Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Slimáci

Slimáci 30. čen 2014 12:11 #290396

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Mišpul, díky za vysvětlení :P . Parchanti mě nenapadli, to druhé mě napadlo kapku slušnější ;) .

Hele, cukety se ani nedotkli ( mám vedle šalvěje a jahody, co by lezli na cuketu ;) . Rajčata ve skleníku zkoušejí, stejně tak okurku, ale ono tam nic jiného k jídlu není :whistle: .
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Slimáci 30. čen 2014 12:19 #290398

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Parchanti zkrmení? To sou!
Sem se docela piplal se Salvia viridis (u mne vzácnost, žádnej plevel) a oni ji sežrali.
Mesurol sežrali taky a nějak pořád lezou nebo co...

Slimáci 30. čen 2014 12:27 #290400

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Honzo, teď jsem čistila jahody, pod listy slimejši :dry: : nejdřív dělali "mrtvé brouky", ale jak začlo poprchávat, dali se do pohybu ( ti "tygří" dokážou vyvinout docela slušnou rychlost :ohmy: ). Doběhla jsem pro motyku a po úspěšném zásahu toho "tygra" , se zněj vyvalila modrá břečka. Takže granulky "k večeři" měl, přesto byl dost pohyblivý :sick: :down .
Tak si říkám, že kdybych ty tři stovky, co jsem dala za tu krabici modrých granulí, vzala a roztrhala na malé kousíčky a poházela po zahradě, možná by ty mrchy chcíply spoň na otravu tiskařskou barvou :angry: .

Slimáci 30. čen 2014 12:29 #290402

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Jediná zatím u mě prokázaná účinnost granulí je ta, že je slimáci ( a včera baštili i šneci) je s chutí zbaští a možná tím ten večer ušetří jiné rostliny :S . Docela dost drahé krmení pro slimáky :down .

Slimáci 01. čec 2014 14:36 #290472

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Testované objekty stále žijí ( tedy tygrovaný si ustlal ve víčku PETky, takže tam to nevím jistě).
Mám dilema, jestli jim dát nějaké lupení ( aby neumřeli hlady - jak dlouho asi může šnek/slimák vydržet bez jídla? ) nebo jestli přisypat další granule ( a zjistit, kolik toho musej sežrat, aby to zafungovalo :unsure: ).

Slimáci 01. čec 2014 15:50 #290473

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Hlasuju za granule, taky je sypu, tak ať vím, jestli zabíraj. Tygrovaný jsem tu neviděla, jen tmavý a červený.

Slimáci 01. čec 2014 20:33 #290480

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Tygrovaný - to je můj pracovní název pro slimáka největšího : www.snailworld.eu/articles.php?article_id=174 ;) .

Nechám to na ráno ( 2 dny by o hladu měl vydržet i slimák ;) ) - zítra dosypu granule, protože kdybych je začla krmit lupením, mohlo by se to zvrtnout, pak jim dám jména a bude vymalováno :evil: ...
Následující uživatel poděkoval: varouch, Evka, Milada

Slimáci 02. čec 2014 21:34 #290506

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Tak jestli někoho zajímá, jak se mají testované objekty, tak zatím zřejmě dobře.
Nechala jsem je o hladu do dnešního večera. Kromě šneka, který se schoval do ulity, byl zbytek neobyčejně hbitý. Vyzkoušela jsem je v kyblíkovém testu (cca 15cm vysoký kyblík naplněný vodou ) - oba okamžitě zamířili ke stěně a nahoru. Tygr to měl složitější, páš si nějak "seděl na ocásku", takže se nemohl vymotat. Když to po několika pokusech zkusil opačným směrem, nakonec se mu to povedlo. Hádejte, jak dlouho vydrží slimák pod vodou? Odhadem 2-3 minuty! Tygrovaný slimáci se v situaci, kdy jim jde o život, mrskaj jako hadi. Zrzavý a hnědý buď dělají mrtvý brouky, pokud jsou vhozeni do kyblíku, pomalu ale jistě naberou směr ke stěně. Testovala jsem cca 20ks různých slimáků, z nichž někteří byli tak plní ferramolu, že i navenek vypadali namodralí, a je pravda, že jejich chování je trochu zmatené, nicméně, z kyblíku se i ti úplně modří dostali 2x úspěšně...

Testované objekty jsem opět vrátila do PETky spolu s granulemi. Na začátku pokusu snědl každý cca 3 granule, teď už to nemůžu počítat, když jsem jim to tam nasypala, ale nic jinýho k jídlu nemají.

