kompletní.

Kdysi psala o prospěšnosti popela ze dřeva Lili na Zahradě, snad něco o tom, že stimuluje růst růží. Zkus to pohledat.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 18. led 2011 07:53 #242530

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
dresla wrote:
Amazonko , to jsou poklady. Ještě by mohli na pilu svážet koňmo a měla bys hnojůvku kompletní.

Kdysi psala o prospěšnosti popela ze dřeva Lili na Zahradě, snad něco o tom, že stimuluje růst růží. Zkus to pohledat.

My tu máme koňský ranč, ale zdají se tak nepřístupní, že jsem ještě nenašla odvahu se tam vypravit pro koblížky. Pověřím M. :D (sice to bude chvíli trvat, ale zase to mám bez stresu ;))

A budu vyrábět beton z popela :laugh:

Re:Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 18. led 2011 08:41 #242534

• amazonka01
  • Administrator
Tak jsem to prostudovala, a vychází to spíš na to kompostování (přes rok a ideálně s nějakým dusíkatým materiálem), a rozhození na podzim. No a pak zkusím experiment, zaleju popel zákvasem z kuřinců, to by bylo, aby z toho nebylo dokonalé hnojivo ;)

Co se růží týká, tak od paní Lili jsem nic nenašla, jen tenhle přípspěvek.
Popel na zahradu?
Marie (61) - xxx.xxx.179.177 (?), 11.5.2010 20:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Sýpala jsem vloni popel ze dřeva k růžím, neměla jsem je přikryté chvojím, tak jsem chránila přes zimu takto.Růžím to očividně prospělo, velký obrost a násada květů.Tak obrovské keře jsem ještě neměla.Letos popel přišel na jinou část zahrádky, kde chyběla zemina, teď už je promíchaný s novou zemi a zasetá tráva, uvidíme,jak se bude dařit trávě.

Re:Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 18. led 2011 08:43 #242535

• lanling
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 475
amazonka01 wrote:
Jaké máte zkušenosti s hnojením popelem ze dřeva? Mám (a budu mít neustále) možnosti denně tak 15l popela čistě ze dřeva, mám to kompostovat, nebo můžu přímo k rostlinám (ne všechno a ne furt, samozřejmě)?

amazonko ja mam v krakonosove tak 2-3l denne..hazim normalne ke kvetinam, ruzim, neco jde na kompost..dela jim to ocividne dobre..
na podzim davam do poloviny kyble zeminu a zbytek dosypavam popelem..ruze to nadherne prorostou-vytvori spoustu novych korinku..na jare je soupnu hned do zeme..a jedou:) je to dobre pro takove ruzove chcipacky, ktere leto predtim skomirali..

Re:Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 18. led 2011 09:06 #242537

• amazonka01
  • Administrator
lanling wrote:
amazonka01 wrote:
Jaké máte zkušenosti s hnojením popelem ze dřeva? Mám (a budu mít neustále) možnosti denně tak 15l popela čistě ze dřeva, mám to kompostovat, nebo můžu přímo k rostlinám (ne všechno a ne furt, samozřejmě)?

amazonko ja mam v krakonosove tak 2-3l denne..hazim normalne ke kvetinam, ruzim, neco jde na kompost..dela jim to ocividne dobre..
na podzim davam do poloviny kyble zeminu a zbytek dosypavam popelem..ruze to nadherne prorostou-vytvori spoustu novych korinku..na jare je soupnu hned do zeme..a jedou:) je to dobre pro takove ruzove chcipacky, ktere leto predtim skomirali..

Lanling, normálně za vegetace? Nepálí to kořínky?

A chápu dobře, že si na podzim nahrnkuješ růže pro jarní výsadbu?

Re:Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 18. led 2011 09:14 #242538

• amazonka01
  • Administrator
Tak jsem našla i ten příspěvek paní Lili :)

Kávová sedlina jako hnojivo

Lili (336) - xxx.xxx.63.163 (?), 23.5.2009 21:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím Radko D ohledně dřevěného popela...

Před pár lety jsem četla zajímavou studii o vlivu obsahu dřevěného popela a oharků na kvalitu a úrodnost půdy. Šlo zhruba o to, že v Jižní Americe existují naleziště obzvláště kvalitní úrodné černozemě, která je vyhledávána a průmyslově těžena jako zemina pro květiny. Na základě toho, že se v ní našly střepy z indiánské keramiky došlo k podrobnějšímu zkoumání jejího původu. Zjistilo se, že půda pochází z oblasti starého indiánského osídlení, kde byla pole hnojená veškerým biologickým odpadem i popelem z ohnišť. Tento nález inspiroval k výzkumu, zda má použití popela a oharků vliv na úrodnost půdy. Srovnávací testy praxi starých indiánů potvrdily, v takových půdách dochází k rychlejšímu množení půdních bakterií a porosty v nich pěstované dosahovaly výrazně lepších výsledků než v půdách bez obohacení zbytky z ohnišť.

Od té doby oharky z ohniště nenechávám zcela vyhořet a zapravuji zbytek do záhonu či kompostu. Zdá se, že to půdě prospívá a rostliny v záhonech obohacených nejen kompostem ale i oharky jsou vitálnější. Osvědčilo se mi to zejména u rajčat, ale i u růží.

Re:Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 18. led 2011 09:20 #242540

• lanling
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 475
spis to vytvori maly kopecek okolo ruze-na zahone..venku to nezapracovavam do hloubky
hrnkuju-kybluju..ale ne vsechny, jen tam kde nejsem rozhodnuta kam s nimi..nebo kdyz prijdou pozde a venku uz je neprijemno na sazeni (pro me:) )..ci ta ruze pusobi dojmem brzkeho odchodu (druha sance na vzpamatovani) ..letos jich mam v kyblech mezi 20-30..
korinky se nepali..zkus to treba s nejakou mensi ruzi..uvidis ze na jare je kvetinac-kybl plny bilych korinku a ruze rychle roste a nahazuje poupata..jen se nesmi dat ven moc brzo, min rok mi takhle spalil mrazik 6 narasenych ruzi - i kdyz se behem deseti dnu zas vzpamatovaly a vyhodily nove vetvicky

Re:Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 18. led 2011 09:34 #242544

• amazonka01
  • Administrator
JJ, určitě vyzkouším, já právě taky "týrám" růže, co nevím, kam s nimi (teď mám tedy dvě - jsem dobrá, všechno jsem zahrabala), a jestli to pomůže i chcípákům...

Mě spíš jde o to, že teď mám vlastně všechny růže nově sázené (protože ty starší jsou přesazované), pod většinu jsem dala hrst rohozky a banánovou šlupku, uleželý hnůj jsem neměla. No, a vzhledem k tomu, že některé jsou téměř zakopané v pískovci ;), tak by asi snesly přilepšení. Když k nim ještě teď sypnu drobet popela (vyhovuje i to, že je bez dusíku), pak to zopáknu v srpnu/září (opět využiju bezdusíkatosti), tak jestli to nenadělá paseku.

No, a ještě mě napadlo, slimáci prý nemají rádi popel, že bych vyráběla "ohrádky"

Re:Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 18. led 2011 09:54 #242547

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Taky potvrzuju účinky dřevěného popela - sypu tedy po povrchu, ke kořenům jsem se bála popálení, ale určitě vyzkouším, mám tu zrovna dvě takové adeptky na záchranu. Nebo si taky vyrábím kompostovací záhony velmi hojně prosypané popelem - používám je tedy hlavně na zeleninu, a to byste koukali, jak pěkně roste.
Ten článek o oharcích, o kterém se zmiňovala Lili, je z české mutace National Geographic, mám ho někde doma - zkusím ho najít a dát sem kopii.
Každopádně koho to zajímá, zkuste zadat do googlu "terra preta", najdete třeba tenhle článek: biom.cz/cz/odborne-clanky/terra-preta-tajemstvi-cerne-zeme a spoustu dalších zajímavostí.
Jo a popel proti slimákům opravdu účinkuje, akorát bohužel jenom do prvního deště. Ale dá se zkombinovat s drcenými skořápkami od vajíček nebo od ořechů, pak to funguje o trochu déle.

Re:Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 18. led 2011 15:23 #242590

• maggi
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1289
Prosím, máte někdo zkušenosti s hnojivy od Starkla? Myslím na balkónové květiny, popřípadě na růže. Děkuji.
Moderátoři: Eva L., Květa