Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Podmínky pro pěstování růží v mé zahradě

Podmínky pro pěstování růží v mé zahradě 21. led 2016 18:29 #302626

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Judy, tak teď jsi mě pobavila. :laugh: :laugh: :laugh: Samozřejmě v dobrém slova smyslu. Trochu legrace v tomto ročním období neuškodí. :laugh:
Nepředstavuj si, že mám na zahradě meteorologickou stanici, na každých 10m teploměr, srážkoměr a podobné vymoženosti. Nic z toho. Jen pozoruju a vnímám. Zahradu obhospodařuji 8 let a za tu dobu už vím, kde mi co roste, nebo neroste, zmrzne, nebo nezmrzne, vykvete dřív, nebo později. A v tom je jádro pudla. Nic víc, nic míň.
Teď si trochu rejpnu - kdybys měla ve svém profilu uvedenou alespoň oblast, ve které bydlíš a teď už vím, že na Moravě, tak bych ti bez dlouhých řečí napsala ať se na zóny vybodneš. Morava je pro zahrádkáře zemí zaslíbenou, kde, až na horské oblasti, rozkvetou i hrábě. Tak už si se zónami nelam hlavu, ale zahradu stejně pozoruj. Zjistíš třeba překvapivé věci. :ohmy:
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: JUDY

Podmínky pro pěstování růží v mé zahradě 21. led 2016 18:35 #302628

• JUDY
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1146
To je jasný, Kájo - a až bude manžel zase prudit, kam to jako dám? Tak řeknu - hele Kája jich má 300 a říkala..... :) :) :)

Podmínky pro pěstování růží v mé zahradě 21. led 2016 18:38 #302629

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
no jo - Evi -taková sev Morava má taky své .. já jsem od Evy T jen asi 7km , ale já na kopečku a ona v údolí .. a rozdíl v mrazu klidně 10 st . dnes mi říkal soused , že jel do práce na noční , tak u nás -5 a kousek pod naším kopcem - 15 st . no tak to chce fakt vypozorovat - ovšem jak něco nečekaného přijde ,jako v roce 2012 - tak nám nepomůže nic .
no Judy - jen to na mně sveď . :laugh: :whistle:
Poslední úprava: 21. led 2016 18:39 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., JUDY

Podmínky pro pěstování růží v mé zahradě 21. led 2016 18:55 #302631

• Eva L.
  • Moderator
Kájo, je mi to jasné. Podobně je to i u nás. Liberecká kotlina je v podstatě mrazový dolík, čím níž, tím větší zima. My jsme výš, vlastně už v podhůří Jizerek a je to znát. Přesto každá zahrada je na tom trochu jinak. A jak, to si musí vypozorovat každý sám. B)

Podmínky pro pěstování růží v mé zahradě 21. led 2016 18:58 #302632

• JUDY
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1146
Jsi moc hodná, Evi, ale já jsem z té registrace byla v tu chvíli tak vydivočená, že jsem si ani nevšimla, že tam něco takového je. Nebýt mého muže, tak jsem snad ani nezvládla vložit fotku, jak jsem se bála, že to udělám špatně a Vy všichni uvidíte, jak jsem nemožná :lol: Ne, teď vážně, moc si vážím vašich postřehů a je mi jasný, že všechno se získá až zkušenostmi, který teprve začínám sbírat, a že je potřeba si možnosti lokality vyzkoušet - je mi úplně jasný, jak jsi to myslela a vůbec jsem to nechtěla zlehčovat, jestli to tak vypadalo... Už jsem měla pár rostlin, které jsem v minulosti tvrdošíjně přemlouvala, že já je tady chci, tak tu prostě budou růst a ony si stejně prosadily svou... Koncepci už jsem dávno vzdala, ale mám pocit, že když se cokoli dělá s láskou, tak to musí vždycky dopadnout dobře, i když to není primárně koncepční a architektonicky čisté, čehož jste koneckonců Vy všichni důkazem. Bydlíme na šumpersku - ale po cestě na Olomouc, tedy - není to to pravé podhůří Jeseníků, ale taky to není jižní Morava - svah je jižní něco málo pod 300 m.n.m, spousta sluníčka, spíš budu mít problém to všechno uzalívat. Ale já se pustím do všeho a loni jsem rozdávala první nadůrodu meruněk a broskví, což taky nikdo nepředpokládal, že to tady tak krásně půjde. Jsou sice trochu později než u šéfa v Olomouci, ale pochutnává si na mých v práci ostošest. No tak doufám, že i růžičky tady půjdou, budu se snažit vybírat zodpovědně :) :) :)
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Podmínky pro pěstování růží v mé zahradě 21. led 2016 19:21 #302634

• Eva L.
  • Moderator
Judy, myslím si, že o růže nemusíš mít obavy. Jsou to teplomilné a sluncomilné rostliny. Vždyť původně pocházejí z Persie a jihových. Asie. Když budou mít dobrou zem a budeš je vydatně krmit, tak budou štěstím bez sebe. :) Zóna nezóna.

