Systém se slepicemi nefunguje. Věřte mi, že je efektivnější, když si Adriana zahraje v heucherovém koutku na Popelku. Oranžády jim nechutnají - jejich sliz je hořký.
Klasický velký český černý slizák (teď nebudu hledat jméno) jim chutná přepůlený.
Jenže... Ono je to hlavně o psychologii.
Jakmile jich bude víc, budou se snažit jedna vyhrát nad druhou (předvádí se)
a slupnou i leccos, co normálně (jedna nenaučená) ne.
Ale chce je to naučit. Kdo má slepice spolu s kachnama, je to lepší.
Slepice budou chtít vítězit nad kachnami, těm slimáci (na oranžády) chutnají víc.
Budou se snažit si kořist krást, jakmile s tím začne jedna lítat, ostatní ji počnou honit...
To funguje.
Nicméně se na všechno musí naučit. Např. já dávám slepicím slunečnici pro lesk peří.
(heheh, na peří mi lesk nevadí

). A letos na ni opět čumí jak na nové dvéře.
Přitom ji loňskou ne-zimu normálně konzumovaly a rády vyhrabávaly ze sena,
což jim dělám jako enrichment. Takže to chce je naučit.
Historka s oranžádami - když jsem letos plel angrešty, občas se v té vyšší trávě oranžáda
skovávala, slepice na ni vlítli, ale vyplivly ji - je hořká.
Ale jedna šikovná Leghornka si oranžádu počala válet po zemi a písku,
až se oranžáda celá odslizila a obalila a slepice jich takhle sežrala několik.
Čili i soudružky umí býti inteligentní, ale je potřeba míti kliku a pozorovací talent.
Miško, koukám, že ses tázala, pardon.
No, okurky a tácky - už opravdu nevím, to jsem asi zase kecal - nezkoušel jsem nic.
A Slimax - funguje dobře, nicméně slizové cestičky a mrtvolky jsou po něm jako po Vanishi.
Jen je levnější, větší balení - lepší, no a méně se ho rozesype, páč jsou granulky menší.
Je to určo ekonomičtější, než V., ale do pidi zahrádek vidím jako lepší (estetiko) řešení stále Ferramol.