Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Slimáci

Slimáci 11. pro 2014 10:16 #293201

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
O běžcích jsem uvažovala, ale děti se tázaly, zda budou běžci chodit kálet na kompost, nebo všude? Po zkušenosteh z dětství vím, že hlavně na cestičky a na trávník, takže....
Zatím mi stejnými argumenty zavrhly i hedvábničku, kterou jsem si chtěla pořídit na lalokáče a ostatní drobné broučky a jako kámošku.
www.pinterest.com/pin/532691462147672032/
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Slimáci 11. pro 2014 12:31 #293207

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Marto, teď nedávno zpěvák Michal David vyprávěl o svém dětství v cirkuse Kludsky, že prý pro čísla s bílými holubicemi se holubicím zalepovaly prdýlky lepenkou ( historka byla o tom, jak jednou zapomněli :laugh: ). Možná bys hedvábčičku mohla brát na procházku taky se zalepenou prdýlkou :laugh: .
.
Ostatně, na zahradě je třeba být stále ve střehu. Cizí kočky a kocouři taky nechodí jen do záhonů, zvlášť za mokrého počasí rády chodí na "anglický" trávník :angry: ( v zimě do trsů kostřav a levandulí :sick: )

Slimáci 11. pro 2014 13:40 #293209

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
Slušely by jí tanga, ale asi by to moc nezachránily. Naše kočička chodí k sousedům do zeleninových záhonů :laugh:
Poslední úprava: 11. pro 2014 13:41 od MartaZ..

Slimáci 11. pro 2014 13:48 #293210

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Jj, to bude nějaký "syndrom" ;) , naše kočky taky nikdy nechodí k nám ( netuším kam :blush: ).
Pokud něco najdu na zahradě, je to zaručeně od nějaké cizí. Naše kočky nedostávají mléko a mají tedy velmi odlišné "pozůstatky" oproti kočkám, které mléko dostávají ( v okolí zřejmě všechny ). Ale to ož jsme úplně mimo téma :P .

Slimáci 11. pro 2014 16:01 #293211

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Zas tak mimo nejsme, protože exkrementy slimákům chutnají.

Marto a ty tu hedvábničku máš? Jak jsi s ní spokojená? Těšila ses na její slepičince a vyvažovalas to skoro zlatem. Možná si tak 2 kousky pořídím, ale aby je její větší kolegyně nešikanovaly.
Jinak mne rozesmála představa hedvábničky coby kamarádky. Jak by se mnou šla na kafe nebo na pívo :laugh: .

My máme od jara Rujánský kachny (mňam, mají výborný masíčko :P ) teď už zbývají jen 2 a jsou se slepicemi ve výběhu. Jestli slimáky odrazuje jejich křik, ale zatím jejich stav byl snesitelný. Ale pustit ven do záhonů jsem neměla odvahu.
To samé se slepicemi. Až když jsem teď na podzim ryla a přerývala a sázela, tak jsem na různý larvy narazila a že tedy jednu slépku pošlu na zob. Ale moc jí to nebavilo a utíkala zpátky ke svým soudružkám. Musím vymyslet nějaký systém. Protože jsem jim nosila ty malý slimáčky a moc jim chutnaly.

Slimáci 11. pro 2014 17:20 #293212

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Jedna slepice jednou za čas mnoho škody v květinových záhoncích nenadělá ( občas sousedům nějaká přelítne plot a pak jí tu naháníme), ale jeden ze sousedů má slepice celodenně puštěný po celé zahradě ( tj. mohou i do předzahrádky) a tomu tam vydrželo akorát pár kusů zahradních kosatců.

Miško, malou slepici by mohly velké šikanovat, pokud jsou v malém prostoru. Sousedka neustále experimentuje s kohoutem. Když koupí pořádného, tak po ní skáče a klove jí ( skončí v polévce). Jednou tedy pořídila kohouta od nějakého zakrslého plemene a toho zas šikanovaly slepice tak, že měl za chvíli oškubaný zadek, nejedl ( a opět skončil v polévce). Může to být čistě tím, že její slepice žijí ve velmi malém výběhu, nemohou hrabat, nudí se a jsou nejspíš i ve stresu. V receptáři jsem viděla pána, který choval různé sruhy slepic, velké i malé pohromadě, ale měly výběh do celé zahrady ( liboval si, že jeho se slimáci netýkají, ale měl tam jen trávu, žádné kytky asi plodiny).

