Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Hádej, hádej hadači.....

Hádej, hádej hadači..... 13. srp 2015 11:32 #299496

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3944
Správně si, Jani, živočicha přirovnala ke slizu a podoba se žabincem by to, Kájo, taky mohlo být. Abych zbytečně nenapínala.
Jedná se o mechovku Bochnatku americkou (Pectinatella magnifica). Je to jeden z invazních druhů živočichů zavlečený do našich vod. Původně severoamerický živočich se do našich vod dostal snad lodní dopravou. Tato rosolovitá hmota se u nás objevila nejprve v Labi a ve Vltavě a teď už je i v Lužnici pod Táborem. Ale může být i v pískovnách a v čistých rybnících. Údajně vyhledává čistou vodu což mě nesmírně těší, mohu tudíž říct, Lužnice je čistá... Když jsem jí objevila, (loni), myslela jsem si, že to je sliz od ryb. Pátrala jsem pátrala, až jsem se dopátrala. Probíhá výzkum v Budějovicích, zda Bochnatka může škodit a jestli má v naší přírodě přirozené nepřátele. Má čistit vodu. Ještě dám fotku, ale nevím jestli je to dobře znatelné.

DSCN5093.jpg

DSCN5094.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, varouch, sany, Evka, Jikra, alenak

Hádej, hádej hadači..... 13. srp 2015 11:37 #299497

• Ajka
  • Platinum Boarder
Jirko, tos´mě pobavil, super :laugh:
Téma bylo zamčeno.

Hádej, hádej hadači..... 13. srp 2015 11:57 #299499

• Jikra
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2913
To je ta moje fantazie, tak nic, no, J.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Hádej, hádej hadači..... 13. srp 2015 13:13 #299506

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Ajko,pokud by to čistilo vodu,tak by se dal odpustit i ten nevábný vzhled.Bohužel ty zavlečené invazivní druhy mají většinou neblahý vliv na prostředí,kdoví jaký by mohl být u tohoto. ;)
Téma bylo zamčeno.

Hádej, hádej hadači..... 13. srp 2015 15:04 #299516

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Ajko, v té vodě to vypadá ještě slizší, než na suchu :P :sick: .
No, nevim, jestli je to na čistotu vody tak moc vybíravé, když to přežilo v Labi a ve Vltavě pod Prahou....

Ale díky za osvětu ;) .
Téma bylo zamčeno.

Hádej, hádej hadači..... 14. srp 2015 07:52 #299528

• Ajka
  • Platinum Boarder
Nevím Jani, ale píšou, že mechovky žijí ve sladké a čisté vodě, kterou dále čistí. I když se to moc nezdá, je v řekách asi čistější voda než-li v mnohých rybnících, už tím, že je to voda proudící.(Porovnám-li Jordán s Lužnicí, i když Jordán loni také čistili). Každopádně je pozitivní, že se naše vody po letech čistí.
Docela kuriózní případ se stal v Plané u Čes. Budějovic, kdy si podnikatel a majitel jezu nechal vybagrovat řeku bez povolení a dostal pokutu 450 000 Kč. Tím, že vytěžil ze dna usazený sediment, závažně porušil významný krajinný prvek...Pamatuju si, jak mi děda vyprávěl, že sedláci museli čistit koryta řek. Na řekách bylo mnoho mlýnů , hamrů, jezů, voraři plavili dřevo a řeky byly čisté. Dnes mají techniku o které se našim předkům ani nezdálo, čistit pravidelně řeku by snad neměl být takový problém. :)
Téma bylo zamčeno.

Hádej, hádej hadači..... 14. srp 2015 08:05 #299530

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Ajko, to je děs, místo, aby bylo povodí rádo, že někdo použil vlastní peníze ( místo jejich), tak mu ještě napařej pokutu.

Jj, dřív lidi věděli, co a jak ( a proč) je třeba dělat, tak to prostě dělali, protože na tom záviselo jejich živobití. Ne nadarmo byli starostové lidé movití ( na vsích seláci), protože podobné akce prostě musel někdo zafinancovat..
Sedláci také měli na starosti "péči" o lidi hendikepované, mentálně retardované, sirotky a přestárlé, kteří neměli vlastní rodinu.
Komunisti nám vtloukli do hlavy obraz sedláka, který dřel z lidí kůži, ale ono to fungovávalo asi kapku jinak... Lidi se vzájemně potřebovali, aby "přežili"...
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: sany, Jikra, Ajka, alenak

Hádej, hádej hadači..... 15. srp 2015 08:08 #299559

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Dostávám mejlem všelijaké výpěstky, ale tohle mělo jen název "veselá zahradnice" tak přemýšlím, co to je..
sklizen.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jikra

Hádej, hádej hadači..... 15. srp 2015 08:16 #299561

• Jana V.
  • Platinum Boarder
:laugh: :laugh: evidentně nejde o ojedinělý výpěstek, ty tvary se opakují :P . Taky bych byla veselá :P , ale co je to za rostlinu, to nevím.
Kolegyně ( taky zahrádkářka) byla na 3 týdny v Thajsku a přivezla spousty fotek. Většinu toho neznáme. Něco se povedlo určit podle podobnosti, jen je to tam asi 10x větší, než se tu pěstuje jako pokojovky, ale většinu jsme nepoznaly.
Téma bylo zamčeno.

Hádej, hádej hadači..... 15. srp 2015 15:05 #299574

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Podle odkazu by to měla být nějaký jedlý druh mučenky. :) dailyscene.com/brazilian-woman-discovers...haped-passion-fruit/
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja
Moderátoři: Eva L., Květa