Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Prosím poraďte.......

Prosím poraďte....... 20. kvě 2014 20:30 #288952

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Když už je řeč o buxusech,objevila jsem na nich malé vatovité chumlíky.Některé větvičky mají vypouklé lístky.Že by to byla ta potvora,co působí lžícovitost listů.Čím to postříkat?
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Prosím poraďte....... 20. kvě 2014 21:26 #288956

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
To budou červci, měla jsem je minuly týden na buxusech taky. Objevila jsem v Nadobovych buxusech u vchodu a při kontrole i na buxusech vzadu v zahradě, ale Jan jiných rostlinách ne. Substral, Mospilan nebo něco systémového, oni mají z těch pokroucenych lístku hotové bunkry a kontaktní insekticid se k nim nedostane....
Následující uživatel poděkoval: mišpule

Prosím poraďte....... 20. kvě 2014 22:00 #288957

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Mišpul, na bejlomorku : www.profizahrada.cz/a/cz/4874-buxus-zimo...ady-pro-pestovani-2/ , ale já mám takový vtíravý pocit, že jsem loni četla něco o tom, že by to mohly způsobovat jakési mšice ( vlnaté?) - nemůžu to teď najít :unsure: ...

Prosím poraďte....... 20. kvě 2014 22:10 #288959

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Hmm,možná tam mám ty dacany oba.Vedle na borovici mám chumlíčky taky.Mospilan by měl zabrat.

Prosím poraďte....... 20. kvě 2014 22:43 #288963

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
Bejlomorka zimostrazova??? ooo, já domysliva, ještě se musím moooc učit, moc učit... :ohmy:

zářivě bílé chomacky, působily víc jako umělotiny než přírodně....hojně jsem pokropila, měla jsem akorát FAST K na mšice a spol pri ruce, ať nemusím míchat, je trochu olejnaty??? na druhy den, na třetí den ani stopa, nestrihala....zítra zkontroluji opět podrobne....

Prosím poraďte....... 21. kvě 2014 14:45 #288980

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Kachni, tak jsem oblezla všechny buxusy co mám a po květech tedy ani památky. Ani kolem nich není znát nějaký "pohyb" včel, takže buď už odkvetly, nebo to teprve přijde. Ale kvést to nějak musí, máma neustále nachází semenáčky a já mám letos taky jeden ;) .
Ale, že by to bylo tak atraktivní pro včely, to asi v našich podmínkách nebude, to bych si nějakého "cvrkotu" všimla. Jak jsem psala, kolem přísavníků to hučí jak v úle - teprve díky tomu jsem si všimla, že to taky kvete ( kvítky jsou malinké, zelené, schované za listy).
Následující uživatel poděkoval: Kachnishte

Prosím poraďte....... 14. čen 2014 09:48 #289818

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Já tu mám asi 5 buxusů, ale už nemám šanci zjistit, co je to za druh. Nesázela jsem je. Jen se je snažím udržovat střihem v jakési homoli-komoli, a také mi nikdy nekvetly i když jsem se třeba 2 nezastřihla. Ale včely tu máme na květech břečťanu a hlavně v loužích nenapuštěné bahenní zóny biotopu. Jestli žízeň?
Jak Ti vůbec jdou včely, Kachni? Já je taky jednu dobu chtěla, ale asi bych to zatím nezvládla - moc zvířat, velká zahrada a děti.

Re: Prosím poraďte....... 18. led 2015 12:26 #293548

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Lenas napsal:
z čeho už tak nadšená nejsem jsou ty hydry hned vedle zdi - Cupressocyparis leylandii, mají asi 3,5m (drátěnka je 1,5m)

zbytek je k diskusi... nejde mi tolik o estetickou stránku věci, líbilo by se mi toho až dost....ale spíš o praktické aspekty - poroste vůbec něco vedle těch potvor? Potvory bude třeba aspoň 1x ročně stříhat - musí tam tedy být něco co mi nebude líto poškodit - může být miscanthus? poroste tam a jaký? tematicky by to mělo trochu navázat na vřesoviště....
co udělají do budoucna ty borovice?

pohledzvesovit.jpg

Už je to nějaký ten pátek, ráda bych se zeptala, jak se tváří hydra Cypřišovec leylandův teď?
Má kořenit mělce a opravdu vycucat všechny živiny a vláhu v poloměru 2m od kmene, roste tam nakonec něco?

Proč se ptám - naší hodné paní sousedce 5ks téhle potvory vysadili jen 0,5m od plotu, že to budou střihat. Než přijdou na to, že je to neudržitelné, potřebuju něco, co by přežilo blízké sousedství hydry - původně jsem chtěla sázet cca 1m od plotu. Naštěstí tyhle potvory jsou na sever, takže nestíní, ale zas se potahnou za sluníčkem :(
Krom toho, že ty obludy jsou hamouni a vycucají půdu, majitelé pokud nejsou nekde na dovolené (i když je mrholivé a chladnější počasí) hojně zalévají, takže buď je vysušeno, nebo přemokřeno. Snad tam půjde ještě zahrabat nějaký pruh lina jako kořenová zábrana a celý záhon navýšit "na kopeček", rozloželého koňského hnoje na vybudování vyvýšeného pruhu je tu naštěstí dost.
Moc bych tam chtěla dát hustou růži s plnějším květem (několik ks od stejného kultivaru, případně "sestřičky" hodně podobné tvarem květu, jen variace v barvě), s výškou 1,3-2m, je nějaká? Barva nerozhoduje, snad jen ne červené, hlavně mrazuvzdornost (nebo hydra po pravidelném jarním sestřihu), opakování. Moc by se mi líbil Boscobel, klidně 5 keřů vedle sebe, ale asi není tak vzrůstný.
Na tohle místo jde slunce od cca 10hod. celý den, mezi trávníkem a plotem, šíři upravím dle rostlin. Mohu případně přisadit i řídký strom pro polostín do budoucna, třeba dřezovec "Sunburst", i třeba jabloň by se tam dala dát kus od plotu na zástin kolem poledne.

Tak kdo má dlouhou chvíli v tomhle deštivém vlezlém počasí, nebo chce vidět plánovanou početnou skupinu, směle do jakýchkoliv návrhů :)
Výsledek sem nafotím v létě :)
Děkuju.
Poslední úprava: 18. led 2015 14:08 od Marijka.

Prosím poraďte....... 19. led 2015 07:32 #293559

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
- co k tomu napsat - asi jen to , že podle stínu tam je dost slunce . . jde o to , jestli je ta podezdívka v zemi , nebo jen tak na terénu . pokud má základy , tak by snad kořeny tolik neprorůstaly . taky je možnost udělat sondu do země a podívat se .
co a kolik tam čeho nasadit - to záleží především od toho zjištění, jak to v zemi vypadá .

Prosím poraďte....... 19. led 2015 11:34 #293566

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Kajo děkuji za snahu - podezdívka pod zemí není, kopala jsem tam tuje, tak vím přesně. Je to teď "načechrané" a sousedovic kořeny vzaty sekerou cca 50cm do země, takže nějaká ta zábrana by tam dát šla, pruh lina mi přijde jako nejjednodušší a levné řešení, co by pomohlo i s tou nepravidelnou zálivkou.
Asi to budu muset zkusit, že? :)
Kdo máte Boscobel, jak velký keř z něj pravděpodobně bude? Tabulky jsou jedna věc, osobní zkušenost jiná :)
Mám obecně shánět růži na vlastních kořenech, nebo na laxe, vzhledem k tomu, že budu potřebovat kořeny, ce se budou umět o svoje poprat? Nebo stačí i na "páváku"?
Děkuji.
Moderátoři: Eva L., Květa