Slimáci 12. pro 2014 19:54 #293227

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Systém se slepicemi nefunguje. Věřte mi, že je efektivnější, když si Adriana zahraje v heucherovém koutku na Popelku. Oranžády jim nechutnají - jejich sliz je hořký.
Klasický velký český černý slizák (teď nebudu hledat jméno) jim chutná přepůlený.
Jenže... Ono je to hlavně o psychologii.
Jakmile jich bude víc, budou se snažit jedna vyhrát nad druhou (předvádí se)
a slupnou i leccos, co normálně (jedna nenaučená) ne.
Ale chce je to naučit. Kdo má slepice spolu s kachnama, je to lepší.
Slepice budou chtít vítězit nad kachnami, těm slimáci (na oranžády) chutnají víc.
Budou se snažit si kořist krást, jakmile s tím začne jedna lítat, ostatní ji počnou honit...
To funguje.
Nicméně se na všechno musí naučit. Např. já dávám slepicím slunečnici pro lesk peří.
(heheh, na peří mi lesk nevadí :) ). A letos na ni opět čumí jak na nové dvéře.
Přitom ji loňskou ne-zimu normálně konzumovaly a rády vyhrabávaly ze sena,
což jim dělám jako enrichment. Takže to chce je naučit.

Historka s oranžádami - když jsem letos plel angrešty, občas se v té vyšší trávě oranžáda
skovávala, slepice na ni vlítli, ale vyplivly ji - je hořká.
Ale jedna šikovná Leghornka si oranžádu počala válet po zemi a písku,
až se oranžáda celá odslizila a obalila a slepice jich takhle sežrala několik.
Čili i soudružky umí býti inteligentní, ale je potřeba míti kliku a pozorovací talent.

Miško, koukám, že ses tázala, pardon.
No, okurky a tácky - už opravdu nevím, to jsem asi zase kecal - nezkoušel jsem nic.
A Slimax - funguje dobře, nicméně slizové cestičky a mrtvolky jsou po něm jako po Vanishi.
Jen je levnější, větší balení - lepší, no a méně se ho rozesype, páč jsou granulky menší.
Je to určo ekonomičtější, než V., ale do pidi zahrádek vidím jako lepší (estetiko) řešení stále Ferramol.

Slimáci 12. pro 2014 21:48 #293230

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Tak na slimaky vsech barev asi jedine ty bezce (indicky).Onehdy jsem s Lepidlem potkala na silnici dva krasny, on a ona.Pani tam vencila mrnavyho psika spolu s tema kachnama.Lepidlo zvirata zahnal za branku, ale s pani jsem se dala do reci a vyzvedela, ze od chvile, kdy ma bezce, slimaka na zahrade nevidela.A pry jsou celou zimu venku, ani do pripraveny boudicky nejdou :unsure: .A zadnou velkou skodu pry nedelaji.Skoda, ze kombinace Lepidlo a kachny neni mozna

Slimáci 14. pro 2014 13:55 #293253

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
Hedvábničku zatím nemám, ale mám slíbený kurníček. Na jaře asi navštívím ptačí trh v Týništi a uvidím...Já si všechno moc dlouho rozmýšlím :blush:
www.selko.cz/kurnik-duck-town-pro-slepic...-dopravy~z52103.html
Hedvábničky nelítají a jsou dost otužilé...

Slimáci 15. pro 2014 12:51 #293258

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Ten kurníček si pamatuju, moc se mi líbil, hlavně ten vysouvací rošt na slepičince. Pak poreferuj, jak to funguje.
Takový, ale bez toho roštu a kukaní stloukl muž pro kachny. Ale chodili tam jen chvíli, pak spali venku a dovnitř už jsme je nezahnali - taky nám ty 2 poslední o víkendu odnesla liška. Ještě že kurník na noc zavíráme- to by byl masakr.

Honzo, alu tácky s okurkou jsi někde vyčetl - tahle kombinace by měla být pro slimáky smrtelná a že to vyzkoušíš a poreferuješ. Ale je mi jasný, že na všechno není čas a v přehršli informací se tahle prostě vypařila. Třeba příští rok.

Kvůli slimáčímu slizu by se měl do výběhu ke slepicím nebo kachnám dávat písek a hodně vody - z toho důvodu, jak jsi popsal - lépe kloužou :) a nezaseknou se v krku.

JInak počasí je zatím ideální (opět) k množení této havěti. Potřebovali bychom pořádnou zimu i krátké holomrazy, aby část populace vymrzla.

Evoi, myslím, že máme stejnou rasu psa, ale naše fena si kachen domácích moc nevšímá. U řeky bydlí lidi, co mají párek indických běžců a oni se sami prochází po louce a chodí si zaplavat, a fena je jen očuchá a běží dál. Možná taky, že máme doma těch zvířat dost, tak ji to nezajímá.
Moderátoři: Eva L., Květa