Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Dělání, dělání II.

Re: Dělání, dělání II. 28. dub 2011 13:33 #251330

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Ahoj Jájo no tak to mě teda po,..... to máš s klemoušema akorát starosti,...Tak myslím na tebe i klemoušěe a snad budou OK, už se moc těšim.
Zrovna dneska sem vyhodila Warsavskou Nike byla ko total,.....ani kořeny živé, ta mě teda mrzí moooc. No samo sem si ještě jednu neobjednala se msi říkala nebuď blbá budeš mít dva stejný,....:(
Téma bylo zamčeno.

Re: Dělání, dělání II. 28. dub 2011 13:41 #251333

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Nic proti kůře nemám, jen se holt musí víc hnojit (kůra při tlení dusík odebírá), to okyselování u růží nebudeí až takový problém, u klematisů by to bylo horší .

Jen prosím nehanět trávu jako zdroj infekcí, slimáků a smradu :D, ono to tak vážně není. A třeba v trvalkovém záhonku je tráva daleko přirozenější, než kůra :)

A co se týká plevelu, který odebírá živiny, to je taky blamáž. Růže si pro živiny sahá do úplně jiné části půdy, než třeba bršlice, nebo ptačinec. Navíc, v kombinovaných záhonech se růže dobrovolně podsazují kdečím, co má daleko větší nároky, než ubohý plevílek, a žijí si společně pospolu. Nicméně taky nesnáším pletí (přijde mi to jako Sysifův boj s kamenem), a tak si taky pomáhám :D
Téma bylo zamčeno.

Re: Dělání, dělání II. 28. dub 2011 13:55 #251334

• VláďaJ
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 425
No vidíš Amazonko, to mě nenapadlo, ale je to asi tak jak píšeš... ale, že kůra odebírá dusík jsem fakt nevěděl :ohmy: .
Aspoň je vidět, že člověk se má pořád co učit :-).
Téma bylo zamčeno.

Re: Dělání, dělání II. 28. dub 2011 14:03 #251335

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Amazonko tak to je blbé . nasadila jsem včera k růžím v kůrovém záhonu klematisy . hned mažu stříhat okolo větší díry .:S
Téma bylo zamčeno.

Re: Dělání, dělání II. 28. dub 2011 14:32 #251336

• amazonka01
  • Administrator
VláďaJ napsal:
No vidíš Amazonko, to mě nenapadlo, ale je to asi tak jak píšeš... ale, že kůra odebírá dusík jsem fakt nevěděl :ohmy: .
Aspoň je vidět, že člověk se má pořád co učit :-).

Cha, to proběhla vášnivá diskuze kdysi na Livingu :)
V podstatě jde o to, že při tlení zelených částí (tráva, plevel, zbytky rostlin, zeleniny, ovoce, listí...) se do půdy dusík uvolňuje, při tlení hnědých částí (sláma, kůra, piliny, štěpka..) se naopak spotřebovává. Když s tím počítáš (ať už při kompostování, nebo při mulčování), a případně ho dodáš, tak je vše OK.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: VláďaJ

Re: Dělání, dělání II. 28. dub 2011 14:41 #251337

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
Tohle téma mě zajímá. psala jsem, že se mi mulč z trávy v záhonech nelíbí, já ale trávu ze sekačky nikdy ke kytkám nedávala, jednak proto, protože jsem neměla skoro záhony s růžema a taky proto, že jsme měli všude brambory a kedluby a sekalo se málo. Dnes to teda bylo lítání...jak byla tráva už veliká, furt plný koš.Tak zpět k tomu mulči. Já bych se tomu nebránila a proto vás pozorně čtu, mám jen jednu zkušenost kromě jabloní, vloni jsem mulčovala kolem rajčat, páč se mi nechtělo chodit dál. No a pravda, strasně pořád pršelo, pamatujete všichni. Vznikla z toho strašidelná hmota, neřekla bych, že to zapáchalo (víte, máme tern kravín, tak jsme zvyklí :) - není to tak hrozné), ale bylo to jako filc, jestli víte, co myslím, nedalo se to po sklizni ani zarýt, fakt to bylo děsné, to mě odradilo. Ráda se však poučím. Slimáky jsem nepozorovala, ale moc jich nemáme. když je ta travička zeleňoučká jako dneska, tak to těm jablůňkách sluší !
Před rokem jsem záhonky s růžemi zakúrovala na hlínu, bylo to kráááásné (maminka mi nadávala), ale jenom chvilku. Pak to rozhrabala zvířena a pletlo se to do sekačky, plevel nerostl, klematisky sadím do super loze s rozmixovanýma skořápkama, těm to určo nevadilo, udělala bych to ale znovu, kdyby se mi chtělo vyhodit tiskara i víc za kúru, a to se mi nechce.
Téma bylo zamčeno.

