Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Prosím poraďte.......

Re: Prosím poraďte....... 10. lis 2011 16:06 #272085

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Děkuji všem,tři uvedene odrůdy jsem si po jednom kuse objednala teď na podzim,tak uvidím v létě jak se mi budou hodit růstem a jestli se udrží.Ty co mám mi občas vymrzají,ale naštěstí se vždy najde nějaký semenáček,který uhynulou rostlinu nahradí.Asi jim chybí písčitá půda.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Prosím poraďte....... 10. lis 2011 16:31 #272091

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Květa napsal:
Eva L. napsal:
Vlaďko, myslím, že 1m by vyhovoval.
Květa napsal:
Vlaďko, myslím, že metr je málo.
no, Evo :woohoo: :woohoo: , ty říkáš méně než já ? ( kam ten svět spěje ... ? :silly: )

jdu to přeměřit
:huh:

edit : BP + H.Pink ( střed x střed ) mám 70 cm. Je to málo, zatím s nimi hýbat nehodlám ( ani to nejde ).
Už vím, proč jsem je tak sázela.. Lens uvádí BP distance 80 cm ( :silly: ), HP 60 cm ( chá, ale taky 60 na výšku ... že )
Tak beru zpět. Metříček ??

:woohoo: :laugh: :laugh: S váma je sranda...
Než jsem si toto přečetla, zasadila jsem Angellu, neb je to zatím jediná z nich co už dorazila. Díry na další jsou připravené.. od oka.
Tak jsem teď vzala metr a šla to přeměřit. No myslela jsem, že to je dost daleko :blink: a byl to sotva metr :laugh: fakt sázím blízko, no ještě poporeju, než přijdou..

Re: Prosím poraďte....... 27. lis 2011 10:14 #273395

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Máte někdo tuto růži www.roseraie-fabien-ducher.com/en/roses/...rg-roi-de-Boheme.htm ? Na HMF jsem ji nenašla. Chybí mi podstatný údaj o mrazuvzdornosti. Máte zkušenosti s toto školkou, resp. s růžemi, které Ducher šlechtí. Díky.

Edit: tak na HMF je asi pod jiným jménem, ale mrazuvzdornost chybí www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.63946.0 .
Poslední úprava: 27. lis 2011 10:20 od helena.

Re: Prosím poraďte....... 28. lis 2011 08:25 #273456

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Heleno, bohužel nemůžu sloužit. Píší ale, že je to rugosa hybrid, takže by teoreticky mohla být dostatečně mrazuodolná.
Následující uživatel poděkoval: helena

Re: Prosím poraďte....... 27. bře 2012 10:01 #277379

• Lenas
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 180
prosím o diskusi k těmto obrázkům... jsou to pohledy z mé zahrady na sousedův "živý plot"......
první obrázek - pohled z mého vřesoviště, teď postříháno, tak nic moc....zleva bříza B. nigra Fox Valley, vedle ní jeden ze Spiraea thunbergii, porost carex, vřesy Battle of Arnhem...
teď sousedovo =východní strana našeho pozemku - zeď je stěna krytého bazénu :S okap je svedený dešťák ze střechy bazénu do drenáže v našem trávníku (hodnotím pozitivně ;)
z čeho už tak nadšená nejsem jsou ty hydry hned vedle zdi - Cupressocyparis leylandii, mají asi 3,5m (drátěnka je 1,5m) díra vedle nich je momentálně ne příliš viditelný červeně kvetoucí kdoulovec, pak následují dvě borovice - druh nevím, mezi ně je vtipně vložen Caryopteris, ale letos už to asi nedá....pak kalina opulus Roseum a růžově kvetoucí kdoulovec (z mé strany v těchto místech Parthenocissus quinquefolia) pak až do rohu pozemku tis, v rohu pozemku třešeň jakási kulovitá ...autoři této nápadité výsadby jsou tito zde www.roza.msec.cz/ofirme.php aby to všechno nebylo jen na souseda...

