Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží

Re: Hnojení růží 10. čen 2012 14:27 #279970

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Honzo, díky za další náměty k přemýšlení. Určitě s tebou souhlasím ohledně mulčování. Je to geniální vynález nejen k růžím. :up
Také nápad s desinfekcí dusíkatým vápnem mě zaujal. Máš vyzkoušeno ? Asi se jím, mimo jiné, zvýší hodnota pH, že ? Což o to, to by růžím nevadilo, spíš jde o ty okolní rostliny rostoucí mezi růžemi, které mohou být citlivější na alkalické prostředí a na Ca. Na desinfekci kompostu bych ho neváhala použít, ale nasypat k rostlinám ? :unsure: Zajímá mě to proto, protože jsem lajdák a listí z růží před zimou neobírám.

Jako příklad rozdílné citlivosti na č.s. jsem nešikovně vybrala ty dva velikostní extrémy - minirůže a popínavky. Stejně tak bych ale mohla srovnávat polyantky a čajohybridy, kde ty druhé jmenované jsou vesměs háklivější, aniž by se nějak výrazně lišily vzrůstem. Zajímavé by bylo srovnání historických růží s moderními. Ale to už je pro mě tenký led, na který dobrovolně nevlezu. Historické (až na 3 výjímky) nemám.
Že jsou miniaturky blíž k zemi a tudíž víc trpí vlhkem a následně č.s. je jasné. Ale i mezi nimi se najdou takové, které bláto nebláto, mokro, sucho, jsou zdravé jako fík. Sice takových nezmarů mnoho neznám, ale za všechny jmenuji Sonnenröschen. Ani na podzim nemá na listech jedinou skvrnku. To, že minirůže jako celek pomlouvám, vychází především z jejich hodnocení např. na HMF a na jiných stránkách (šlechtitelů, školkařů a pod.), kde se právě velmi často objevuje poznámka o jejich vyšší míře citlivosti. Předpokládám, že v souhrnu pak lze najít objektivní informace. A moje zkušenosti se od nich nijak zásadně neliší.

Nejlepší zkouškou odolnosti je delší deštivé období, jako bylo loni v srpnu. Hyn se hukáže (řekl by Kozina ?), jak si holky s houbami poradí. Velká nebo malá, stříkaná, nestříkaná, všechny dostanou svůj díl infekce a pak pravda vyplave na povrch. :ohmy:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: helena, Evka, Kirsten

Re: Hnojení růží 10. čen 2012 17:03 #279992

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Co se týká miniatur, ani jedna z Gyorovek neměla ČS :D, a to byly sázeny tak blbě, že odkvetlé chytly šedou plíseň na uvadlé květy. A v jednom velmi vzdušném koutu chytly ČS i ADR růže. A ze země to nebylo, byla panenská - růže tam snad nikdy nerostly.

Takže... :P
Téma bylo zamčeno.

Re: Hnojení růží 10. čen 2012 17:31 #279997

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Amazonko, já také netvrdím, že všechny miniatury jsou citlivky. A zřejmě Gyorovky jsou tou čestnou výjímkou (nezmaři), která potvrzuje pravidlo. Mohla bych na oplátku jmenovat mnoho těch, které naopak jsou citlivky a ty, které už z tohoto důvodu nemám.
A co se týká ADR - toto ocenění občas plně nezaručuje bezchybnou kvalitu růže. Vzpomeňme např. na Schneewitchen, které bylo ADR zase odebráno právě pro náchylnost k č.s.

A ještě mám k tobě prosbičku. Už hodně těch posledních příspěvků vybočuje z původního tématu. Buď, prosím, tak hodná a šoupni je do "nemocí". Díky. :)
Poslední úprava: 10. čen 2012 17:44 od Eva L..
Téma bylo zamčeno.

Re: Hnojení růží 10. čen 2012 17:47 #279999

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
JJ, jasně, já to vzala právě jako ZZ, jakože se člověk fakt může řídit tím, že některé kultivary jsou náchylnější a jiné ne, ale nesouvisí to až tak ani s výškou keřů, ba ani dokonalým odstraňováním napadených listů a mulčem. Samo ve špatných podmínkách chytnou CS i růže méně citlivé a naopak ty citlivější mohou nápor nemoci lépe zvládnout v podmínkách dobrých, ale pořád to bude XY je CITLIVÁ a AB je téměř REZISTENTNÍ.

A hotovo :)
Poslední úprava: 10. čen 2012 17:53 od amazonka01.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Re: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 29. čen 2012 04:15 #280947

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Všimla jsem si,že některé růže mají ukousané vrcholy poupat jako by je seřízl nožem,škůdce jsem nepřistihla.
Druhý problém,středy květů některých růží jsou černé,letos to vidím poprvé,také mě nenapadá čím by to mohlo být.
Téma bylo zamčeno.

Re: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 29. čen 2012 13:48 #280966

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Evi,,"seříznutá" poupata mám letos na polovině růží)hodně např.na Red Leonardo d.V.),přičítala jsem to mrazu,ale potom to udělala i růže sázená po mrazech z kontejneru,tak nevím.A něco podobného bylo i na jedné pivoňce.Na škůdce mi ti připadá jako příliš symetrické poškození.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 29. čen 2012 20:49 #280978

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
myslím, že to mrazem bude. Mohla jim namrznout i kontejnerovaná..

Mám to taky u dost růží, zajímavé je, že se to projevuje u někt. až teď.
Nejvíc na Marie Curie, Mariatheresia, Gentle Hermione a Crocus Rose. Poslední jmenovaná - u ní jsem ještě neviděla dobrý květ. Ještě že mám tu růži nakoukanou. B)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: jana H, Evka

Re: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 13. čec 2012 22:08 #281505

• Catie
  • Junior Boarder
  • Kdekoli zasejeme sny, vykvetou růže.
  • Obdržená poděkování 18
Prosím o radu (foto dodám zítra, chci se zeptat už měsíc a vždycky zapomenu, tak musím hned než to zase "vyfičí" z hlavy :S ), na jaře jsem zasadila novou sazenici Alchymistu, ale vůbec neobrazila, místo výhonů nebo aspoň listů jsou jen takové miniaturní zelené třásničky. Vypadá to, jako by se nové výhony nějak srazily a zarazily v růstu, ještě jsem nic podobného neviděla :huh:

Shepherdess vypadá podobně, o něco lépe, i kvete, ale také je taková celá nějaká "připosražená", vyrostla asi do 15 cm a listy i květy jsou poněkud miniaturizované. Ostatní angličanky vedle ní rostou normálně a prosperují (až na nedávný útok mšic), kvetou a ničím netrpí. Naprosto netuším, co to může být :(

IMG_5358.jpg

IMG_5359.jpg

Tohle je ten nevyvedený Alchymist (tedy snad je to on, ze stejné objednávky ze z Rosy communis vyklubala hezká hugoniska :whistle: )

IMG_5365.jpg

IMG_5366.jpg

A připosražená pastýřka s modelem (pozn. kocour je normální velikosti, nemáme mutanta ;) )
Poslední úprava: 14. čec 2012 10:48 od Catie. Důvod: přidání fotografií
Téma bylo zamčeno.

Re: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 14. čec 2012 11:40 #281512

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Catie, přijde mi to jako po herbicidu. Nemohlas někde kolem roundapovat? Růžím stačí někdy hodně málo, i výpary.
Téma bylo zamčeno.

Re: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 14. čec 2012 21:58 #281525

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Nebo kocouří retardant? Postoj by odpovídal...
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa