Lenas napsal:
z čeho už tak nadšená nejsem jsou ty hydry hned vedle zdi - Cupressocyparis leylandii, mají asi 3,5m (drátěnka je 1,5m)
zbytek je k diskusi... nejde mi tolik o estetickou stránku věci, líbilo by se mi toho až dost....ale spíš o praktické aspekty - poroste vůbec něco vedle těch potvor? Potvory bude třeba aspoň 1x ročně stříhat - musí tam tedy být něco co mi nebude líto poškodit - může být miscanthus? poroste tam a jaký? tematicky by to mělo trochu navázat na vřesoviště....
co udělají do budoucna ty borovice?
Už je to nějaký ten pátek, ráda bych se zeptala, jak se tváří hydra Cypřišovec leylandův teď?
Má kořenit mělce a opravdu vycucat všechny živiny a vláhu v poloměru 2m od kmene, roste tam nakonec něco?
Proč se ptám - naší hodné paní sousedce 5ks téhle potvory vysadili jen 0,5m od plotu, že to budou střihat. Než přijdou na to, že je to neudržitelné, potřebuju něco, co by přežilo blízké sousedství hydry - původně jsem chtěla sázet cca 1m od plotu. Naštěstí tyhle potvory jsou na sever, takže nestíní, ale zas se potahnou za sluníčkem

Krom toho, že ty obludy jsou hamouni a vycucají půdu, majitelé pokud nejsou nekde na dovolené (i když je mrholivé a chladnější počasí) hojně zalévají, takže buď je vysušeno, nebo přemokřeno. Snad tam půjde ještě zahrabat nějaký pruh lina jako kořenová zábrana a celý záhon navýšit "na kopeček", rozloželého koňského hnoje na vybudování vyvýšeného pruhu je tu naštěstí dost.
Moc bych tam chtěla dát hustou růži s plnějším květem (několik ks od stejného kultivaru, případně "sestřičky" hodně podobné tvarem květu, jen variace v barvě), s výškou 1,3-2m, je nějaká? Barva nerozhoduje, snad jen ne červené, hlavně mrazuvzdornost (nebo hydra po pravidelném jarním sestřihu), opakování. Moc by se mi líbil Boscobel, klidně 5 keřů vedle sebe, ale asi není tak vzrůstný.
Na tohle místo jde slunce od cca 10hod. celý den, mezi trávníkem a plotem, šíři upravím dle rostlin. Mohu případně přisadit i řídký strom pro polostín do budoucna, třeba dřezovec "Sunburst", i třeba jabloň by se tam dala dát kus od plotu na zástin kolem poledne.
Tak kdo má dlouhou chvíli v tomhle deštivém vlezlém počasí, nebo chce vidět plánovanou početnou skupinu, směle do jakýchkoliv návrhů

Výsledek sem nafotím v létě

Děkuju.