Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Dělání, dělání III

Dělání, dělání III 25. úno 2017 10:52 #316729

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Před NOVem by neměly větve ronit mízu ;)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Dělání, dělání III 25. úno 2017 17:18 #316732

• LucieT
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 907
Dnes bylo opravdu krásně, úplně jasná obloha, slunce krásně hřálo, 7 stupňů, tak jsem po obědě vyhnala děti ven a vlítla na zahrádku, odhrabala staré listí, opatrně nakypřila, ostříhala, co se dalo. Růže jsem jenom lehce okopala, zatím ještě stříhat nebudu. Vypadají živě kromě Biedermeier, ta byla celá zahrabaná. Tak jsem ji trochu odhrábla, uvidím, jestli se obudí.

Dělání, dělání III 25. úno 2017 18:34 #316735

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
taky jsem odpoledne 2x vylezla po půl hodince .déle nevydržím - no ale dva koše listí a svinčíku . přitom jsem měla na podzim vyhrabáno. jenže jsme u lesa, tak i dubové .ovšem to byly jenom dva takové kousky . kdy tam už lezou talovíny a kosatečky . tak aby kolem neměly to listí . druhou půlhodinku jsem věnovala odmotání tří stromkových růží . měla jsem to dost zapytlované . přitom si myslím ,že to ani nebylo třeba. The Fairy je odolná a Neon asi taky .
tak aspoń něco .zítra snad zase kousek . v pondělí a ve středu doktoři - tak neudělám nic. a to už se má oteplit.

Dělání, dělání III 25. úno 2017 19:52 #316738

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2220
Tady sotva slezl sníh, všude mokro, kopnout se do toho nedá, dole je to tvrdé. Sněženky ani nic jarního ještě ani tu špičku nevystrčilo. Aspoň jsem si snesla z půdy mladé klematisy, co jsem zimovala v teple, ostřihala je, očistila, všecky už se probudily a začínají rašit. No aspoň vím, že jsou všechny živé. Ty venkovní v nádobách u zdi jsou ještě zakryté slámou a založené, do těch se ještě hrabat nepůjdu. Ale můžu si večer projít nabídku u Dufku a vybrat další. :evil:

Dělání, dělání III 25. úno 2017 21:04 #316739

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Taky jsem vyhrabala svinčík aspoň ze záhonů, kde jsou jarní cibuloviny - to bylo překvápko, kolik toho kvete ;) , na mnoha místech sněženky, bílé čemeřice, růžové Annas Red i Sensas mají krásná silná poupata cca 8cm nad zemí. Vylézají ladoničky, někde už vystrkují špičky i narcisky. Byl nejvyšší čas.

Ostřihala jsem oba Polish spirit a zkusmo pár růží tak na půlku- Zvlášť ty, které byly nahoře hodně napučelé ( Larissa i Rosegrafin Marie H.). Angelu jsem vzala skoro do finální podoby, jinak bych ten záhon nevyčistila bez krveprolití :whistle: .
Angela, Midsummersnow, Taxandria, Mariatheresia, Larissa i Roseg. Marie Henriete - ty všechny jsou mrazem netknuté. Šla jsem zkusmo střihnot do špiček choulostivek ( L´Aimant a Rokoko) a ty jsou chycené, ikdyž to na první pohled nevypadá. Zkusmo jsem střihla do špičky Pilgrima a Teasing Georgie a tam si nejsem jistá - ačkoliv má zelené lupení až do vršků, zdají se mi špičky lehoulince nahnědlé na řezu.
Geno, taky jsem našla obě agastache ( Violet Vision i Black A.) narašená ;) , ale vyhnily mi dvě nově zasázené pniphofie :(

No, pobyla jsem venku asi 4 hodiny a střídavě dělala ve stínu a pak se chodila ohřát do skleníku, přišla jsem domů, udělala si velký hrnek čaje a než se to dalo pít, tak jsem usnula jak miminko :P
Ale jsem spokojená, užila jsem si to do sytosti ;)

Dělání, dělání III 25. úno 2017 21:08 #316740

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Já už mám předzahrádku vyčištěnou, jen růže čekají na jarní sestřih. Dneska jsem ostřihala klematisy a hlavně jsem se dala do rýpání zadní části zahrádky, teď to jde dobře, v létě je to vyschlé, tak se snažím toho udělat co nejvíc.

Ještě mě čeká chalupa, tam toho bude na ostřihání...

Dělání, dělání III 25. úno 2017 22:45 #316741

• LucieT
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 907
U nás už začínají kvést sněženky. Krokusy jsou částečně vylezlé a narsicky už vystrkují růžky taky. Pod tím listím ani nebyly vidět. :) A měla jsem radost z dětí, zapojili se sami od sebe do práce, úplně jsem koukala. Kolo zůstalo zapomenuté, rašící cibulky byly totiž mnohem zajímavější. :P A budu muset přesadit šeřík a kerii, ale asi ještě počkám do půlky března.
Následující uživatel poděkoval: Luša

Dělání, dělání III 25. úno 2017 23:07 #316742

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Jani takže nenamrzlá růže musí mít na řezu bílou dřeň? Nebo starší větve mohou být vprostřed nahnědlé? U mladého výhonu je to jasný, zelená a bílá. Ale u těch dřevnatějších jsem mimo.

Dělání, dělání III 26. úno 2017 09:19 #316747

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Geno, správně. Namrzlá větev má střed nahnědlý. I stará vetev má prostředek hnědý ( tam je to dokonce markantnější ).
Prostě se střihá od vršku po kouskách tak dlouho, dokud není střed hezky bílý. U některých namrzlých ani není možné kolikrát dostříhat do čistého. Je pak třeba se rozhodnout, co s tím, protože zkušenosti ze zimy 2011/12 ukazují, že jak jednou růže namrzne do starého dřeva, už se z toho nikdy nezmátoří na 100% :unsure: .

Ale letos takové silné poškození asi nebude časté. Možná ojediněle. U nás v teplé oblasti bylo max -15 a na horách zas většinou růže chránila sněhová peřinka ;)
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Genovesa, Luša

Dělání, dělání III 26. úno 2017 10:09 #316748

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
tak jsem ted´ vytáhla teleskopické dlouhé nůžky , že střihnu na H.P. Musk větve , co se draly za okapovou rouru aby jako neodervaly tuto ze zdi . no děs a hrůza.šńůrka se chytala za trny - za roh jsem blbě viděla a navíc fouká a je jen +5 st . trochu jsem cosi střihla, ani nevím co . dělala jsem to z balkonu a ven už nejdu .dost hnědých prutů má i Veilchenblau . ale nechám to na později - dnes se tam fakt nedá být .
P.H. Musk se plazí po brizolitu nahoru- není tam okno. mám obavy , že to poškrábe zed´ . po odkvětu asi vezmu hned nad trámky pergoly. bude to ale fuška. ;)
taky musím vyřešit vinič. před zimou jsem fikla zhruba - ale už jsme se radili , že ho zlikvidujem . je mi to ale líto . pokud se vydaří rok - je úžasné víno . loni teda vypadalo velice nadějně- že se i dalo kuličkama pojídat .pak začalo pršet . všechno chytlo plíseń . musela jsem stříhat a všechno vyhodit do kontejneru . takže uvažuju . u země má výhon jak mužská ruka - vykopat nepůjde . snad uřezat a po olistění zbytku postříkat Rondupem . už mě to ale fakt zmáhá - plno listí , klacků a nakonec úroda žádná .

DSCN2310.jpg
Moderátoři: Eva L., Květa