teď co já s tím? Z mé strany zůstává vřesoviště, na obrázku 2. je vidět šutr - zůstává ;) vedle něj letos vysazen Eonymus planipes, podivná konstrukce je základ budoucí besídky, altánu hojně zarostlého(asi parthenocissus) - je to zrecyklovaný odpadový materiál, doufám že to bude vypadat líp než teď :unsure: záda altánu až k plotu by měl dělat porost z Aronia arbutifolia a trávy z pravé západní strany altánu (na obrázku už není) Amelanchier, Cotinus, vysoké trávy...

zbytek je k diskusi... nejde mi tolik o estetickou stránku věci, líbilo by se mi toho až dost....ale spíš o praktické aspekty - poroste vůbec něco vedle těch potvor? Potvory bude třeba aspoň 1x ročně stříhat - musí tam tedy být něco co mi nebude líto poškodit - může být miscanthus? poroste tam a jaký? tematicky by to mělo trochu navázat na vřesoviště....
co udělají do budoucna ty borovice?

pozemek asi 440 mnm, spíš srážkový stín, osluněno od jihu - dopoledne stíní jen ty hydry, půda spíš písčitá

omlouvám se za délku příspěvku

pohledzvesovit.jpg

sousedvP.jpg

Re: Prosím poraďte....... 27. bře 2012 22:09 #277390

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
chm, hezký.. :unsure:

řeknu Hespě, ta má s borovicemi bohaté zkušenosti. :(
Následující uživatel poděkoval: Lenas

Re: Prosím poraďte....... 28. bře 2012 05:36 #277392

• Lenas
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 180
Květo díky, budu ráda za každou poznámku

Re: Prosím poraďte....... 28. bře 2012 09:52 #277398

• hespa1
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 176
Ahoj Lenas. Ano, jak píše Květa mám zkušenosti, hlavně jsem namíchnutá. Borovice každý rok rostou a sousedi na to kašlou. Posílám foto, jak vypadá situace po cca 30 letech.
To co vidíš je část domu směrovaná na jihovýchod. Náramná poloha. Dala jsem si ke stěně vinnou révu a kivi. Dále jsem zasadila řadu jabloní.
Sousedi dali za plot borovice a jiné . Když jsem je prosila, aby to buď nedávali nebo se o to alespoň stříhali, měli argument ( zahradníci :angry: , že PRÝ jsou zakrslé. Jak jsou zakrslé je vidět na dálku :( , mě pod nimi neroste už ani tráva, cestičky jsou vydupané, je pod nimi sucho, protože nejen že pod ně nezaprší, ale ještě spoustu vody berou. Tak to začínám trochu řešit dlaždicema. Jabloně dávno nerodí, nechávám je spíš jako protipohledovou clonu. Ranní a dopolední slunce mi už k terase nejde skoro vůbec a v domě máme tmu jako bychom bydleli v lese.
Jedinou výhodu jsem zaznamenala letos, díky stínu mi vydržely u terasy aukuby. :up
Jinak píšeš , že je tam bříza, ta je na vysušování a odčerpání vody nejhorší. Stahuje si vodu až z 20 m2 i víc.
P1260565optborovice.jpg

P1260567optborovice2.jpg

P1260576borovice4.jpg

Re: Prosím poraďte....... 28. bře 2012 10:16 #277399

• tchorik
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 83
No, to je sila, takovou vysadbu od sousedu bych si taky prala :evil: Tohle uz by se nechalo resit nejakym tim sousedskym paragrafikem - myslim, ze na prilisne zastineni se to taky vztahuje. Ale kdo ma odvahu se do toho poustet, kdyz se sousedy neni rec ani po dobrem, co?

Re: Prosím poraďte....... 28. bře 2012 10:45 #277401

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Lenas,mám v podobné pozici-stín od jihu,písčitá půda-cesmíny a rostou pěkně.
Následující uživatel poděkoval: Lenas
Moderátoři: Eva L., Květa