Mrchy jsou letos opravdu aktivní. Cosi mi uhryzlo poupě Louise Odier, druhé i třetí tam pořád je. A něco mi ožralo listy i květ tulipánu, zajímavé, že mu stačila jen jedna sazenice, ostatních si nevšímá, doufám, že to tak zůstane. S housenkami a podobnou sebrankou je potíž, nevím, která je užitečná a která škodlivá. Spolehlivě poznám jen drátovce, ty nemilosrdně půlím. Atlas housenek, nebo vůbec užitečného breberstva, by se hodil. Soused šel právě kolem naší zahrady, když jsem přestřihla vosu a poučil mne, že jsem to dělat neměla, protože to byla čalounice a ta je užitečná.
Taky se po té mírné zimě roztahují po celé zahradě všemožné druhy mravenců, nejvíce narážím na ty velké lesní, vytvořili si cesty přes nově zasázené růže. Nevím, jak to soužití bude fungovat a ani si nedokážu představit, jak bych takové množství na tak velké ploše likvidovala, raději bych to mírové soužití, nějakou přátelskou dohodu

- máte s lesními mravenci nějaké zkušenosti? Odklidit veškeré dřevo ze zahrady, aby je to sem nelákalo, nebo naopak vytvořit spešl mravenčí hotel?
Všude spousta sametek, jsou pěkně vypasené. Roztočům se asi tahle zima hodně zamlouvala.