Re: Dělání, dělání II. 28. dub 2011 14:55 #251340

• lenpel
  • Platinum Boarder
Já teda mám skoro vše,.....
Trávu u stromku a obsypáváme s tím široký pruh u thují kvůli sekání křovinakem když chlap seká tak tne nejdřív do mulče a potom teprve do stromků taky kvůli vlhkosti a zarůstání plevelu, je to dobré.... Akorát letos na jaře si tam lebedily chlupatci, ale kupodivu nic nechcíplo, ale psi to šefovali celé dny.
Z důvodu financí mám kůru na plachtě jen na valu u terasy že je to hezké atd,....
Na jednom velkém záhonu mám šutry- kačírek na plachtě ve směs jehličnany a tam co jsou borůvky brusinky a měsíční jahody je kůra- jen takové ostrůvky. Taky dobré.
Na většině mám nadrcenou štěpku z listnáčů na plachtě, vypadá to taky moooc hezky, ale když to opadá myslím keře, moc to nevinikne vypadá to že ani nic neroste pač je to takové ton v tonu, ale když se zazelená ten kontrast je hodně pěknej. Tak pokud máte přístup k větvím tak je to teda super - estetické, levné, mě teda i drtit baví a pokud dáte pěknou vrstvu - když je dost a je to zadarmíko tak plevel nemá šanci ani tam kde mám plachtu poškozenou od rošťáků. Sem tam nějaké semáínko vyklíčí ale to se dá.
Až mi pořádně obroste nový volný živý plot s růžemi pofotím, teď ještě není moc vidět, ale těším se moooc.

Akorát ste mě teda zarazili s těma klemoušema mám je na podzim do sazené k růžím právě do štěpky tak teda mám něco dodat na víc? A co na to růže? Hnojim hranulema přímo na růže.
Téma bylo zamčeno.

Re: Dělání, dělání II. 28. dub 2011 15:13 #251342

• amazonka01
  • Administrator
U klematisů by asi trochu mohla vadit jen kůra jako taková, která fakt po čase půdu okyseluje. Takže buď jí ke klemoušům nedávat, nebo s tím zase počítat a podstrojovat jim vápníkem (dolomit. vápenec, omítka, skořápky a nebo popel ze dřeva ;))
Téma bylo zamčeno.

Re: Dělání, dělání II. 28. dub 2011 15:41 #251343

• lenpel
  • Platinum Boarder
Amazonko a co růže na to? nevadí jim toto podstrojování?
Téma bylo zamčeno.

Re: Dělání, dělání II. 28. dub 2011 15:54 #251346

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
To je ale vděčné téma :laugh: :laugh: :laugh: , však už tu o něm je celé vlákno, kde jsou přesně hodnoty spotřbovávaného dusíku... Neumím citovat z vlákna do vlákna :huh:
Mám taky od všeho trochu, tráva je zadarmo, ale všude se nehodí. No tak jí alespoň není tak moc do kompostu. U keřů už mám vychytanou takovou vrstvu, aby nehnila a přitom byla funkční.
Kůru mám taky ráda, ale navydrží dlouho, musí se doplňovat a potřbovala bych jí vždycky náklaďák...Taky štěpkuju větve.
A ten plevel pořád vítězí, cifix :evil: Z jednoho konce začnu a než skočím, není to vidět. Někdy závidím kamarádce co má zahrádečku jako dlaň a má jí pořád jak z časopisu. Ale kam bych to všechno dávala, když jste mne tak zbláznili... to pořád přibývá: růže...hosty...heuchery...gerania...lille... :blink: :whistle: :lol:
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa