Podmínky pro pěstování růží v mojí zahradě.
Poloha zahrady:
420m.n.m. v kotlině mezi Ještědským hřebenem a Jizerskými horami. Roční úhrn srážek je 800 - 900 mm, průměrná roční teplota je okolo 8°C a roční úhrn slunečního svitu je cca 1600 hodin.
Pozemek zahrady je mírně svažitý směrem k jihovýchodu. Je z velké části chráněný vysokými stromy okolních zahrad a dvěma budovami. Dalo by se říct, že díky tomu má své specifické a příznivé mikroklima. Jihovýchodní (dolní) polovina zahrady má po celý den plné slunce a tady také 90% vegetace jsou růže. Severozápadní (horní) část je víc zastíněná a převládají rododendrony, azalky, jehličnany, stínomilné trvalky...aj.
Půda:
v dolní části je kvalitní, hlinitá, s jílovitým podkladem. Dobře drží vláhu. V horní části převažuje tzv. perk (zvětralá žula), který spolykal už metráky kompostu a stále to není ono. Musí se také častěji zalévat. Část mého "rozária" je postižená právě touto méně kvalitní zemí a potřebuje vydatnější hnojení a zálivku. Reakce je mírně kyselá, jednou za čas (po 3-4 letech) posypu záhony růží vápencem.
Hnojení, postřiky:
až do loňska jsem používala převážně Cererit - na jaře a po prvním kvetení. Letos jsem měla pocit, že růžičky nějak chátrají a tak jsem zahájila masivní vykrmování. Mezi obvyklým Cereritem dostaly ještě organominerální hnojivo a těm nejzchátralejším jsem naservírovala granulovaný hnůj. Inspirována Honzou a Květou jsem objevila zázrak jménem Hycol - jako přídavek do postřiku fungicidem. Oběma inspirátorům touto cestou vřele děkuji, protože úžasný výsledek se dostavil nečekaně rychle.
Proti houbovým chorobám používám střídavě Baycor a Dithane. První postřik je v květnu, v době, kdy se na výhonech rozvíjejí listy. Pak ještě 2 - 3 krát, vždy po asi 3 týdnech v závislosti na počasí. Letos vzhledem k deštivému létu byly 4 postřiky.
Insekticidy nepoužívám, protože a/ zatím mě, naštěstí, nepostihla větší kalamita škůdců a mšice likviduji mechanicky, např. proudem vody z hadice, b/ bývá tu hodně včel, čmeláků, berušek a také sýkorky se snaží.
Další péče:
pravidelné okopávání a odplevelování. Není důstojné pro královnu květin, aby byla ve společnosti žabince, bršlice a nedejbóže kopřiv. Tuhle neoblíbenou práci obvykle spojím s příhnojením. Dodatečně poznámka o zalévání (připomněla mi Helena) - výhradně dešťovkou. Máme totiž ještě po bývalých majitelích doslova zakopaný poklad - jímku na dešťovku, do které teče voda z celé střechy domu. Vody je habaděj, můžu tak zahradě dopřávat dostatek vody i v době sucha. Velice si toho považuji.
Řez - důležitá záležitost, ale na KR už tolikrát probraná, že budu stručná. Na jaře základní řez, při letním řezu odstranění odkvetlých květů, případně zkrácení výhonů (např. u austinek). Chystám se na zmlazení některých starších sadovek "rybízovou" metodou - vyříznutím nejstarších kmínků až u země.
Ochranou před mrazem je nakopčení a to všech růží bez výjímky. Mám ráda jistotu. Bývá tu sice relativně dost sněhu, ale také není vyloučený holomráz (jako v lednu 2010, jestli se nepletu) a pak už je pozdě kopčit. Taky už není čím. Na růžích pro 7. zónu si dávám extra záležet (vyšší kopeček). K nakopčení používám kompost.
Není vyloučeno, že jsem na něco zapomněla. Jestli mě ještě něco napadne, dopíšu.
Tak drahouškové, teď je řada na vás. Těším se.
Dodatečně vkládám dvě fotky pro ilustraci dvojího pojetí osázení zahrady. Jsou z r. 2009, letos jsem celkové záběry nějak pominula.