Tak jestli někoho zajímá, jak se mají testované objekty, tak zatím zřejmě dobře.
Nechala jsem je o hladu do dnešního večera. Kromě šneka, který se schoval do ulity, byl zbytek neobyčejně hbitý. Vyzkoušela jsem je v kyblíkovém testu (cca 15cm vysoký kyblík naplněný vodou ) - oba okamžitě zamířili ke stěně a nahoru. Tygr to měl složitější, páš si nějak "seděl na ocásku", takže se nemohl vymotat. Když to po několika pokusech zkusil opačným směrem, nakonec se mu to povedlo. Hádejte, jak dlouho vydrží slimák pod vodou? Odhadem 2-3 minuty! Tygrovaný slimáci se v situaci, kdy jim jde o život, mrskaj jako hadi. Zrzavý a hnědý buď dělají mrtvý brouky, pokud jsou vhozeni do kyblíku, pomalu ale jistě naberou směr ke stěně. Testovala jsem cca 20ks různých slimáků, z nichž někteří byli tak plní ferramolu, že i navenek vypadali namodralí, a je pravda, že jejich chování je trochu zmatené, nicméně, z kyblíku se i ti úplně modří dostali 2x úspěšně...
Testované objekty jsem opět vrátila do PETky spolu s granulemi. Na začátku pokusu snědl každý cca 3 granule, teď už to nemůžu počítat, když jsem jim to tam nasypala, ale nic jinýho k jídlu nemají.
Tedy ten tygr po útěku z kyblíku nabral dráhu k cca 15cm vzdálené mrtvolce kolegy a hned se do něj pustil. Mmch. středně velký hnědozrzavý slimák zvládne sežrat stejně velkého mrtvého kolegu cca za 10 minut. Hlavu nechal, nešla mu sežrat. Slimáci musejí mít neuvěřitelně vyvinutý čich, protože kolega byl mrtvý jen pár minut a hned se k němu vrhl ( cestou úplně ignoroval modré granule). Normálně živý živého nežere.
Z celkového počtu cca 25 slimáků a 1 šneka, které jsem našla při úklidu v nasyslených květníkách, byly 2ks slimáků a 1ks šneka už natolik otrávení, že nepřežili kyblíkový test. Zbytek by normálně utekl. Zvláštní bylo, že někteří slimáci měli po opuštění vody potřebu se do ní vrátit ( nevím, jestli kvůli vodě, nebo kvůli tomu, že cítili pach rozkládajících se kolegů), zbytek alespoň zůstával na kyblíku z druhé strany ( jen málo z nich se odvázilo na betonový chodníček). Někteří zrzci dokonce nabyli přesvědčení, že umějí plavat a skutečně, dokud se alespoň malou špičkou "ocásku" přidržovali okraje nádoby, jejich těla po hladině "plavala". Nakonec tam spadli, takže to vypadalo, jako by se koupali schválně, protože se pak bez potíží opět vyplazili ven.
Zatím se tedy účinek granulí moc nepotvrzuje. Ale je pravda, že včera už jsem na kompostu, kam jsem nasypala tolik granulí, až byl skoro modrý ( a ráno bylo vyzobáno), večer poté našla jen jednoho zrzouna, ačkoliv je to jejich oblíbené místo a ačkoliv jsem tam přes den nasypala spoustu šleupek od všeho možného, čemuž obvykle neodolají. Už kvůli tomu řeším, jestli zbytky od zeleniny a ovoce vůbec do kompostu dávat, v podstatě je akorát dobře vykrmuju.....
No, testování slimáků je docela dost časově náročné. Dneska jsem kyblíkovými testy strávila skoro 2 hodiny.
Asi fakticky ušetřím pětistovku a koupím ty hlístice.