Tedy ten tygr po útěku z kyblíku nabral dráhu k cca 15cm vzdálené mrtvolce kolegy a hned se do něj pustil. Mmch. středně velký hnědozrzavý slimák zvládne sežrat stejně velkého mrtvého kolegu cca za 10 minut. Hlavu nechal, nešla mu sežrat. Slimáci musejí mít neuvěřitelně vyvinutý čich, protože kolega byl mrtvý jen pár minut a hned se k němu vrhl ( cestou úplně ignoroval modré granule). Normálně živý živého nežere.

Z celkového počtu cca 25 slimáků a 1 šneka, které jsem našla při úklidu v nasyslených květníkách, byly 2ks slimáků a 1ks šneka už natolik otrávení, že nepřežili kyblíkový test. Zbytek by normálně utekl. Zvláštní bylo, že někteří slimáci měli po opuštění vody potřebu se do ní vrátit ( nevím, jestli kvůli vodě, nebo kvůli tomu, že cítili pach rozkládajících se kolegů), zbytek alespoň zůstával na kyblíku z druhé strany ( jen málo z nich se odvázilo na betonový chodníček). Někteří zrzci dokonce nabyli přesvědčení, že umějí plavat a skutečně, dokud se alespoň malou špičkou "ocásku" přidržovali okraje nádoby, jejich těla po hladině "plavala". Nakonec tam spadli, takže to vypadalo, jako by se koupali schválně, protože se pak bez potíží opět vyplazili ven.

Zatím se tedy účinek granulí moc nepotvrzuje. Ale je pravda, že včera už jsem na kompostu, kam jsem nasypala tolik granulí, až byl skoro modrý ( a ráno bylo vyzobáno), večer poté našla jen jednoho zrzouna, ačkoliv je to jejich oblíbené místo a ačkoliv jsem tam přes den nasypala spoustu šleupek od všeho možného, čemuž obvykle neodolají. Už kvůli tomu řeším, jestli zbytky od zeleniny a ovoce vůbec do kompostu dávat, v podstatě je akorát dobře vykrmuju.....

No, testování slimáků je docela dost časově náročné. Dneska jsem kyblíkovými testy strávila skoro 2 hodiny.
Asi fakticky ušetřím pětistovku a koupím ty hlístice.
Následující uživatel poděkoval: varouch, skalnička, Martin

Slimáci 03. čec 2014 07:26 #290510

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Jano, tvá pozorování jsou opravdu zajímavá a úsměvná. :lol:
Seš dobrá, že si ochotná tomu věnovat čas. Já bych slimáky nedokázala takhle podrobně zkoumat, ne kvůli tomu, že bych nenašla čas, ale kvůli tomu, že se mi při pohledu na ně dělá šoufl. I takhle jak čtu tvůj příspěvek si to dokážu živě představit a není mi nejlépe. :lol:

Slimáci 03. čec 2014 08:05 #290512

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Skalni, mě pohled na slimáky nevadí, ale vadí mi na ně šahnout. Jak jsem přebírala ty květníky ( cílem bylo udělat v nich pořádek, až pak, když jsem našla řadu slimáků, kteří vypadali otrávení, mě napadlo je testovat), dvakrát jsem si sahla na slimáka nalepeného na květináč a to se přiznám, že ač si jinak přijdu celkem normální, tak vždycky vyjeknu a odhodím ( po celém těle husí kůže). Chvilku se pak musím oklepat. Tady navíc hrozilo "dvojité nebezpečí", páč květináče byly u kamnenné zídky a tam navíc ještě bydlej docela velký pavouci a to reaguju dost podobně :dry: .

Pokud jde o testování, no, to asi máme nějak v rodině, že potřebujeme vědět, jak co funguje ;) . Jinak mě sezení u kyblíku moc nebaví, ale v momentě, kdy jsem mezi ostatní pustila i sledované objekty, musela jsem hodně dávat pozor, abych pořád věděla, kteří to jsou....
Navíc, já jsem spíš typ, který zachraňuje zatoulaná koťátka, takže když jsem viděa, jak se ten tygrovanej nemůže otočit, cukaly mi ruce ( jako, že bych mu nějak pomohla, aby se neutopil...).

Pokud by to nebyli takoví škodiči, jednalo by se určitě o velmi zajímavé tvory, o kterých bych si klidně shlédla nějaký přířodopisný dokument. Mají mnoho zajímavých schopností, z nichž většina jim pomáhá přežít všelijaké nástrahy ( bohužel zatím i granule). Jejich výdrž pod vodou je neuvěřitelná a čich musejí mít úžasný.
Moderátoři: Eva L., Květa