Jako dítě jsem jezdívala k dědečkovi do Lipníka n.B. Měl na zahradě obrovskou meruňku, obalenou plody - pro mě tehdy exotické ovoce. Tak o tom si tady můžu nechat jen zdát. :(
Poslední úprava: 21. led 2016 19:31 od Eva L..

Podmínky pro pěstování růží v mé zahradě 21. led 2016 23:03 #302644

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Judy,
jestli Ti jdou takhle pěkně meruňky a broskve, tak Tě řadím do skoro tropů,
myslím, že můžeš bez obav pokusničit. Jinak tohle forum má moc pěknou možnost vyhledávání, kdy si dle názvu je možné najít předchozí příspěvky - u hledání podle jména nezapomenout na možné skloňování a zadat třeba bez koncovky, nebo zkusit více tvarů a občas i překlepů, to mi moc a moc pomohlo při rozhodování, které nebrat.
Ještě se vrátím k podmínkám na zahradě - píšeš, že máš zahradu orientovanou na jih. Nepíšeš, jak moc u vás fouká, zda je zahrada otevřená, nebo chráněná mezi domy nebo keři, to taky hraje roli. Pokud ji máš chráněnou, tak buď víceméně bez obav.
Snad bych jen zvážila nějaký vyšší rozvolněný strom, co by poskytnul zahradě hodně světlý toulavý polostín (tedy pokud k tomu neslouží ty meruňky a brosvoně), aby to nebyl totální výpek, ale to už je na jinou debatu...
A pokud o tom budeš uvažovat, tak vybrat hlavně podle nároků, aby to nebyl vlhkomilný co nesnese vápník.
Tak ať se daří!

Podmínky pro pěstování růží v mé zahradě 22. led 2016 06:34 #302647

• zeuwicka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 472
Jé Judy tak to bydlíme ,,kousek" od sebe ;) Já to mám teda opačným směrem, od šumperka směrem k Jeseníkům ;)

No když vezmu, fakt stačí kousek, při první fázy Krásných růžích jsem sázela u maminky, teď už mám svou zahradu a pozorování je takové...mamča 270mnm já 320 mnm ( jsme kousek od sebe) obě u řeky, obě stejná orientace na jv, jen jí teče u domu Desná a mě Merta..růžindy u mamky trpí víc. Teplotně je u maminky o 1,5 st míň jak tady u mě a to je s mnm výškou líp jak já...Ještě dodám: já čučím na louky s kravičkama, za náma řeka, fičák neustále, jsme první dům v řadě, mamka ze všech stran sousedy, tak že krytá, jen kousek pozemku nekrytý na proti řece...
Poslední úprava: 22. led 2016 06:37 od zeuwicka.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Marijka, Jikra, JUDY

Podmínky pro pěstování růží v mé zahradě 22. led 2016 07:12 #302648

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Čučení na louku s kravičkama ti tedy závidím ;) .
Následující uživatel poděkoval: zeuwicka

Podmínky pro pěstování růží v mé zahradě 22. led 2016 23:01 #302666

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Lukáš napsal:
zeuwicka napsal:
Lukáši, jakou máš půdu u růží? Nestačím čučet, jak ti krásně rostou :)Tady je to samej kámen a jílovica, takové nádhery se asi nikdy nedočkám ;)
krásná kyprá černozem tak 75 cm hluboko , plus vysoká spodní voda , růžím dopřávám Cererit a slepičák ;)
Takže pro nás ostatní je to jednoduché - vyměnit horních 75cm za kompost a většina navíc ještě 30cm pod zem natáhnout kapkovou závlahu napojenou na sběrnou nádrž na dešťovku. A pak možná jednou... ?
To už je jednodušší se přestěhovat :P
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena, mišpule
Moderátoři: Eva L., Květa