Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Prosím poraďte.......

Re: Prosím poraďte....... 09. lis 2011 17:30 #272002

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Taky jsem sháněla, já měla ještě požadavek nízkou výšku. A tak mám nepetu nervosu a nepetu Super Cat, obě by měly stát a být do 40cm.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Prosím poraďte....... 09. lis 2011 17:37 #272003

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
:huh: Abych zase časem nepřesazovala, zeptám se raději rovnou ;)
Vy co máte o těchto růžích povědomí, poraďte. Zamýšlím trojspon Angella, Heavenly pink a Bouquet Parf. V mé polostinné zahradě myslím neporostou jako v Kalifornii(vždycky mi vyrážejí dech ty křoví na HMF) Tak pořád medituji, jak daleko od sebe je zasadit, aby se vzájemně prolínaly, ale nekonkurovaly si v životním prostoru. Metr? A předpokládám, že HP by mohl být nejnižší...?

Re: Prosím poraďte....... 09. lis 2011 18:52 #272017

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Vlaďko, myslím, že 1m by vyhovoval.
Heavenly Pink podle oficiálního popisu by měla být opravdu nejnižší, ale Květina a moje letošní zkušenost je poněkud jiná. Výhony dosahují 180 cm. :ohmy: Neumíme si to vysvětlit a jen doufáme, že je to letošní anomálie (hodně deště). Navíc ji máme teprve první rok. Možná příští léto se umoudří.

Re: Prosím poraďte....... 09. lis 2011 20:00 #272029

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
Evo, dík. Letošní růst růží je asi opravdu vyjímečný. Mám to také: Rosemoor 170, Flore. Dellatre taky, Sweet haze... Naopak Zephirině Drouhin stále domlouvám, že má být rambler a ona pořád úhledný metrový keřík...no, metr apůl, ať nekecám :whistle: Prostě ZZ.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Re: Prosím poraďte....... 10. lis 2011 08:23 #272050

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Evko, moje šanta ofiko název nemá. Myslím ale, že to může být (nebo je přinejmenším podobná) Six Hills Giant.
Dokonce myslím, že ji zmiňoval ten německý zahradník v odkaze, který jsi dávala snad do Ostinek nebo kam...
Stojí (vypadá, že stojí) hlavně proto, že z jedné strany má drátěný plot a ze strany druhé jsou růže.
Je asi dobré dát růžím rok, dva solo a pak je teprve doplňovat tak bujnými trvalkami, jako je právě tahle šanta.
Je to krásně vidět např. na letošní Summer Song (to ale stejně asi nebude žádná extra bujná růže), je šantou zachvácena.
Jinak tam mám od 2009 Teasing Georgia, Crown Princess Margareta (božská) a The Pilgrim, ty už šantu přerostou.
Ale ta moje š., když si lehne, tak vleže začne narůstat zase nahoru, takže pak v druhé části sezonu už to zase vypadá, že stojí.
Mám tu ale hodně dusíku, poléhání šalvějí, šant a perovskií je u mne způsobeno právě tím...
Poslední úprava: 10. lis 2011 08:46 od HonzaPM.

Re: Prosím poraďte....... 10. lis 2011 09:35 #272064

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Vlaďko, myslím, že metr je málo. Pokud to půjde, přihoď. Jak jsem vedle líčila přesazování jednalo se právě o okolí BParfait.
Mám všecky tři
Angelu - 2 rok, základnu má víc jak metr prům. a opravdu hodně větví. Klacky - silnější mají prům cca 1,5 cm, při růstu se vyklápí, keřík dělá nahoře hodně široký trychtýř.
BP + H.Pink.
Zasadila jsem je k sobě ( Lensova doporučovaná kombinace + Mary Rose ). No, že by mne k předešlým MRose nadchla, to ne, včera jsem ji právě odsazovala.
BP - roste trčavě vzhůru, ale geny popínavky v sobě nezapře. Mám ho v druhé polovině roku v polostínu ( stíní mu Misc. za ním ), šílený šlahoun jsem tu ukazovala. Omrzá mi, v první části roku z něj popínavka fakt nebude :lol: . Pak to ale dožene...
Po dvou letech má základnu ( také dobře větví ) cca 1 m.
H.Pink - jarní, jak výše psala Eva, překvapila :lol: .
Snad se umoudří. Ale lecjaké lensovky letos dobré zalévání shora přivítaly nepředpokládanou délkou prutů...
Větve dělají gejzír.
vyfotila jsem ti B.P. + H.P. ( nevím, jestli bude f. k něčemu nápomocná ).
B.P. jsem zakrátila větve, o hodně ( neustále jsem v nich měla zapletené vlasy ) o zbytek H.P. je opřená listopadka.

P1100444.JPG
Poslední úprava: 10. lis 2011 09:36 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, helena

Re: Prosím poraďte....... 10. lis 2011 11:11 #272071

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
Květo, ty mi dáváš, já teda vezmu rýč a udělám ten záhon o kusvětší. :sick:
Udělala jsem nový, takový podzimní záhon. Vévodí mu Misc Sioux, penisettum noname, tyhle tři růže a tři astřičky od Dresly...BP by se mi hodil jako skoropnoucí, opora by byla a sekundoval by tomu miscantusu. Moc se na něj těším, při ranní kávě, na podzim, když už se nedá snídat venku, meditovala jsem nad tím, že právě v tento krásný okamžik dne nevidím v zahradě přímo do žádného růžového záhonku. Tak ten by měl být vymazlený :laugh: Na jaro samozřejmě podsazený cibulovinami.

Re: Prosím poraďte....... 10. lis 2011 11:56 #272072

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Vlaďko, ještě k těm šantám - měla jsem stejné(podobné nároky) psala jsem si o nich s jednou paní zahradnicí - kousek z mailu překopíruju:
Co se týče Vašich požadavků ohledně šanty, ta sibirica by zřejmě odpovídala, pouze bych ji sadila do skutečně propustné, vysýchavé půdy. Její doba kvetení je pravděpodobně také kratší než např. u Six Hills Giant. Je rovněž vzpřímenější, bez půdopokryvné funkce. Z ostatních si opravdu cením Six Hills Giant. Jsou si s Walkers Low velmi podobné, polopoléhavé, jen Six Hills Giant je lepší (adaptabilnější atd.).
Chtěla jsem hlavně N. Walker's Low www.bluestoneperennials.com/b/bp/NEWL.html ale neměla, tak si pochvalovala SHG

Kupovala jsem u ní více druhů, cedulky mi pejsky vytahaly, tak vím zase prd, která je která :blush: ale myslím, že SHG byla opravdu nejstojatější :silly:

Re: Prosím poraďte....... 10. lis 2011 12:26 #272074

• Kachnishte
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 621
SHG mám prvním rokem, takže samozřejmě hodnocení bráti s rezervou. Ale stojí spolehlivě - příjemný půlmetráček :up

Re: Prosím poraďte....... 10. lis 2011 16:01 #272084

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Eva L. napsal:
Vlaďko, myslím, že 1m by vyhovoval.
Květa napsal:
Vlaďko, myslím, že metr je málo.
no, Evo :woohoo: :woohoo: , ty říkáš méně než já ? ( kam ten svět spěje ... ? :silly: )

jdu to přeměřit
:huh:

edit : BP + H.Pink ( střed x střed ) mám 70 cm. Je to málo, zatím s nimi hýbat nehodlám ( ani to nejde ).
Už vím, proč jsem je tak sázela.. Lens uvádí BP distance 80 cm ( :silly: ), HP 60 cm ( chá, ale taky 60 na výšku ... že )
Tak beru zpět. Metříček ??
Poslední úprava: 10. lis 2011 16:17 od Květa.
Moderátoři: Eva L., Květa